Opphevet Fosen-blokadene: – Regjeringen skal aldri glemme hva som skjedde her
Med en stille og fredelig protest foran Slottet avsluttet Fosen-aktivistene fredag sin åtte dager lange protest. – Et kritisk punkt i historien, sier aksjonsleder Ella Marie Hætta Isaksen.
Klokken kvart over ni fredag morgen kom artisten, skuespilleren og aktivisten Ella Marie Hætta Isaksen (25) foran inngangen til Olje- og energidepartementet i Oslo. Der avblåste hun aksjonen som har preget Regjeringskvartalet de siste dagene.
Samtidig opphevet hun blokadene foran inngangene til en rekke departementer i Oslo sentrum, til tross for at aktivistene på ingen måte er fornøyd med arbeidet regjeringen har gjort til nå.
Men regjeringens anerkjennelse av det aktivistene mener er et pågående brudd på menneskerettigheter på Fosen, og beklagelsen som kom torsdag, endret situasjonen.
– Det betyr at arbeidet endelig kan begynne, og det har vi store forventninger til, sa Isaksen foran dørene der aksjonen startet.
Etter at blokadene ble opphevet, samlet flere hundre aksjonister seg foran Slottet. Aksjonen ble en siste, stille markering. Der var det ingen kamprop eller appeller. Bare joik. Inne på Slottet var regjeringen samtidig samlet til statsråd.
– Torsdag lovet Støre oss at hele regjeringen skulle prioritere arbeidet med denne saken fremover. Derfor holder vi hele regjeringen ansvarlig, sier Isaksen.
Fra Slottsplassen kunne aktivistene se nedover Oslos hovedgate, Karl Johan, der demonstrantene hadde heist samiske flagg langs hele gaten i løpet av natten.
– Vi skal ta vare på hverandre til siste slutt, og husk, la det ikke bli stille etter det her, la det ikke bli stille, sa Isaksen.
Aksjonistenes klare krav er at vindturbinene på Fosen rives, og at landet på Fosen føres tilbake til Fosen-samene.
– Det gjelder å sette i gang tiltak umiddelbart for at vi skal begynne å kunne gjenopprette noe av den tilliten samiske ungdommer, reindriftssamer og det samiske folk har mistet til rettsstaten Norge, sa Isaksen.
Hun kalte kampen hard og tøff. Hun sa at regjeringen skulle huske kraften som lå i aksjonistene. De er klare til å aksjonere videre dersom regjeringen ikke gjør jobben aktivistene krever.
– Regjeringen skal aldri glemme hva som skjedde her. Vi skal love dere at vi holder et øye med dem fremover. Det er helt avgjørende at regjeringen ikke svikter oss igjen, sa hun.
Støre-regjeringen snudde om menneskerettsbrudd
Fredag morgen startet statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) dagen med et frokostmøte med reindriftsutøverne fra Fosen i Trøndelag.
Der fikk Støre spørsmål fra pressen om det er et pågående menneskerettsbrudd på Fosen. Til det svarte han ja.
– Reineierne får ikke utøvet sin kultur i tråd med tradisjonene, sa han.
Det har sittet langt inne. Regjeringen har brukt 507 dager på å erkjenne at dommen i Høyesterett faktisk slår fast at det pågår menneskerettsbrudd på Fosen. De har brukt like lang tid på å beklage.
Så sent som 27. februar i år ville ikke Støre innrømme at situasjonen var et pågående menneskerettsbrudd.
– Jeg hører at det begrepet blir brukt, men jeg tror ikke vi kommer noe nærmere en løsning ved at jeg setter den merkelappen på det, sa Støre til VG den gangen.
Etter dette nektet olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) gjentatte ganger å kalle vindparken på Fosen et menneskerettsbrudd.
– Kritisk punkt i historien
Den stille markeringen utenfor Slottet var avklart med politiet og ble ikke regnet som sivil ulydighet.
Samtidig som aksjonistene satte seg ned på Slottsplassen, holdt NRS-Nuorat og Natur og Ungdom stormarkering på Eidsvolls plass utenfor Stortinget. Da de var ferdige, gikk de opp til aksjonistene på Slottsplassen og satte seg ned med dem.