Norge

Folk i Hurum må koke vannet

Folkehelseminister Sylvi Listhaug (Frp) vil iverksette en landsomfattende kartlegging av drikkevannet. Torsdag fikk innbyggere i Hurum beskjed om å koke vannet.

Torsdag fikk innbyggerne i Hurum beskjed om å koke vannet.
  • NTB
  • Åshild Breian

Innbyggere i Sætre, Holmsbu, Rødtangen og Klokkarstua fikk tilsendt SMS-varsel om å koke vannet etter funn av E.coli.bakterier ved Sandungen vannverk torsdag ettermiddag.

– Vi tar jevnlig rutineprøver, og da vi oppdaget at det var litt bakterier i vannet, tok vi nye og sendte til analyse, sier kommunikasjonssjef Siw Anett Stråle Enerud i Viva IKS, til VG.

Om lag 5000 husstander i området Holmsbu, Rødtangen, Klokkarstua og Sætre får vann fra Sandungen vannverk.

– Nye prøver er tatt og sendt til laboratorium for analyse, og vi venter svar i morgen. Nytt varsel på SMS vil komme så fort vi får svar på vannanalysen, skriver Viva IKS (Vestviken interkommunale vei, vann og avløpsselskapet) på sine hjemmesider.

Les også

Syv spørsmål og svar om smitteutbruddet på Askøy

Folkehelseminister Sylvi Listhaug vil kartlegge drikkevannet over hele landet.

Listhaug vil ha full oversikt

– Jeg er utålmodig etter å få denne oversikten. Askøy bør være en vekker for alle kommuner som vet de ikke har alt på stell, sier Listhaug til VG.

Hun reiser selv til øykommunen ved Bergen på mandag.

Listhaug vil pålegge alle landets kommuner å rapportere om tilstand, vedlikeholdsplaner og investeringsbehov for vannverk og ledningsnett, og det er Mattilsynet som skal foreta kartleggingen.

Folkehelseministeren forventer svar så raskt som mulig, men erkjenner at det er et omfattende arbeid som vil ta tid.

Les også

Avføring funnet på taket av høydebasseng i Askøy

Må forvente trygt og godt vann

– Vi vet at vedlikeholdsetterslepet er stort. Men innbyggerne har rett til å forvente trygt og godt vann. Når kommunen ikke leverer på kvalitet, kan følgene bli veldig alvorlige og tilliten til kommunen svekkes, sier hun.

Administrerende direktør Liv Kari Skudal Hansteen i Rådgivende Ingeniørers sier til NTB at hun ønsker Listhaugs initiativ velkommen.

– Vi har i år, for tredje gang på 10 år, sett på tilstanden til norske vannforsyningsanlegg. Like lenge har vi etterspurt et sterkere statlig engasjement for å sikre drikkevannet til norske forbrukere. Det er riktignok trist at det måtte en tragedie som Askøy til før politikerne våknet, sier hun.

Les også

Askøy: Nytt høydebasseng sto ferdig i vinter, ble ikke tatt i bruk

Les mer om

  1. Askøy
  2. Sylvi Listhaug
  3. Hurum