Islamsk Råd har valgt nytt styre – omstridt generalsekretær ute

Norges største organisasjon for muslimer, Islamsk Råd Norge (IRN), er på beina igjen. Nå har paraplyorganisasjonen fått kvinnelig nestleder, skriver Vårt Land.

Smaira Iqbal har rykket opp til nestledervervet i Islamsk Råd, Mehtab Afsar bakerst er ute av organisasjonen, det samme er Zaeem Shaukat (t.v.). Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Vi har lært masse av det som har skjedd de siste årene. Man kan vokse på motgang også. Nå retter vi blikket fremover og fokuserer ikke på fortiden, men fremtiden, sier Abdirahman Diriye, til Vårt Land.

Han leder det helt nye styret i paraplyorganisasjonen for islamske trossamfunn i Norge som har eksistert siden 1993, sammen med nestleder Smaira Iqbal og informasjonsansvarlig Yasir Ahmed

Etter at styret i 2016 trakk seg i protest mot at rådet ikke ville si opp daværende generalsekretær Mehtab Afsar, har det stormet rundt IRN.

I 2017 meldte fem store moskeer seg ut av organisasjonen og startet sitt eget nettverk, Muslimsk Dialognettverk Norge (MDN). Samme år mistet IRN statsstøtten og samarbeidet med kjøttprodusenten Nortura om halalsertifisering, og de meldte seg ut av Samarbeidsrådet for tros- og livssyn (STL).

Siden har det vært stille fra organisasjonen, som representerer omkring 65.000 av norske muslimer. Da generalsekretær Mehtab Afsar forsvant ut av organisasjonen i 2018 etter sju år, var det ingen som ville si noe om hvordan eller hvorfor.

I dag har organisasjonen ingen ansatte. Dette vil styret gjøre noe med. Men noen ny generalsekretær kommer ikke med det første.

– Det blir mer som en daglig leder som skal ta seg av den daglige driften. Vi har ikke fokusert så mye på selve rollen, men på oppgavene personen skal utføre, forklarer Diriye.