Norge

Regjeringen bestiller 1000 nødrespiratorer

– Jeg har en god nyhet, sa statsministeren. Regjeringen har bestilt 1000 nødrespiratorer som to norske bedrifter har utviklet sammen med Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

På rekordtid har Laerdal Medical og Servi AS utviklet en ny pustemaskin for intensiv behandling av pasienter rammet av covid-19. Laerdal Medical

 • Harald Stolt-Nielsen
 • NTB

– Grunnen til at jeg har bestemt meg for å være med på dagens pressekonferanse, er fordi jeg har en god nyhet, sa statsminister Erna Solberg (H) innledningsvis under pressekonferansen tirsdag.

Det var en historie om nasjonal dugnadsånd, ressurser som fant hverandre, kreativ bruk av kompetanse og hva som er mulig å få til når det virkelig gjelder, sa statsministeren.

Utviklet på under tre uker

12. mars tok ingeniør og gründer Eivind Gransæther, som jobber i olje- og gassbransjen i Stavanger, kontakt med Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

Han hadde sett konsekvensene av respiratormangel i Italia og designet derfor en respiratorløsning for å unngå at Norge skulle havne i samme situasjon. Tiden var knapp, så han tok derfor kontakt med FFIs eksperter.

I løpet av de neste ukene har FFI, Laerdal Medical og Servi jobbet på spreng med å få klar en ny nødrespirator for intensivbehandling av covid-19-pasienter.

– Oljebransjen og FFI er ikke først og fremst kjent for å lage medisinsk utstyr, men begge har teknologisk kompetanse i verdensklasse, sa Solberg.

Under pressekonferansen kunne administrerende direktør Tore Lærdal ved Laerdal Medical demonstrere hvordan respiratorene, som kombinerer blant annet en vanlig pusteballong som finnes på norske sykehus, sammen med en «mekanisk hånd». Respiratoren blir beskrevet som såpass enkel at den kan benyttes av vanlig helsepersonell.

– Tanken er at den skal kunne hentes frem raskt, og kunne brukes av andre enn dem som til vanlig jobber på intensivavdelingen, sier Lærdal til Aftenposten.

Respiratorene skal leveres innen 1. juni, forteller han.

Statsminister Erna Solberg under tirsdagens pressekonferanse. Lise Åserud / NTB scanpix

Rydder fabrikk for respiratorproduksjon

Respiratorene skal produseres i Kristiansand, og produksjonen begynner allerede i april. Det er bedriftene Laerdal Medical og Servi i Kristiansand som har utviklet og skal produsere respiratorene, i samarbeid med FFI.

– Vi er allerede i gang med produksjonen. Vi har fått en del komponenter allerede. Vi satser på å ha ti stykker ferdig innen 15. april. Deretter skal vi produsere 90 til frem til 1. mai. I mai skal vi produsere 900 stykker, sier Tom-Arne Solhaug, konsernsjef i Servi, til Aftenposten.

Konsernsjefen forteller at bedriftens fabrikk i Kristiansand nå blir ryddet og kun skal brukes til produksjon av respiratorene. Selskapet samler også alle ressursene, for at produksjonen skal være mest mulig effektiv. Det gjenstår fortsatt arbeid knyttet til sertifisering av respiratoren, som Laerdal Medical har ansvaret for, legger Solhaug til.

Forsøker å unngå budkrig om deler

Flere av delene til respiratoren blir produsert av Servi, men de har også inngått avtaler med selskaper i andre land.

– Det er ganske kritisk om dagen. Det har vært viktig for oss å sikre leveranse fra ulike leverandører, primært i Europa, sier Solhaug.

Selskapet har forsøkt å unngå å havne i budkriger over deler til respiratorene, men forteller at han personlig har ringt flere selskaper for å sikre at de leverer på tid. Samtidig har de forsøkt å ha andre leverandører som også kan levere de samme delene, hvis den opprinnelige leverandøren ikke kan levere de nødvendige delene.

– Vi ser at det er et voldsomt trøkk mot enkelte leverandører fra flere land som har tilsvarende prosjekter på gang, legger han til.

Det har vært svært viktig å sikre at man ikke skulle havne i en situasjon hvor selskapene ikke fikk tak i deler til respiratorene.

Leger ved et tysk sykehus blir instruert i hvordan en respirator skal opereres. Axel Heimken, Reuters / NTB scanpix

Stor bestilling

Under pressekonferansen tirsdag dro statsministeren frem superlativene for hvor raskt ulike miljøer hadde funnet sammen.

– Dette viser hva vi kan få til i dette landet når det virkelig gjelder. Her har ulike miljøer funnet sammen og brukt kompetansen sin på nye måter. Vi ønsker velkommen alle initiativ og kreative forslag som kan sikre god behandling til alle.

– Vi må ha to tanker i hodet samtidig. Vi må både gjøre det vi kan for å slå ned viruset og samtidig jobbe for å øke kapasiteten til helsetjenesten hvis mange blir syke samtidig, sa Solberg.

Regjeringen garanterer for finansiering av prosjektet og har bestilt 1000 nødrespiratorer.

– Norge kommer nok ikke til å trenge alle disse selv, sier statsminister Solberg, som mener Norge dermed kan bidra internasjonalt.

Håper på rask sertifisering

I prinsippet kan respiratorene bli tatt i bruk med en gang, forteller Tore Lærdal fra Laerdal Medical. I en normal situasjon vil gjerne ta flere år før slikt utstyr vil kunne brukes.

– Men denne pusteballongen, som er selve nøkkelen, er allerede på markedet og kvalitetssikret. Det er denne mekaniske armen, som blir et tillegsutstyr, som er det nye.

Han påpeker at i første omgang er det de vanlige og mer avanserte respiratorene som vil bli tatt i bruk ved norske sykehus, men at disse kan bli tatt i bruk hvis man opplever en «tsunami» av pasienter og mangel på intensivpersonell.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Koronaviruset
 3. Laerdal Medical
 4. Erna Solberg

Koronaviruset

 1. OSLOBY

  Motstridende beskjeder om håndheving av munnbindpåbud i Oslo - nå truer politiet med bøter

 2. KULTUR

  Mener tiden er moden for å gå opp til 600–700 i de store operasalene

 3. OSLOBY

  Raymond Johansen: – Noe av det vi får fra helsemyndighetene er synsing

 4. OSLOBY

  Da var koronakrangelen avblåst for denne gang: – Dette skulle vi gjerne ha unngått

 5. OSLOBY

  Byrådslederen om kritikk fra Høie: – Jeg synes helseministeren gikk for langt. Det er uklokt.

 6. KRONIKK

  Slik bremset norsksomalierne i Oslo koronaspredningen