Norge

Vitner turde ikke si fra

Ingen passasjerer varslet politiet eller forsøkte å få sjåføren til å stoppe bussen mens mishandlingen av den skamslåtte og svært forkomne Kjetil Rusvik fortsatte.

 • Forf>
 • <forf>karin Bøhm-pedersen <

Dette kom frem da busssjåføren og tre medpassasjerer forklarte seg som vitner i Oslo tingrett i går. Flere av passasjerene fortalte at de ikke turde å gjøre noe fordi de var redde. — Jeg var vel engstelig for å havne i samme situasjon som fornærmede, svarte et vitne som ble spurt hvorfor han ikke hadde ringt politiet, selv om han hadde mobiltelefon. Vitnet, en 30 år gammel sykepleier, ga i likhet med flere andre øyenvitner en rystende beskrivelse av Kjetil Rusviks (32) tilstand da han kom inn i bussen på Holmlia stasjon etter gjengen som hadde banket ham opp utenfor.- Han virket sjanglete, var blå i ansiktet og så ut som han hadde fått seg noen slag. Stemmen virket ustø og groggy. Han satte seg ved siden av en av de tiltalte og spurte etter lommeboken sin. Som sykepleier var jeg beredt til å gripe inn hvis han falt om, sa han.Like før bussen satte seg i bevegelse ble Rusvik slått igjen.- Han fikk flere slag rett i ansiktet. De var harde og kom i rask rekkefølge. Det var en brutal form for vold. Han kunne ikke forsvare seg. Det virket som han ikke hadde evne til å dekke seg til, fortalte vitnet.

Ble ranet.

En 18 år gammel jente forklarte seg detaljert om hva hun hadde sett av det Rusvik ble utsatt for på bussholdeplassen i forkant. Hun kjenner både en av de tiltalte og en som har vært siktet i saken av utseende fordi de har gått på samme skole. Fra et vindu i bussen så hun at Rusvik ble omringet, ransaket og slått. - Så du at noe ble tatt fra ham? spurte aktor, Johan Øverberg.- Ja, en lommebok. Den ble tatt ut av høyre jakkelomme, svarte vitnet, som også hadde observert at en av gjerningsmennene hadde sparket Rusvik i ansiktet med kneet mens han hang over et gjerde. Hun sa at hun hadde oppfattet voldsmennene som oppstemte og høyrøstede inne i bussen etterpå.- Det virket som om de var litt stolte av at de hadde slått, sa hun. 18-åringen sa også at hun var sjokkert over at bussen kjørte videre, og at ingen av passasjerene gjorde noe for å få sjåføren til å stanse.- Jeg var ganske redd, men det var jo noen som var voksne på bussen, noen som kanskje kunne ha gjort noe, sa hun.

Stanset.

Bussjåføren, en 47 år gammel mann, sa i retten at hadde tatt opp callingen for å varsle trafikksentralen da han hørte at det var bråk bak i bussen, men at en av guttene i gjengen hadde stanset ham. - Ringer du til politiet? Ikke gjøre det! ropte gutten, og jeg svarte at jeg skulle la være hvis de sluttet å lage bråk. På neste holdeplass gikk de av, og da ble det rolig, sa sjåføren, som mente at han ikke kunne ha gjort noe annerledes. Kjetil Rusviks mor, Ruth Rusvik, forklarte seg også som vitne i går. Hun fortalte bl.a. om planene om å innrede en leilighet for sønnen, som fullstendig pleietrengende etter volden han ble utsatt for, og advarte sterkt mot at han skal måtte bo på institusjon sammen med gamle og senile.

Ruth Rusvik, mor til den uføre Kjetil Rusvik, vitnet i går. Her i samtale med bistandsadvokat Jan Gunnar Ness. Foto: ERIK JOHANSEN/SCANPIX

Relevante artikler

 1. NORGE

  Mann (37) blindet bussjåfør med nøkkelknippe

 2. NORGE

  Monikas mor til tiltalte: - Måtte du få de ordene opp i halsen, ditt dyr

 3. NORGE

  Dagen før bryllupet sto brudgommen i retten – tiltalt for vold mot bruden

 4. OSLO

  Taxisjåfør slo til passasjer - må i fengsel

 5. NORGE

  Voldstiltalt får politibeskyttelse: Politiet ba meg flytte fra byen

 6. A-MAGASINET

  Dani André Karlsen skulle hjelpe en bevisstløs kvinne. Det endte med at han ble spyttet på, sparket og slått.