Breiviks mor: - Nå gir jeg opp, han gjør så mye rart

Rettspsykiater Torgeir Husby leste i retten opp fra deres samtale med mor i retten.

Fra dette rommet i morens leilighet på Hoff i Oslo planla Anders Behring Breivik bombeangrepet i Regjeringskvartalet og massakren på Utøya.

Mor til Anders Behring Breivik ble i utgangspunktet stevnet som vitne i Oslo tingrett, men ble frafalt som vitne. I dag leste imidlertid rettspsykiater Torgeir Husby opp en samtale mellom de to første sakkyndige, Torgeir Husby og Synne Sørheim, og tiltaltes mor.

Retten fikk et innblikk i hvordan tilværelsen var da Behring Breivik flyttet hjem til mor i 2006 og frem til han flyttet til gården på Rena våren 2011.

Ble egenrådig

Moren fortalte i samtalen at hun og Behring Breiviks far flyttet fra hverandre da han var halvannet år gammel. Moren og de to barna flyttet inn i en leilighet i Oslo.

Les også

Moren til Breivik vil nekte retten å høre om barndommen hans

Breivik trivdes i barnehagen og på skolen, og i tenårene begynt å trene regelmessig på treningssenter i ungdomsårene. Husby leser opp det moren har forklart om den gangen Breivik ble tatt for tagging. Hun har forklart at Breiviks far ble sint da han fikk vite det.

I 2001 flyttet Breivik hjemmefra, og til et kollektiv på Frogner. Moren sier at hun trodde det gikk bra på Oslo Handelsgym frem til Breivik etter halvannet år kom hjem og sa at han ville slutte på skolen. Hun husker at han sa at han hadde nok erfaring, ville begynne for seg selv, at han mente han ikke trengte mer skolegang, leser Husby.

Moren har forklart at hun syntes Breivik på denne tiden hadde blitt så egenrådig.

Mer og mer inne

I 2002 flyttet Breivik fra kollektivet, og inn i en leilighet han leide alene på Frogner. På dette tidspunktet måtte Breivik også oppgi sin virksomhet med å selge falske universitetsdiplomer.

— Han var mer og mer inne,forklarer moren. I 2006 foreslo moren at tiltalte kunne flytte hjem til henne, hun mente han kunne ha godt av å bo hos henne for å spare penger.

Flere ganger skal hun ha spurt hvorfor han ikke fikk seg arbeid.

- Ifølge moren nærmest isolerte Breivik seg på rommet fra 2006 til 2007. Der spilte han dataspill, sier Husby.

Redd for smitte

I 2007 sier moren at Breivik forkynte at han ville skrive en historiebok på engelsk. Moren beskriver at det som var en normal gutt i 2006, ble stadig mer innesluttet og isolert. I 2010 var han på sitt verste, ifølge moren. Breivik skal ha omtalt moren som «småmarxist» og «feminist».

Moren forteller også at Breivik ble økende opptatt av å unngå smitte. Han skal ha bedt moren om å ikke nyse, og til slutt skal hun ha måttet sette mat til ham utenfor soveromsdøren, forteller Husby.

Høsten 2010 reagerte Breiviks mor på at han hadde kjøpt seg en skuddsikker koffert, og at han senere kjøpte en hagle og en rifle, og en svart pistol. Moren har forklart at hun ikke likte dette, og sa at han ikke kunne bo hjemme med så mange våpen.

Moren har forklart til Husby at sønnen i løpet av det siste året ofte ville snakke om en forestående borgerkrig, men at hun ikke orket dette.

— Han snakket høyt og intenst, og det var riktig ubehagelig, har moren forklart. Moren sier hun følte at hun ikke lenger kjente ham.

Rett før jul 2010 merket moren at det kom mange postforsendelser til tiltalte. Hvis hun spurte hva dette var for noe og hva han skulle med det, ble Breivik sint og sur.

- Nå gir jeg opp

I januar 2011 begynte Breivik å trene svært mye, har hun fortalt.

På et tidspunkt samme år skal Behring Breivik ha kommet ut av rommet sitt iført en rød jakke med mange emblemer. Moren sier hun synes sønnen så merkelig ut.

- Nå gir jeg opp, han gjør så mye rart,skal moren ha sagt.

NårHusby leser opp dette, smilerBreivik.

I april kom han til moren og sa at han skulle bli bonde og hadde leid gård, noe moren synes var merkelig, forteller Husby. Selv om moren spurte flere ganger om hun kunne besøke ham på gården, så passet det aldri.

Moren har fortalt at Breivik var helt opphengt i edderkopper etter at han flyttet på gården. Han sa at det tøt edderkopper ut av veggene, og fortalte om biller, edderkopper og andre dyr. Moren sier Breivik virke«helt på styr» når han snakket om det.

I slutten av samtalen sier moren at når hun ser tilbake tenker hun at sønnen må ha vært syk, siden han forandret seg.

Les også

Breiviks mor ville ha lukkede dører

Ville ha lukkede dører

Da retten ble satt, opplyste dommer Wenche Artnzen om at moren ba om lukkede dører, da hennes samtale ble gjengitt i retten. Arntzen så ikke behov for dette.

— Selv om det kan være en belastning kan ikke retten se at det krenker privatlivets fred. Hensynet til mors privatliv vil tas av de sakkyndige, sier Arntzen.

De sensitive opplysninger om moren, barnevernsdokumenter og statens senter for ungdomspsykiatri, og navn på Breiviks venner blir ikke kringkastet gjennom NRKs sending.

Ifølge VG har Behring Breivik håpet at moren ikke skulle komme i retten.

- Jeg håper bare ikke min mor er der. Hun er den eneste som kan gjøre meg emosjonelt ustabil, skal han ha sagt.