Norge

Dronningen åpnet Maud-utstilling i London

Hennes Majestet Dronning Sonja åpnet tirsdag en storslått utstilling av antrekk fra Dronning Mauds garderobe på Victoria & Albert Museum i London.

  • Yvonne Ringnes Nilsen

Utstillingen består av hele 50 antrekk samt tilbehør som er lånt ut fra Kunstindustrimuseet i Oslo, i forbindelse med 100-års markeringen for Norges unionsoppløsning fra Sverige i 1905. Åpningen av utstillingen i London markerer starten for en rekke andre norske arrangementer og begivenheter som vil finne sted i løpet av jubileumsåret 2005.

Unik samling

Den spektakulære samlingen av antrekk som utstillingen består av, inkluderer brudeantrekket fra den britiske prinsesse Maud og danske prins Carl, sender kong Haakons bryllup i 1896. Utstillingen viser antrekk fra hele hennes liv som norsk dronning frem til hennes død i 1938.

Dronning Sonja fortalte pressen at det var overveldende første gang hun så antrekkene.

— Det var som å dukke ned i Aladdins store eventyrkiste, fortalte hun til et mannssterkt pressekorps fra både England og Norge.

Antrekkene i utstillingen viser utviklingen som fant sted innen kvinnemoten over en tidsperiode på femti år. Klessamlingen er en av de største og flotteste i hele verden som representerer kvinnemoten fra nettopp denne tidsepoken.

Detaljerte kreasjoner

Utstillingen viser også Mauds kroningskjole fra kroningen i Nidarosdomen i 1906, samt en unik oppstilling av festkjoler, skreddersydde dresser og hverdagskjoler. Mange av klærne er laget av anerkjente designere fra London og Paris. De utvalgte antrekkene består av en rekke kreasjoner besatt med perler, paljetter, glitter og flotte detaljer.

Dronning Maud var også kjent for å være en dyktig idrettskvinne, og hennes rideantrekk, ridestøvler, skøyter, rulleskøyter og skiantrekk er med i utstillingen. Vesker, korsetter, sko, caper og et utvalg av kunstige blomster som Dronningen brukte til å pynte på sine antrekk, er også vist frem.

Kongelig samling

Utstillingen som i Victoria & Albert Museum går under navnet: "Style and Splendour: Queen Maud of Norway";s Wardrobe 1896-1938" vises i London frem til 8. Januar 2006.

Senere tirsdag kveld skal Dronning Sonja, sammen med Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon Magnus delta i et arrangement for spesielt inviterte på Victoria & Albert Museum sammen med blant andre Prinsesse Anne, Prins Edward og Lady Sophie.

Dronning Sonja åpnet utstillingen av den unike kjolesamlingen etter Dronning Maud, i London tirsdag.

Les mer om

  1. Kongelige