Norge

Slik kan hverdagen bli lettere for eldre i familien

Nå må mange eldre sitte alene, mye mer enn før. Her får du tips om hvordan du kan gi den gode følelsen til dem som sitter alene.

Å vite at noen bryr seg om en gjør det lettere å være mye alene.
 • Bethen Steenbuch
  Journalist

Aftenposten har tatt en spørrerunde til eldre som bor alene, hjemmesykepleiere og andre som jobber med eldre. Eldre mennesker er ingen homogen gruppe. Noen trenger mye hjelp, andre ikke noe.

Her er råd til eldre og pårørende:

 • Hold på rutinene eller få hjelp til å holde på dem. Avtal å drikke kaffe om morgenen med en venn – i telefonen.
 • Ikke vær redd for å være til bry. Ring familie og venner. Alle gjør det nå!
 • Hvis du orker: beveg deg i boligen minst en halvtime hver dag. Lytt til musikk du liker.
 • Sov nok og spis jevnlig.
 • Prøv å være til hjelp for andre. Følelsen av å være til hjelp gir overskudd. Er det noen du kan kontakte som sitter mye alene? Kan du høre barnebarn i lekser på Facetime eller fortelle om et tema?
 • Avtal med noen å ringes hver morgen eller hver kveld. Bli enige om å se et TV-program eller lese noe hver for dere, og diskuter det i telefonen etterpå.
 • Det er en stor utfordring for mange å savne barnebarn, venner, familie. Ta initiativ selv. Ring. Prøv Facetime.
Kontakt på alle måter. En plutselig Facetime-samtale, en hyggelig mail eller en telefon kan endre hele starten på dagen for andre.
Mange eldre er ekstra alene nå. Det gjelder å ta kontakt på den måten vi kan og gi dem den gode følelsen.

Bekymret for dem som bor alene og glemmer mye

– Det er mange eldre som finner sine egne løsninger og nye rutiner akkurat nå. En del eldre er vant til å være alene som enker eller enkemenn. Dette forutsetter at den eldre har et noenlunde kognitivt nivå, sier Marianne Munch.

Hun er geriatrisk sykepleier og underviser i kommunikasjon med personer med demens for pårørende, sykehjem og høyskoler. Hun er mest bekymret for eldre som bor alene hjemme og så smått har begynt å glemme og ikke holder helt orden på alt.

Les også

Slik skal eldre i Oslo kunne bo lenger hjemme

Mange gode hjelpemidler for eldre

– De vil hele tiden glemme koronasmitten. Noen har ikke forutsetninger for å forstå hva det handler om. Det kan være smertefullt for pårørende å oppleve at den gamle har begynt å glemme. Man vil så gjerne prøve å få dem til å forstå. Nå er det viktigere å få hverdagen til å gå rundt for oss alle og ta en eller to dager av gangen, sier hun.

Hun forteller om et populært kommunikasjonsverktøy: En skjerm med en knapp. Familien kan ringe til de eldre som ikke klarer å bruke nettbrett eller smarttelefon. Flere sykehjem i Norge har kjøpt inn nettbrett til de eldre nå og lærer dem å snakke på Skype med familien. De har også lastet ned spesiell musikk de eldre liker. Når familien ringer, tar de nettbrettet inn til de eldre, sier Marianne Munch.

– Hvordan holder man god kontakt med de eldre man ikke bør besøke på grunn av smittefare?

– Sørg for jevnlige telefonsamtaler fra flere enn bare en i familien. Vær opptatt av den eldres hverdag og de initiativene den eldre tar i samtalen. Ikke still så mange spørsmål. Skap en trygg og god atmosfære i stedet, der det er mulig. Hvis hjemmetjenesten er involvert er det nå man skal gå inn i et tett samarbeid med dem, sier hun.

Eldre må ikke være redde for å være til bry

Mariann Iversen er seksjonsleder for hjemmebaserte ambulerende tjenester i Bærum kommune. Hun sier det er smart å holde på flest mulig av de daglige rutinene:

– Da kommer man i gang, og forskjellen fra tidligere blir ikke så stor. Eldre som mottar hjemmetjenester defineres som en del av den sårbare gruppen. Nå bør de ikke motta besøk i like stor grad som før. Å opprettholde følelsen av nærhet på avstand, for eksempel via telefon, kan gi en følelse av trygghet og varme som mange trenger.

Mange eldre mennesker er ikke aktive på sosiale medier eller vant til å holde kontakt med omverdenen digitalt. For dem er dette en periode der de kjenner seg ekstra alene mange timer i døgnet.

– Mange eldre er redde for å være til bry. Familien rundt dem kan være opptatte mennesker. Men akkurat nå skal de ikke være redde for å være til bry. Å høre en kjent stemme kan føles nærere enn en tekstmelding eller en e-post, sier Marianne Iversen.

Hun understreker at det er viktig at pårørende ikke går på besøk hvis de har symptomer på luftveisinfeksjon eller ikke føler seg friske. Hold avstand og vask hendene ofte.

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Eldreomsorg
 3. Helse
 4. facetime
 5. Nettbrett
 6. Frivillighet
 7. Koronaviruset