Rottweileren drepte gutten (1) i stuen hennes: Forsøkte desperat å løsne hundens bitt med slag og spark.

Da hun lot gutten (1) være alene inne i huset, ble han drept av rottweileren hennes. Gråtende sa hun unnskyld i retten mandag.

Rottweileren Nestor (6) drepte gutten (1) i Brumunddal i fjor sommer. Bildet er frigitt av politiet.

Det er tidlig i juni i fjor og lørdag i Brumunddal litt nord for Hamar. Kvinnen (58) har tre barn i nær slekt på overnatting. En av dem er en gutt på halvannet år. Han har kommet seg inn i huset og til stuen. Ute i hagen går to hunder løs, en rottweiler og en golden retriever.

Verandadøren fra stuen til hagen er åpen, men mellom verandaen og stuen har kvinnen satt opp en provisorisk hjemmelaget grind. Da kvinnen lar gutten være alene i stuen, skjer det fatale.

Den lyse sommerdagen blir med ett bekmørk.

Hennes seks år gamle rottweiler Nestor får, på tross av grinden, tak i gutten. Han biter gutten flere ganger i hodet og kroppen. Barnet dør på stedet.

– Jeg hadde ingen sjanse

Mandag møtte kvinnen i Østre innlandet tingrett. Hun er tiltalt for uaktsomt å ha «forvoldt en annens død».

Et bilde av rottweileren Nestor (6) som politiet har frigitt. Han ble avlivet på stedet etter hendelsen.

Påtalemyndigheten mener at kvinnen lot gutten være uten tilsyn, og at hunden var løs uten at den var forsvarlig inngjerdet. Dette mener man er uaktsomt, gjorde at hendelsen kunne skje og at gutten døde.

Gråtkvalt nekter hun straffskyld da dommeren spør. Hun gråter i vitneboksen hele dagen mens hun forklarer seg.

Dagen i fjor sommer hadde startet bra. De tre ungene er glade, tuller og tøyser. De leker ute i hagen med sklie og vann i sola. Spruter vann på hverandre.

Litt senere ser hun gutten på halvannet år ta en bolle. Mens hun smører en av de andre barna med solkrem på ørene, kommer gutten seg inn i huset.

– Jeg satt der med solkremen i hendelen, men snudde meg og gikk inn med en gang. Jeg er sikker på at han skulle rett til fryseren og hente is. Han går aldri til stuen, forklarer hun gråtende.

Forsøkte å løsne grepet

På vei inn hører hun rottweileren på rundt 45 kilo brumme. Det er ikke en lyd han bruker når han leker. Han lager en annen lyd denne gangen.

Her er grinden som kvinnen (58) brukte for å holde hundene ute fra huset og unna barna når de var i hagen. Bildet er en rekonstruksjon fra politiet.

Kvinnen begynner desperat å lete etter gutten. Hører ham ikke. Ser ham ikke ved boden. Så ser hun mot stua og verandadøren. Der ser hun hunden ha hodet til gutten i munnen, forklarer hun mens hun fortsetter å strigråte i vitneboksen.

Hun sier hun kastet seg over grinden og forsøker å åpne munnen til rottweileren. Da strammer hunden bare hardere til.

Kvinnen begynner å sparke til hunden, klype den og slå. Hun skriker. Kaster en bålpanne på den. Men sier hun ikke har noen sjanse. At hun ikke får kontakt. At det er akkurat som om barnet blir et bytte for hunden.

Hun forklarer at Nestor alltid hørte på henne. Nå virker han helt borte. Har ikke noe blikk i øynene. Hun får ham ikke til å gi seg. Gutten dør på stedet. Det er rått parti. Det er muskler mot en uskyldig unge, sier kvinnen.

Ingen ser hva som skjer da Nestor først får tak i gutten. Kvinnen selv mener hunden må ha hentet gutten over grinden fra den andre siden.

Etter å ha fortalt om det hun opplevde sier hun gråtende unnskyld til alle hundeeiere og småbarnsforeldre.

– Det som skjedde den dagen var ikke Nestor. Det var ikke en hund. Det var et rovdyr. Det er det verste jeg har sett, sier kvinnen.

Rottweileren Nestor (6) var i dette buret da han var inne.

Var hun uaktsom?

Var kvinnen uaktsom da hun ikke sikret gutten og lot ham gå inn uten tilsyn og samtidig lot hundene gå løs i hagen med verandadøren åpen?

Det kommer til å bli det helt sentrale punktet i saken.

I retten sier kvinnen at hun alltid har sikkerhet først, og passer på rutiner med hundene. Hun har hatt hund siden hun var 30 år. Hadde hun hatt mistanke om at rottweileren kunne gjøre noe sånt, ville hun aldri hatt en sånn provisorisk grind, sier hun.

– Jeg føler virkelig ikke jeg har vært uaktsom, sier kvinnen.

Samtidig har hunden vært innblandet i flere hendelser tidligere.

Den har bitt barn før.

Aktoratet skal føre flere vitner som skal forklare seg om situasjoner der hunden har bitt og angrepet. Aktor mener hendelsene er viktige når dommerne skal vurdere om hun opptrådte uaktsomt eller ikke.

Hadde bitt barn før

Fra 2016 til 2021 er det flere hendelser knyttet til den samme rottweileren. Flere barn har fått skader etter at hunden har bitt eller angrepet.

I 2016 får en tre år gammel jente et dypt kutt nesten ned til kraniet ved siden av øyet under et besøk hos kvinnen. Hun må i narkose da hun blir sydd. I retten legger aktor frem bilder av skadene hennes.

Nestor var en valp. Da kvinnen får spørsmål om hvilke tanker hun gjorde seg etter hendelsen, sier hun at hun trodde det var lek. At Nestor ikke mente det.

Han viser anger og at han har gjort noe som er feil, sier kvinnen. Derfor blir avliving aldri et tema.

– Jeg vurderte det ikke fordi det var under lek, sier den tiltalte kvinnen.

Samme år blir en annen jente bitt av den samme hunden mens hun er hjemme hos kvinnen. Hun må på legevakten.

Etter flere kritiske spørsmål fra aktor om de gangene Nestor har angrepet og bitt barn, bryter kvinnen sammen. Hun ber om å få reise hjem fra retten. Det får hun ikke.

Det er første gang i Norge at noen er tiltalt for å ha forvoldt en annens død fordi en hund vedkommende eier, dreper et annet menneske. Strafferammen er på seks års fengsel.