Fire ukers varetektsfengsling for drapssiktet 40-åring

40-åringen som er siktet for drap på foreldrene møtte i retten i dag. Der ble det bestemt at mannen skal varetektsfengsles i fire uker.

ÅSTEDET: Krimteknikere i arbeid ved eneboligen på Kolltveit natt til fredag.

(Bergens Tidende): Torsdag ettermiddag ble en 40-åring pågrepet ved familiens hjem. Utenfor huset lå begge foreldrene døde. De hadde, etter det Bergens Tidende kjenner til, en rekke skader på kroppen.

Da var det ifølge politiet trolig gått over et halvt døgn siden de to ble drept.

Lørdag ble 40-åringen varetektsfengslet i fire uker, med brev- og besøksforbud.

Blir varetektsfengslet

Fengslingsmøtet fant sted i Bergen tingrett lørdag formiddag. Politiet ba om at den siktede skulle bli fengslet i fire uker med brev- og besøksforbud.

Et par timer senere sendte Vest politidistrikt ut en pressemelding og opplyste om at politiet fikk medhold i retten.

Videre opplyser politiet om at mannen foreløpig ivaretas av helsevesenet, og at politiet ikke kommer til å gi noen ytterligere kommentarer i denne saken gjennom helgen.

FORSVARER: Advokat Fredrik Verling i rettssalen like før fengslingsmøtet lørdag.

– Han har det svært vanskelig

Like før klokken 12.30 ble den siktede 40-åringen ført inn i rettssalen. Politiadvokat May-Britt Erstad fikk medhold av dommerfullmektig Therese Larsen i at rettsmøtet måtte foregå for lukkede dører.

40-åringen skal ha gitt en forklaring i fengslingsmøtet, men hans forsvarer, advokat Fredrik Verling ønsker ikke å kommentere om han erkjenner straffskyld.

– Han har det svært vanskelig. Det er krevende for ham å være i retten i dag, sa Verling etter at rettsmøtet var avsluttet.

Er avhørt

Ifølge politiadvokat Erstad har 40-åringen samarbeidet med politiet og svart på spørsmål. Avhørene er nå avsluttet, men foreløpig ikke gjennomlest og signert, opplyser hun.

– Vi kan ikke gå inn på innholdet i det som har vært sagt, sier hun.

– Hva kan du si om den siktedes tilstand?

– Hvordan hans tilstand har vært er en del av etterforskningen. Vi har blant annet fått inn en psykiater som undersøker han, med tanke på om han har vært tilregnelig eller ikke, sier Erstad.

Det pågår fortsatt tekniske undersøkelser på åstedet.

– Fremover er det selvfølgelig også aktuelt å gjennomføre vitneavhør og flere etterforskningsgrep, sier Erstad.

Les også

Drapene på Sotra skal ha skjedd mange timer før politiet ble varslet

Psykisk sykdom

40-åringen har i en årrekke slitt med psykiske problemer. Han bodde i en periode i en kommunal omsorgsbolig i en annen landsdel, men flyttet ifølge folkeregisteret hjem til foreldrene i fjor sommer.

– Moren var bekymret for sønnen. Men jeg tror ikke at hun tenkte på at det kunne skje noe, fortalte en venn av den drepte 66-åringen til BT fredag.

Politiet mener de har dannet seg et relativt klart bilde av hva som skjedde drapsnatten.

I RETTEN: Politiadvokat May-Britt Erstad ber om varetektsfengsling for den drapssiktede 40-åringen.

– Tragedie

Etter avhør torsdag kveld, overtok helsevesenet ansvaret for 40-åringen. Psykiatrisk sakkyndige er i allerede i gang med å vurdere hans tilregnelighet. Trolig vil resultatet av en såkalt prejudisiell observasjon være klart relativt raskt. Deretter vil det normalt gå noen måneder før resultatet av en fullstendig rettspsykiatrisk undersøkelse er klart.

Det drepte ekteparet etterlater seg et annet voksent barn.

– Dette er en stor tragedie. De etterlatte er i sjokk og i dyp sorg. Jeg har ingen kommentarer utover dette, skrev familiens bistandsadvokat Beate Hamre i en SMS til BT fredag.