Da Epic kom til Trøndelag

Et amerikansk selskap har de siste syv årene tjent milliarder på å levere sine helsejournalløsninger til nordiske land. Det har ikke gått bra. Norske myndigheter ble advart i årevis, men gikk likevel i samme retning.


Dette handler saken om:

  • Innføringen av journalsystemet Helseplattformen til nærmere fire milliarder har skapt kaotiske forhold på landets fjerde største sykehus.
  • Dette er historien om hvordan det gikk så galt.

En dag i august 2018 kom en av USAs rikeste kvinner til Trondheim.

Med seg hadde Judith Faulkner teknologien som har bidratt til å gi henne en formue på 70 milliarder kroner:

Pasientjournalsystemet Epic.

Faulkner møtte direktør Stig Arild Slørdahl i Helse Midt-Norge.

En kontrakt som skulle gi Epic nye milliardinntekter, skulle snart ligge på bordet. Det norske Epic-selskapet var allerede opprettet.

79 år gamle Judith Faulkner er i dag en av verdens rikeste kvinner, med en formue på over 70 milliarder kroner. Hun har bygget opp formuen ved å utvikle digitale journalløsninger for sykehus. Her er hun fotografert i 2019.

Sykehus og kommuner i Midt-Norge skulle ta i bruk systemet. Helsetoppene i landsdelen mente dette var den beste teknologien de kunne få.

Det skjedde samtidig som løsninger fra samme leverandør førte til kaotiske tilstander på finske og danske sykehus.

Men i Norge var det få tegn til bekymring.

– Jeg er selvsikker. Vi har valgt det rette systemet, sa Stig Arild Slørdahl da kontrakten med Epic ble underskrevet i mars 2019.

– Dette prosjektet er jo dømt til å lykkes, uttalte daværende styreleder Håkon Grimstad i Helseplattformen AS i november samme år.

Slik har det foreløpig ikke gått.

Les hele saken med abonnement