Norge

NSB-kontrollører gikk for langt

NSB vil innskjerpe sine rutiner om at billettkontroll skal skje på toget eller på plattformen. Kontrollørene som prøvde å stoppe 24-åringen 5–600 meter unna stasjonen, mistet sin beskyttelse som offentlige tjenestemenn.

NSBs kontrollører gikk ut utenfor stasjonsområdet hvor de ikke har noen form for myndighet. Derfor ble 24-åringen frifunnet i tingretten. Foto: PER ANNAR HOLM

 • Håkon Letvik
  Håkon Letvik

— Dette er en refs til NSBs billettkontroll. Offentlige tjenestemenn har en spesiell beskyttelse, men da må det også kreves at tjenestemennene opptrer korrekt, sier 24-åringens forsvarer Ole Edward Hagen.

Oppga korrekt navn

Den mannlige passasjeren ble kontrollert mellom stasjonene Sagdalen og Strømmen. Han fant ikke studentmånedskortet sitt, og oppga korrekt navn og adresse før han gikk av på Strømmen. Kontrollørene ville ringe for å kontrollere opplysningene, men den unge mannen skulle på jobbintervju, og hadde ikke tid til å vente. Han gikk derfor fra stedet.

På en grusvei 5-600 meter unna stasjonen oppsto et basketak da kontrollørene ville holde mannen tilbake. En kontrollør ble slått i hodet, fikk et kutt i nesen og hevelse. En annen kontrollør fikk et sår på hånden som følge av basketaket.

Les også

På denne bussen sniker 1 av 16

Ikke lovlig tjenestehandling

— Kontrollørene har en begrenset politimyndighet og den stopper ved perrongen. Det finnes retningslinjer om at de skal avslutte kontrollen der. Hvis de går ut over dette geografiske området, handler de ikke lenger som offentlige tjenestemenn med det vern loven og rettspraksis gir dem, sier Hagen.

Nedre Romerike tingrett mener at kontrollørene gikk ut over sin kompetanse da de fulgte etter 24-åringen ut av stasjonsområdet og ved bruk av fysisk makt stoppet ham fra å gå videre.

- Billettkontrollørene gikk også ut over sin egen arbeidsinstruks slik at retten finner at de gikk ut over sin kompetanse og ikke utførte en tjenestehandling oppe på grusstien, heter det i dommen.

Tingretten viser til NSBs instruks om billettkontroll, som sier at kunder kan holdes tilbake hvis de nekter å oppgi personalia, eller mens opplysningene blir kontrollert. I instruksen heter det også at ”hvis kunden klarer å forlate/stikke av fra toget eller plattform, anses kontrollen som avsluttet”.

Ba om ubetinget fengsel

Aktor la ned påstand om fengsel i 36 dager, og viste til Høyesteretts strenge praksis i saker som dreier seg om vold mot offentlige tjenestemenn.

- Min klient er glad for at han ble frifunnet. Å bli tiltalt for vold mot offentlige tjenestemenn er alvorlig. Han ga riktige opplysninger og sa at han ikke hadde tid til å vente på grunn av et viktig jobbintervju. En naturlig følge av denne dommen er at NSB lærer opp sine ansatte bedre, sier advokat Hagen.

— NSB A/S merker seg tingrettens angivelse av hva den mener er det geografiske området for kontrollørenes myndighetsutøvelse, og vil tilpasse utøvelsen av billettkontroller til dette. NSB har ingen oversikt over hvor ofte kontrollørene utsettes for vold og trusler, men har som fast praksis at slikt anmeldes til politiet, skriver NSB i en kommentar til dommen.

Ruter sier i en kommentar at dommen ikke får noen konsekvenser for deres kontrollvirksomhet. - Ruters praksis ved kontroll er at kontrollen foregår enten inne på transportmiddelet eller innenfor kontrollsonen på stasjonen, så denne dommen endrer ikke på dagens praksis, skriver Ruter i en kommentar. Også Ruter anmelder alle trusler og vold mot kontrollørene til politiet.

hakon.letvik@aftenposten.no

 1. Les også

  Det NSB frykter mest er i ferd med å skje

 2. Les også

  Spørsmål og svar fra NSB om nye rutetider

 3. Les også

  Ruter tilbyr kostymemakerservice... ...eller?

Flere artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Politi, kemner og Nav gjorde Black Friday-kupp da de sjekket 220 varebiler

 2. NORGE
  Publisert:

  Tiltalt for vold mot barna: Foreldrene ble frifunnet av juryen, men fagdommerne satte dommen tilside

 3. A-MAGASINET
  Publisert:

  Dani André Karlsen skulle hjelpe en bevisstløs kvinne. Det endte med at han ble spyttet på, sparket og slått.

 4. FOTBALL
  Publisert:

  Tre personer pågrepet etter skandalekampen - siktet for drapstrusler og vold mot politiet

 5. VERDEN
  Publisert:

  Politiet mener han leder en kriminell storfamilie. Likevel bruker de ham som problemløser i den svenske forstaden.

 6. OSLO
  Publisert:

  Trøstedrikking og «soaré» tross arrangementsforbud. Dette finner smittevernkontrollørene i Oslo.