Norge

- Det Rune Øygard er tiltalt for, er vel den verste form for sverting

LILLEHAMMER (Aftenposten.no) Rune Øygards forsvarer reagerer på aktors påstand om at vitner er innkalt for å sverte jenta (16).

 • Andreas Slettholm
  Kommentator

I dag startet rettssaken mot Vågå-ordfører Rune Øygard (Ap), som er tiltalt for en rekke seksuelle overgrep mot en ung jente. Ett av overgrepene skal ifølge tiltalen ha skjedd da jenta var bare 13 år.

— Øygard er en mann av folket

— Maktmennesket Rune Øygard tror jeg dere har hørt veldig mye om. Men han er en mann av folket og valgt av folket, med over 70 prosent av stemmene. Fra den andre siden har det vært veldig mye fokus på at han er ordfører. Men det er privatpersonen som er tiltalt, sa Larsen i sine innledende bemerkninger.

— Jeg synes det er verdt å minne retten på, slik at man ikke får det ordførerblikket, og at han skal ha utnyttet sin maktposisjon som ordfører. Han er ikke tiltalt for å ha misbrukt sin stilling, sa forsvarer Larsen.

Hun gikk også til det uvanlige skritt å påpeke hva som er rettens beviskrav allerede i innledningsforedraget.

— Jeg sier det fordi vi har fått et varsel om at man vil avskjære bevis, sa Larsen, med henvisning til at aktor tidligere i dag varslet at han vil krympe Øygards vitneliste.

- Verste form for sverting

Larsen reagerer på at aktor tidligere i dag omtalte enkelte av vitnene som innkalt for å sverte jenta.

- Det Rune Øygard er tiltalt for, er vel den verste form for sverting, dersom han er uskyldig. Vi er ikke ute etter å sverte jenta. Det vil være en veldig dårlig forsvarerstrategi, sa Larsen.

Hun mener det er mange mangler i aktors vitneliste, blant annet naboer.

— Krogvold fotograferte jenta

Hun la også vekt på at fotograf Morten Krogvold ikke er innkalt fordi han er såkalt kjendis-venn med Øygard.

- Krogvold er innkalt fordi han fotograferte fornærmede, etter min oppfatning veldig flotte bilder. I ettertid er det blitt fremstilt som om det var noe galt med disse bildene, som fornærmede også har lagt ut på Facebook.

Relevant for hvordan forholdene har vært rundt fornærmede.

- Mediene må besinne seg

Øygard ønsket lukkede dører i rettssaken, men fikk ikke medhold av retten. Larsen benyttet anledningen til å ta opp igjen den saken.

— Jeg har aldri vært med på en sedelighetssak hvor et påstått overgrep i familie går for åpne dører, sa Larsen, med henvisning til at Øygard er i slekt med jentas stefar.- For begge parter er det en tragedie, for Øygard er det en stor belastning, og jeg tror også det er det for den andre parten. Jeg ber om at retten oppfordrer mediene til å være varsomme med hva de nå gjengir. Det er også et lokalsamfunn i Gudbrandsdalen som er hardt rammet, sa Larsen i sine innledende bemerkninger.

 1. Les også

  Aktor legger frem 80 sider med utskrifter av chatmeldinger

 2. Les også

  Aktor vil krympe Øygards vitneliste

 3. Les også

  Øygard: Jeg erkjenner ikke straffskyld

Statsadvokat Thorbjørn Klundseter og forsvarer adv. Mette Yvonne Larsen sal 1 i Sør-Gudbrandsdal tingrett, der saken mot Vågå-ordfører Rune Øygard som er tiltalt for seksuelle overgrep mot en mindreårig jente Berit Roald NTB /Scanpix

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  Tromsdals forsvarer forbannet over bevislekkasje

 2. NORGE

  – Først var han snill. Så ble han skikkelig sinna, forklarte småjente om voldtektsmannen.

 3. NORGE

  Disse SMS-ene ble sendt mellom avdøde og en av de tiltalte. To dager etter skal 31-åringen ha blitt drept.

 4. NORGE

  Laila Anita Bertheussen nekter straffskyld på alle punkter

 5. NORGE

  50 år gammel mann dømt for overgrep mot 106 barn

 6. NORGE

  Forsvarer vil ha drapstiltalt barn kjent utilregnelig