Saksøker Oslo for «ulovlig eiendomsskatt»

Advokat mener det nye byrådets skatteløfte strider mot loven.

1000 kroner per måned i eiendomsskatt for en tolvmillioners villa er et beskjedent offer fra dem som har til dem som ikke har, skriver Ola Magnusen Rydje, som mener Høyresidens skattetroll sprekker selv i Holmenkollens solside.

Tirsdag varslet advokat Joakim Stensland at han vil gå til sak mot Oslo kommune for å få stoppet den varslede eiendomsskatten i Oslo, melder VG.

Stensland mener at forslaget fra Raymond Johansen & co strider mot Lov om eiendomsskatt, som slår fast at skatten i utgangspunktet skal gjelde «alle boligeiendommmer».

Må du betale eiendomsskatt? Slik ser regnestykket ut

Men i forslaget fra det rødgrønne byrådet er det lagt opp til et bunnfradrag på fire millioner kroner. Det betyr ifølge advokaten at over halvparten av boligene i hovedstaden slipper unna skatten.

– Da er det ikke lenger er et bunnfradrag, men et generelt fritak for skatt for store grupper, og loven gir ikke anledning til å gi slikt fritak, sier Stensland til VG.

Mer om det nye byrådet:

Les også

Ti tegn på at Oslo-politikken nå blir dreid mot venstre

I forarbeidene til loven skriver departementet at det bør være en øvre grense for hvor stort bunndraget kan være. Dette ønsker advokaten også å få prøvd i retten. Han mener det ikke er noe i veien for å gå til søksmål før skatten faktisk er innført, og tror flere vil gå sammen med ham.

Finansbyråd Robert Steen (Ap) skriver til i en epost VG at «et eventuelt søksmål mot kommunen i forbindelse med innføringen av eiendomsskatt skal vi ta stilling til på en ryddig og ordentlig måte, når det eventuelt foreligger.»

Les også: Dette er Oslos nye byråd