Norge

Sandefjord-drapssiktet fikk ikke prøveløslatelse

Krimteknikere undersøker leiligheten der kvinnen ble funnet død søndag.

Mannen som søndag ble siktet for drap i Sandefjord, måtte sone til siste dag av den forrige drapsdommen han hadde. Prøveløslatelse ble vurdert som uforsvarlig.

  • NTB-Marius Helge Larsen

45-åringen ble søndag siktet for å ha drept kjæresten Thea Halvorsen Braavold (31) i Sandefjord. Samtidig er det bare halvannet år siden han slapp ut fra fengselet etter å ha sonet en drapsdom.

Ifølge TV 2 mente Kriminalomsorgen at det ikke var sikkerhetsmessig forsvarlig å gi 45-åringen prøveløslatelse fra den dommen, noe som førte til at han måtte sone helt til siste dag. Dette skjer kun for 10 prosent av drapsdømte i Norge.

I en epost til kanalen skriver regiondirektør i Region Sør, Rita Kilvær, at Kriminalomsorgen prøvde ut flere av de tradisjonelle tiltakene for å venne 45-åringen til livet på utsiden.

– Men her har domfelte brutt vilkår som for eksempel opphold på permisjonsadresse, unnlatt å møte tilbake i rett tid, begått nye straffbare handlinger eller ruset seg, sier hun.

– Ikke forsvarlig

Tillitsbruddene var så alvorlige at Kriminalomsorgen mente det ikke var trygt å prøveløslate mannen.

– Overfor denne domfelte ble det forsøkt en rekke progresjonstiltak som viste seg å være ikke sikkerhetsmessig forsvarlig, og domfelte sonet derfor sin straff i fengsel helt fram til endt tid, sier hun videre.

VG skriver at det kun gikk noen uker etter at mannen til slutt ble løslatt, før han var mistenkt for åtte nye forhold.

I februar i fjor ble mannen dømt for de nevnte forholdene, ifølge avisa.

Fengslet

Tirsdag ble den 45 år gamle mannen fra Larvik varetektsfengslet i fire uker. Han skulle i utgangspunktet bli avhørt mandag, men avhøret ble avbrutt av helsemessige grunner. Heller ikke tirsdag fikk politiet avhørt mannen.

– Det er litt opp til forsvarer og klienten når vi får gjennomført avhøret. Vi er i hvert fall klare. Når forsvarer sier at klienten ikke er klar av helsemessige grunner, så overprøver vi ikke det, sier politiinspektør Ole Bjørn Sakrisvold til NTB.

Siden det ikke er gjennomført avhør, har siktede heller ikke tatt stilling til hvorvidt han erkjenner den straffbare handlingen.

Funnet av venner

Avdøde ble obdusert mandag, men politiet vil foreløpig ikke si noe om hvordan hun ble drept.

– Vi kommenterer ikke dødsårsak foreløpig, sier politiinspektør Sakrisvold.

Det var venner av 31-åringen som fant henne død i en leilighet utenfor sentrum av Sandefjord. Den siktede var ikke på åstedet da politiet kom fram, men ble pågrepet et annet sted i Sandefjord noen timer senere uten dramatikk.

Drapet mannen tidligere har sonet straffen for, skjedde på 2000-tallet. Ifølge VG ble offeret mishandlet av flere personer. Flere ble også dømt for likskjending. Retten mente at 45-åringen hadde en sentral rolle i drapet, og av de tiltalte ble han idømt den strengeste straffen.