Norge

Stolt av Märtha

Bestemor kom sent, men godt, fra Roma. Bestefar var på Rikshospitalet. Kronprinsen og kronprinsessen på farten til London. Märthas sekretær Mari Sørli ble den første til offisielt å beskrive lille Leah Isadora Behn.

 • Forf>
 • Forf><forf>trine Andreassen <
 • <forf>sveinung Berg Bentzrød<

Med "en vakker unge" valgte hun en mer beskjeden beskrivelse av den lille enn Ari Behns berømte "en gyllen halvmeter", fra storesøster Maud Angelicas fødsel. Men om Mari Sørli ikke var så blomstrende i ordbruken, hadde hun med en flott bukett til det glade sommerhus Bloksbjerg fredag ettermiddag. Rett over klokken 17. ble også flagget heist ved huset på Hankø, for å understreke den hyggelige begivenheten.Dronningen selv ankom Hankø rett før 20.00. Hun valgte å ta den ordinære fergen fra fastlandet, ved Vikane. På vei inn i sommerhuset varslet hun gode klemmer som gratulasjonsform til de nybakte foreldrene. Om navnevalget sa hun at det var både poetisk og vakkert. Dronningen tok seg god tid med barn og foreldre.

Lavmælt tone.

Det tok flere timer fra fødselen var et faktum, klokken 08.20. til begivenheten ble kjent for nordmenn flest. Slottets formelle pressemelding om at Märtha Louise og Ari Behn hadde fått en datter ble sendt ut presis 14.00. Da hadde kronprinsregent Haakon varslet statsminister, stortingspresident og dermed Stortinget.Med begravelsen i Roma og det forestående bryllupet i London ble en lavmælt tone satt for fødselsbegivenheten, i stil med Märthas valg av ramme for nedkomsten. Først på ettermiddagen hadde det samlet seg en mellomstor gruppe med pressefolk utenfor porten ved Bloksbjerg.

Hjemmefødsel.

Da dronning Sonja som lykkelig bestemor landet på Gardermoen fredag kveld, på vei til Hankø, tilkjennega hun at det også for henne var en liten overraskelse at Märtha valgte å føde hjemme på Bloksbjerg.— Jeg hadde en anelse om det, men visste det ikke, sa hun, før hun la til at hun syntes det både var flott og modig av Märtha Louise å gjøre det på denne måten. Dronningen sa også at hun bestemt trodde at Ari Behn hadde vært med på fødselen.

Populært.

At prinsessen valgte hjemmefødsel var populært ikke bare hos Ari Behns mor, Marianne Solberg Behn, men også i jordmorkretser og andre miljøer. Dessuten blant mange som generelt setter pris på at prinsesse Märtha Louise velger sine egne løsninger, at hun liker å bryte grenser. Om valget var like populært på Rikshospitalet vites ikke. Det er kanskje heller ikke sikkert at prinsessen ville fått tillatelse til hjemmefødsel, om hun hadde vært nærmere til tronen.Dronningen var varslet om at vannet hadde gått før pavens begravelse. Beskjeden om selve fødselen fikk hun via en melding på mobiltelefonen, på vei ut fra begravelsen. Statsminister Kjell Magne Bondevik, som sto ved siden av, fikk høre meldingen som var lagt igjen på mobilsvar, på dronningens telefon, før dronningen fikk snakket direkte med den nybakte moren.Om det å oppleve en begravelse og en fødsel på samme dag sa dronningen at "Noen kommer inn og andre går ut. Det har det vært stort å oppleve".

Nummer fem.

Alt forløp normalt under fødselen på Hankø, kunne Slottet bekrefte. Ved fødselen veide Leah Isadora 3750 gram og var 52 cm lang. Den nyfødte er nummer fem i den kongelige arverekkefølgen etter kronprins Haakon, hans datter prinsesse Ingrid Alexander, prinsesse Märtha Louise og søster Maud Angelica. Hun får ingen tittel. Om Haakon og Mette-Marit får flere barn vil de havne mellom Ingrid og Märtha.

 1. Les også

  - Moro å bli farmor igjen

 2. Les også

  - Et trendy navnevalg

 3. Les også

  Prinsesse Märtha fikk en datter

Dronning Sonja dro i går rett fra Gardermoen til Bloksbjerg på Hankø for å besøke Märtha Louise og se sitt nyfødte barnebarn Leah Isadora. Foto: LISE ÅSERUD/SCANPIX

Les mer om

 1. Kongelige

Relevante artikler

 1. NORGE

  Prinsesse Märtha Louise og Ari Behn skal skilles

 2. NORGE

  Slik var ekteskapet: 14 år med Märtha og Ari

 3. NORGE

  Hele kongefamilien i sommermodus

 4. NORGE

  Her er kongefamiliens julebilder

 5. NORGE

  Kongeparet på julegudstjeneste i Holmenkollen kapell

 6. NORGE

  Tenner lys for Ari Behn på Slottsplassen: – En sjokkbeskjed