Norge

Ukerapport fra FHI: Økende smittespredning siden midten av juli

Smittetallene i Norge er fortsatt lave, men har økt de siste to ukene i juli, viser en fersk ukerapport fra Folkehelseinstituttet.

Mandag holdt regjeringen pressekonferanse om koronasituasjonen. Her ankommer helse- og omsorgsminister Bent Høie (H), næringsminister Iselin Nybø (V) og avdelingsdirektør ved FHI, Line Vold. Paal Audestad

 • Marianne Stensland

Etter en nedgang i smittetilfeller av koronaviruset siden uke 13, er smittespredningen i Norge nå på vei oppover igjen.

I uke 30 (20.-26. juli) ble det på landsbasis meldt om 94 nye smittetilfeller. Det var en økning på 41 smittetilfeller fra uken før. Nå er det meldt om 196 nye tilfeller i uke 31.

FHI understreker at smittespredningen i Norge fortsatt er på et lavt nivå, og at smitte hovedsakelig foregår i forbindelse med reiseaktivitet, kjente tilfeller, lokale utbrudd og klynger.

Så langt er det estimert at 0,7 prosent av befolkningen har vært smittet med covid-19. Smittetallet pr. 100.000 innbyggere ligger nå på 5,4.

Den nye rapporten tar for seg perioden 27. juli til 2. august (uke 31).

Usikkert om det er begynnelsen på en stigende trend

Mer reiseaktivitet ser ut til å gi noe økt importsmitte. Denne kommer i hovedsak fra «røde» land som fortsatt er omfattet av karanteneplikten.

Det er imidlertid for tidlig å konkludere med om de siste ukers økning i utbrudd er begynnelsen på en stigende trend, skriver FHI.

Også i ukerapporten for uke 30 ble det også påpekt en økning i andelen smittetilfeller fra utlandet. FHI forventet også da en pågående økning av tilfeller i forbindelse med økt reiseaktivitet og lokale utbrudd.

Onsdag sa assisterende helsedirektør Espen Nakstad til TV2 at det om kort tid vil komme nye råd for bruk av munnbind og reiser med kollektivtransport. I både Bergen og Oslo har myndighetene den siste tiden vært opptatt av hvordan man skal begrense smittespredning etter ferien.

Både Norsk forening for allmennmedisin og Norsk Sykepleierforbund støtter forslaget om bruk av munnbind i situasjoner hvor mange samles tett, uten at man nødvendigvis har mulighet til å holde avstand.

Cruisesmitte påvirker statistikken

I uke 31 var det registrert informasjon om smitteland for 87 personer i Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS).

Fredag forrige uke ble det kjent at Hurtigrutens ekspedisjonsskip MS Roald Amundsen hadde smitte om bord.

Andelen personer smittet utenlands har gått ned fra uke 30 til uke 31, men oversikten viser at andelen med ukjent smittested har økt betraktelig. «Blant disse er alle tilfellene knyttet til utbrudd på cruiseskip i internasjonalt farvann», skriver FHI.

Tirsdag kveld var det ifølge FHIs siste oppdatering meldt om 44 tilfeller av koronasmitte i forbindelse med utbruddet på MS Roald Amundsen. Rune Stoltz Bertinussen

Flest tilfeller av importsmitte har de siste to ukene kommet fra Kosovo (15), Spania (8), Sverige (8), Danmark (7), Serbia (7) og Romania (6).

15 av de 67 personene som er bekreftet smittet på utenlandsreise de siste to ukene, har reist i land som på innreisetidspunktet til Norge var kategorisert som «grønne».

Totalt er det nå meldt om 9323 bekreftede tilfeller av koronasmitte i Norge. Til og med uke 31 hadde over 457.000 nordmenn testet seg for covid-19, noe som tilsvarer omtrent 8,5 prosent av befolkningen.

FHI estimerer at om lag 95 prosent av alle som har fått påvist covid-19 i Norge, nå er friskmeldte.

 1. Les også

  Allmennleger og sykepleierne vil ha munnbind i offentlige rom med mye folk

 2. Les også

  Hurtigruten-utbruddet: Svekket tillit, rutinesvikt og ressurskrevende utbrudd

 3. Les også

  Hurtigruten-eierne er tause om smittehåndteringen

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Koronaviruset
 3. Folkehelseinstituttet

Koronaviruset

 1. NORGE

  Da smitten eksploderte, skjerpet Bergen kraftig inn. Nå kan de samme reglene bli aktuelle i Oslo.

 2. DEBATT

  Nå begynner kulturlivet å trøtne på urimelige smittevernstiltak

 3. NORGE

  Byrådet vurderer strengere tiltak. Derfor øker smitten i Oslo.

 4. NORGE

  Direkteblogg om korona

 5. DEBATT

  Covid-19 er ikke en hjernesykdom

 6. VERDEN

  Tegnell mener lite influensa forklarer høye koronatall. Dette svarer norske eksperter.