Det var sterke krefter i sving da cruiseskipet Viking Sky drev mot land lørdag ettermiddag. Møbler fløy rundt og en dør ble slått inn.

Slik var det dramatiske døgnet - sett fra passasjerene på Viking Sky

Møbler ble kastet rundt, takplater falt ned og vannet nådde passasjerene langt oppover leggene. Folk om bord på cruiseskipet Viking Sky har delt sine opplevelser i sosiale medier.

Det var rundt 14-tiden lørdag at cruiseskipet Viking Sky sendte ut «mayday»-melding om at skipet hadde mistet motorkraft og drev mot land. Dette skjedde i Hustadvika utenfor Fræna kommune i Møre og Romsdal.

Lørdag ettermiddag startet redningsaksjonen for å evakuere de som var om bord. Søndag formiddag stanset Hovedredningssentralen evakueringen. Da hadde 463 personer blitt hentet i helikopter og fløyet inn til land.

My sister send me some pictures from inside of the ship. She can see the boat that is going to pull them over ... https://t.co/8ATpHRsATE
Les også

Cruiseskipet Viking Sky i nød. Følg redningsdramaet direkte her.

Møblene fløy rundt

Flere av passasjerene som var om bord på cruiseskipet dokumenterte det som foregikk inne på skipet. Videoene viser møbler som blir sendt seilende gjennom rommet når bølger treffer skipet, og takplater som faller ned.

Alexus Sheppard er en av de mange som var på cruiseskipet da det gikk galt lørdag ettermiddag. Hun har også delt hvordan det siste døgnet om bord har vært. Hun forteller om passasjerer iført oransje redningsvester som sov over alt på skipet i natt:

Måtte sitte med beina høyt

Like utenfor Hustadvika gikk alarmen. Alle systemer om bord var døde. Fremdriften hadde forsvunnet og strømmen om bord var gått. De neste 30 minuttene før ankrene festet seg til havbunnen, var nervepirrende for både menneskene om bord på cruiseskipet.

Ryan Flynn har postet videoer og oppdateringer på Twitter, hvor han viser hvordan passasjerene hadde det mens de ventet inne og mens hans 83 år gamle far evakueres. Han har også filmet hvordan de måtte sitte med beina høyt for å unngå alt vannet som kom inn i skipet da en av dørene ble slått inn av en bølge.

All news outlets can use this. The aftermath of a door being blown in after a massive wave hit the #vikingsky ⁦@CNN ... https://t.co/9QdF10O8BnHere’s my 83 year old dad being airlifted from the #vikingsky We are all off the ship safely! https://t.co/FCToSn4L16

«Evakuering tar tid. Sjøen er heftig»

Hovedredningssentralen hadde flere helikoptre som fløy i skytteltrafikk for å hente passasjerene. Men det gikk sakte, helikoptrene kan bare ta med seg 15 personer om gangen. I tillegg tok det tid å heise opp hver enkelt.

En annen passasjer, David Hernandez, roste personalet for å gjøre en god jobb. Samtidig pekte han på at han evakueringen tok tid og at sjøen var heftig.

Han filmet også familien da de hadde kommet seg av skipet og ble tatt hånd om av Røde Kors.

Hjelper de evakuerte

Ulykken har nådd store deler av verden på sosiale medier. På Twitter viser folk bekymring og håper passasjerene har det greit under emneknaggen #vikingsky.

Røde Kors stilte opp med alle hjelpekorpsene i Møre og Romsdal Røde Kors. De var på plass ved Brynshallen, der de evakuerte passasjerene ble sendt.

De skriver på Twitter at de har stått klare med tepper, førstehjelp og tørre klær. Mange er traumatiserte etter evakueringen, og Røde Kors vil tilby psykososial støtte for å hjelpe dem.