Norge

2015 ble det tredje våteste og det tredje varmeste året som er målt i Norge

Selv om sommeren var kjølig, var hele 2015 1,8 grader varmere enn normalt.

For squashspilleren Pål-Christian Njølstad var langbukser ikke et alternativ søndag, selv om kalenderen viste 6. desember i Oslo. Den dagen var det over 10 grader i hovedstaden.
  • Ntb
  • Arild Færaas

Relativt varmest var det i indre deler av Østlandet, Midt-Norge og deler av Nord-Norge

Det var også det tredje våteste året på landsbasis. Målingene går tilbake til år 1900.

2014 var det varmeste året, med 2,2 grader over normalen. Desember var årets relativt varmeste måned.På landsbasis var det 4,4 grader varmere enn normalt, og enkelte steder på det indre Østlandet var det over syv grader varmere enn normalt.

25 prosent mer nedbør enn normalt falt det over Norge i fjor.

— Høye temperaturer henger ofte sammen med mye nedbør, kommenterte statsmeteorolog Bente Wahl som fortalte om været 2015 i Norge på et seminar på Meteorologisk institutt tirsdag.

Det har vært enkelte steder på Vestlandet- Østlandet og Midt-Norge som har fått aller mest nedbør.

— Det henger sammen med ekstremnedbør enkelte steder, forteller Wahl.

  • Oles klode om verdensværet 2015 og 2016: Det ekstreme blir normalt

Spesielt mange ekstremvær

— Det mest spesielle i 2015 er at vi har hatt så mange ekstremvær med nedbør, forteller klimaforsker Hans Olav Hygen ved Meteorologisk institutt.

Saken fortsetter etter bildet.

Et av de mange nedbør-ekstremværene i fjor var Synne som herjet med Sørvestlandet. Det kom rundt 300 millimeter i løpet av tre døgn på de våteste stedene i begynnelsen av desember. Dette bildet er tatt i bygda Helleland utenfor Egersund.

Hygen minner om ekstremværet Nina, som rammet Vestlandet med mye nedbør og sterk vind, Ole, som rammet Nordland, Lofoten og Troms, Petra i Telemark, Buskerud og Vestfold, Roar i Trøndelag og Synne på Vestlandet.— Det er veldig spesielt med så mange ekstremvær med nedbør. Det er normalt med 3- 5 ekstremvær, men ikke med nedbør, forteller han.

Statsmeteorolog Bente Wahl fortalte også at instituttet aldri har varslet så mange ekstremvær for nedbør som i 2015.

Bergen satte også nedbørsrekord i 2015 med 3100,8 millimeter. Men aller mest kom det i Hovlandsdal med 4739 millimeter. Tørrest var det i Skjåk, hvor en målestasjon bare målte 234 millimeter, noe som er 84 prosent av det normale.

Aller varmest i fjor var det på Færder Fyr i Vestfold. Der var snitt-temperaturen 9,4 grader, som er to grader over normalen. Kaldest var det på Juvvasshøe (1894 meter over havet) hvor snitt-tempen var minus 3,4 grader. Det er 1,1 grader varmere enn normalt.

Den aller høyeste temperaturen ble målt i Brusdalsvatn i juli hvor det var 32,1 grader 2. juli, mens det var i Karasjok aller kaldest med minus 42 grader den 12. januar.

Sommervær i nord:

Les også

Vill varmerekord på Svalbard

Store skader

Hygen fastslår at ekstremværene har ført til store skader.

— Det har ikke vært korte, intense byger, men kraftig nedbør over et par dager. Det har ført til store skader, sier han.

Forsikringsselskapene betalte ut nesten 1,5 milliarder kroner etter naturskaderi 2015. Kun tre ganger tidligere haruværgjort større skade.

Det viser en gjennomgang som Gjensidige Forsikring har gjort.

Saken fortsetter etter bildet.

Dette bildet fra Sirdal i Vest-Agder er tatt 30.mai i år. Det falt så mye snø i fjellet på Vestlandet i vinter at snøen lå til langt utover sommeren.

En annen ting som var spesielt for fjoråret, var de store snømengdene i fjellet.Enkelte steder var det over tre ganger så mye snø som vanlig i slutten av januar.— Snøen lå langt utover sommeren, sier han.

Samtidig var det mindre snø enn normalt i lavereliggende strøk.

Større snøforskjell

Statsmeteorolog Bente Wahl sier at det er noe som vil bli vanligere i året fremover – at det er større forskjell på snømengden i høyfjellet og i lavlandet.

Dette vil også kunne føre til flere lokale flommer, ifølge klimaforsker Hygen.— Det blir varmere og det blir våtere, med kraftigere bygevær som varer over flere dager.

Han sier klimaendringene vil gi både nye utfordringer og muligheter, ikke minst for bøndene.

— Bøndene vil både kunne få bedre forhold og vanskeligere. Det er vanskelig å forutsi i dag, sier Hygen.

PS! Statsmeteorolog mente at den mest spesielle rekorden for 2015 var i Longyearbyen da det ble målt 8,7 grader der i slutten av desember.

Vilt vær i desember over hele verden:

Les også

  1. Derfor var det så ekstremt desembervær

Les mer om

  1. Klima