Norge

Dagen før bryllupet sto brudgommen i retten – tiltalt for vold mot bruden

Mannen i 30-årene er dømt for å ha holdt hendene over munnen og nesen til samboeren slik at hun ikke fikk puste.

Mannen i 30-årene er dømt til ett år og seks måneders fengsel.
  • Camilla Kilnes
  • Karoline Ulvnes
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

(Adresseavisen): Mannen i 30-årene er dømt til ett år og seks måneders fengsel for vold mot en tidligere og en nåværende samboer. I dommen fra Sør-Trøndelag tingrett kommer det frem at han skulle gifte seg med den nåværende samboeren dagen etter at hovedforhandlingen var avsluttet, skriver Adresseavisen.

Den tiltalte mannen møtte i retten og erkjente seg ikke skyldig etter tiltalebeslutningen. Retten mente derimot at det var bevist at han hadde slått samboeren sin i ansiktet og holdt hendene over munnen og nesen hennes slik at hun ikke fikk puste. Denne episoden skjedde hjemme hos tiltalte og fornærmede vinteren 2018.

Dommen er ikke rettskraftig.

Hoven og blodig i ansiktet

Ifølge dommen rykket politiet ut til boligen på natten etter å ha mottatt varsel fra en nabo om bråk fra leiligheten. Da politiet banket på, åpnet den fornærmede kvinnen døren. Hun var hoven og blodig i ansiktet.

Fornærmede ble avhørt på stedet, og hun fortalte at hun og tiltalte hadde hatt en krangel. Hun forklarte at hun hadde vært redd for å dø. Tiltalte var svært beruset.

Det ble tatt et nytt avhør av fornærmede senere på dagen, og hun fortalte også at det hadde vært tidligere episoder hvor hun var blitt smekket til av tiltalte, og også episoder hvor hun hadde smekket til ham.

Les også

Én person alvorlig skadet etter knivstikking i Oslo

Endret forklaring

Da samboerparet møtte opp i retten derimot, forklarte de seg samstemt om at de hadde hatt en høylytt krangel, og at tiltalte ved et uhell slo fornærmede på nesen da han ramlet over stuebordet. De forklarte videre at tiltalte holdt fornærmede for munnen for å dempe ropingen hennes, og det var beruselsen som medførte at hendelsen ble oppfattet som mer alvorlig enn den i realiteten var.

Retten festet ikke lit til den forklaringen. Retten mente dermed at hendelsen var en kroppskrenkelse som ble gjort med forsett av tiltalte.

Mishandlet tidligere samboer

30-åringen sto også tiltalt for flere tilfeller av grov mishandling i nære relasjoner mot en tidligere samboer. I en periode på knapt to år skal han ha utøvd vold flere ganger. Fornærmede forklarte i retten at det meste av de fysiske krenkelsene i stor grad besto av slag, spark og kvelertak.

Det er den gjentatte mishandlingen av den tidligere samboeren over halvannet år som retten mente var mest alvorlig. Retten mente det var skjerpende omstendigheter at volden var svært smertefull, medførte sår, kraftige hevelser, fare for brudd og varige innvendige og utvendige skader både i ansikt og på kroppen. Ved flere tilfeller fryktet hun for sitt liv. Tiltalte hadde en kontrollerende adferd og et svingende humør som førte til at fornærmede alltid var i beredskap. Det var ingen formildende omstendigheter i saken, mente retten.

Kombinasjonen av fysiske og psykiske krenkelser over denne perioden har gjort at den tidligere samboeren i etterkant er blitt diagnostisert med posttraumatisk stresslidelse (PTSD). Retten la til grunn at belastningene i samlivet har forårsaket diagnosen.

Retten mente at oppreisningsbeløpet skulle settes til 120.000 kroner. Han må også betale erstatning på 4133 kroner på grunn av lege- og psykologutgifter.

Les mer om

  1. Vold
  2. Krim
  3. Politiet