Norge

Her får du best lønn når studiene er over

Her er vinnerne og taperne.

Økonomene er vinnerne – juristene er i ferd med å bli taperne på arbeidsmarkedet for dem som har satset på landets høyeste utdannelse. Foto: Fotolia/NTB scanpix

 • Johnny Gimmestad

Vil du starte karrieren med høy lønn, og i tillegg være sikker på å få en jobb du er utdannet for — raskt; så er valget klart: Sats på en master i økonomi/administrasjon.

Økonomene er vinnerne – juristene er i ferd med å bli taperne på arbeidsmarkedet for dem som har satset på landets høyeste utdannelse.

Det viser nye tall fra Kandidatundersøkelsen, som kartlegger overgangen fra studier til arbeidsliv hos norske studenter.

Følg Aftenposten Jobb på Facebook!

Raskt i jobb

Mens økonomene kan regne med en snittlønn på minst 36.600 kroner i måneden, må juristene ta til takke med 31.400 kroner. På årsbasis blir dermed forskjellen i økonomenes favør på 62.280 kroner; drøye to månedslønner for en fersk jurist.

I tillegg har økonomene en annen fordel: De kommer raskt i jobb: Et halvt år etter fullført utdannelse var andelen ledige økonomer som fikk sin mastergrad våren 2011 kun 4,3 prosent. Til sammenligning lå andelen arbeidsledige, nyutdannede jurister på 7,7 prosent.

Les også

Ble bedt om å kle av seg på jobbintervjuet

Og ikke nok med det: Mer enn 10 prosent av juristene har måttet ta til takke med en jobb som ikke relevant for det studiet de nylig har fullført. Blant økonomene er andelen nede i 2 prosent.

Men det er også et minus i dette bildet; kjønnsforskjellen er stor blant økonomene. I snitt tjener kvinnelige økonomer kun 92,5 prosent av hva deres mannlige nybegynnerkolleger gjør. Men når tallene splittes opp på sektor blir utslagene enda mer ekstreme – på godt og vondt:

Kvinner tjener dårligere i det private

I det private næringsliv tjener unge, kvinnelige master-økonomer bare 87 prosent av en «guttelønn».

Til gjengjeld er situasjonen motsatt i det offentlige: Der tjener kvinnene i snitt 7 prosent mer enn mennene når de stiller med økonomisk-administrativ masterutdannelse.

Det kan tenkes at noe av forklaringen er denne: De minst karrierebevisste mennene finner arbeid i offentlig sektor, mens de mest karrierebevisste går til det private, skriver NIFU i sin analyse.

Og forskningsleder Jannecke Wiers-Jenssen ser også tallene i et større perspektiv:

— En viktig grunn til økonomenes fremmarsj og gunstige posisjon i arbeidsmarkedet kan være at de er generalister, og lærer en god del om jus. Dermed kan de brukes på mange områder og tillegg konkurrere om stillinger som tradisjonelt har vært forbeholdt juristene. Samtidig ser vi en tendens til økende bruk av økonomer generelt, både i privat og offentlig sektor, påpeker hun.

Sosiologer på bunn

Når tallene brytes ned på mindre faggrupper, så trer noen interessante forskjeller frem:

Mastere i bygg- og anleggsfag har enda bedre nybegynnerlønn enn økonomene; 37.130 kroner i månedslønn.

Aller høyest starter imidlertid kandidater med litteratur- og bibiliotekfag, med hele 41.910 kroner. Men her er antallet som har svart på undersøkelsen så lavt at det er risiko for store, tilfeldige utslag.

På desidert bunnivå ligger sosiologer og sosialantropologer, med en månedslønn som med snau margin passerer 30.000 kroner.

Flere artikler

 1. ØKONOMI
  Publisert:

  Lønn på stedet hvil for nyutdannede med mastergrad

 2. KARRIERE
  Publisert:

  Én yrkesgruppe har økt med 13.000 i måneden på ett år: Her er yrkene med høyest lønn.

 3. KARRIERE
  Publisert:

  Hun har en master mange mener er «ubrukelig». Slik fikk hun lederjobb uten erfaring.

 4. KARRIERE
  Publisert:

  Velger du utdanning etter inntekt? Her er yrkene med høyest lønn

 5. DEBATT
  Publisert:

  Med mastergrad får man jobb | Oddrun Samdal

 6. KARRIERE
  Publisert:

  Hedda Samdahl Weltz (28) har en mastergrad i historie, men slakteryrket lokket mer