Norge

Vil satse 1,3 milliarder for å skyte opp satellitter fra Andøya

Andøya Space Center vil satse på å bli et europeisk senter for oppskyting av satellitter og bli mer enn dobbelt så stort som i dag.

Andøya Space Center sett fra fjellet Andhue på Andøya. Senteret har planer om å ekspandere. Foto: Tore Meek, NTB scanpix

  • NTB

Til nå har romsenteret på Andøya lengst nord i Nordland skutt om lag 1.300 forskningsraketter, de største på opptil åtte tonn og opp til om lag 1.000 kilometers høyde.

Nå har konsernsjef, tidligere statsråd og nestleder i Senterpartiet, Odd Roger Enoksen sendt eierne, Næringsdepartementet og Kongsberggruppen en omfattende plan for utbygging. Selskapet vil investere 1,3 milliarder kroner for å skyte opp kommersielle raketter, skriver Klassekampen.

Les også

  1. Første helnorske romrakett vellykket skutt opp fra Andøya

  2. Krever svar på hvorfor amerikanske overvåkingsfly flyr fra Andøya

Flybase ble nedlagt

Andøya har mistet mange arbeidsplasser ettersom Luftforsvaret er i ferd med å trekke basen for Orion-fly vekk fra øya. En utbygging av romsenteret vil kunne gi kommunen mange nye arbeidsplasser.

I dag arbeider om lag hundre personer i senteret. Målet Enoksen ser for seg er 200–250 innen 2025.

– Vi venter på svar fra våre eiere hver dag som helst. Signaler vi har tolket, tyder på et ja, sier Enoksen.

– Andøya har naturgitte forutsetninger for både luft- og romfart. På den store flyplassen på Andenes kan man lande og ta av i fire retninger, alle over vann, sier Enoksen.

Høyere-ordfører Jonni Solsvik i Andøy er glad for de foreslåtte investeringene. Han sier satellittoppskyting har et stort potensial og at kommunene trenger flere arbeidsplasser når forsvaret trekker seg ut.

Les mer om

  1. Andøya
  2. Luftforsvaret