Norge

Blinde påkjørt av sparkesykler. Forbundet krever tiltak.

Norges Blindeforbund krever at byrådet tar grep etter at flere blinde og svaksynte er blitt påkjørt av elektriske sparkesykler i hovedstaden.

Norges Blindeforbund krever at byrådet tar grep etter at flere blinde og svaksynte er blitt påkjørt av elektriske sparkesykler i hovedstaden.
  • NTB

– Vi har fått flere meldinger fra medlemmer som er blitt påkjørt av elektriske sparkesykler, særlig bakfra. Dette er lydløse kjøretøy og de er vanskelige å legge merke til, sier forbundsleder Unn Ljøner Hagen til Radio Norge.

To selskaper er allerede i gang med å tilby elektriske sparkesykler til innbyggerne i hovedstaden, og ytterligere ni ønsker å gjøre det samme. Det er ventet at flere tusen slike kjøretøy vil bli å se i Oslos gater de neste månedene.

– Problemet er at det i Oslo er spesielt trange forhold på mange fortau. Det gjør det veldig vanskelig og upraktisk for synshemmede å forsere sykler som plutselig står på fortauet, sier Hagen.

Vil at kommunen skal ta grep

Kundene står nemlig fritt til å sette syklene der det passer dem. Blindeforbundet understreker at de ser positivt på tilbudet om grønn transport, men ønsker likevel at kommunen tar grep.

– Det er den uryddige parkeringen som er veldig problematisk for synshemmede. Det er ikke forutsigbart, det er plutselig en sparkesykkel som ligger henslengt rett foran deg, sier forbundslederen.

Hun påpeker at det ikke bare er blinde og svaksynte, men også hørselshemmede, eldre, foreldre med barnevogn og rullestolbrukere som rammes av råkjøring og sparkesykler som står i veien.

VOI skal møte Blindeforbundet

Norden-sjef i VOI, Eric André, sier på vegne av selskapet at han er lei seg for å høre at blinde er blitt påkjørt av sparkesykler.

– Det skal ikke skje. Dette er en problemstilling som vi tar svært alvorlig, sier André.

Da VOI lanserte i Norge, tok de kontakt med Norsk Blindeforbund og Bymiljøetaten. I morgen skal de møte Norsk Blindeforbund for å diskutere problemet på nytt. Han sier de jobber for at el-sparkesyklene skal integreres godt inn i byen og ikke forstyrre fotgjengere eller andre trafikanter.

– Vi jobber stadig med å finne de beste løsningene for alle å omgås i trafikken. Vi er veldig åpne for dialog med byrådet og andre som kan bistå dette arbeidet, sier André.

Les også

  1. Nå kommer elsparkesyklene til Oslo. I Austin havner mange som bruker disse, på legevakten.

  2. Setter ut 400 el-sparkesykler på Fornebu

Les mer om

  1. Oslo