Norge

Mulla Krekar pågrepet mandag kveld av PST etter etterlysning fra Italia

Mulla Krekar ble pågrepet hjemme hos seg selv mandag kveld og vil trolig bli fremstilt for varetektsfengsling onsdag.

Krekar ble mandag kveld pågrepet av PST i samarbeid med Oslo politidistrikt.
  • NTB
  • Hanne Christiansen
    Korrespondent i Midtøsten
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

Pågripelsen skjedde på forespørsel fra italienske myndigheter. Ifølge Justisdepartementet har italienske myndigheter foreløpig ikke begjært Krekar utlevert. Normalt er fristen for å fremme en slik begjæring fire uker.

Krekars forsvarer Brynjar Meling mener norske myndigheter bryter menneskerettighetene dersom de utleverer Krekar til Italia, fordi han er dømt uten selv å ha vært til stede og hatt mulighet til å forsvare seg i italiensk rett. Krekar har ikke ønsket å dra til Italia uten garantier om retur til Norge.

Ifølge Meling skal fengslingsmøtet finne sted onsdag klokken 13.

– Da jeg snakket med Krekar i natt var han fattet og hadde stort pågangsmot, sier Meling.

Ifølge Krekars forsvarsadvokat Brynjar Meling ble klienten pågrepet på bopel i Oslo.

– Han ble pågrepet hjemme ved 22-tiden mandag. Pågripelsen skjedde uten dramatikk, opplyser Trond Hugubakken, kommunikasjonsdirektør i PST, tirsdag morgen.

Dømt til tolv års fengsel

Ifølge NTB opplyser PST at pågripelsen skjedde på bakgrunn av en internasjonal etterlysning og beslutning om pågripelse fra italienske myndigheter.

– Vi har ikke mottatt noen forespørsel om å utlevere mulla Krekar til Italia, sier fagdirektør Guttorm Aanes i Justisdepartementet til NTB.

Krekar ble sammen med en rekke menn pågrepet 12. november 2015. Pågripelsene inngikk i en koordinert aksjon i flere land satt i verk av italiensk politi.

Italienske myndigheter hevder Krekar leder et terrornettverk kalt Rawti Shax med tilknytning til den såkalte islamske staten (IS). Italiensk politi mener Krekar var leder for 16 andre kurdiske irakere og kosovoalbanere som alle ble pågrepet under aksjonen.

Italienske medier meldte mandag ettermiddag at Krekar (61) er dømt til tolv års fengsel. Det var to år mer enn aktor i saken ba om. I tillegg ble fem andre tiltalte i saken dømt til mellom syv og et halvt og ni års fengsel.

Meling: Svært undrende til PSTs beslutning

Mandag ettermiddag skrev Krekars advokat Brynjar Meling på SMS til Aftenposten at dommen er uriktig.

– Dommen er åpenbart uriktig og har ingen grunnlag i de bevisene som vi kjenner til fra utleveringssaken, sier Meling.

Meling sa mandag til NRK at Krekar vil anke dommen, og at det derfor ikke ville bli noen utleveringssak nå.

Natt til tirsdag sier han til NTB at han stiller seg svært undrende til PSTs beslutning:

– Krekar er den mest etterforskede mannen med en av de mest henlagte sakene de siste årene. Det har gjort at det politiske presset mot PST har vært stort. Det er nå trist på PSTs vegne at de lar seg bruke politisk i prosessen i Italia, sier Meling til NTB.

Advokaten sier til Nettavisen at han har snakket med klienten, som etter forholdene har det bra. Meling sier Krekar vil motsette seg varetektsfengsling.

Ba om arrestordre

Den italienske aktoren ba om at det utstedes en arrestordre for Krekar og fem medtiltalte i saken, slik at de kan utleveres til Italia.

Om Krekar vil bli utlevert, ville kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST mandag ettermiddag ikke svare på.

– Det er i siste instans Justisdepartementet som må avgjøre om han kan utleveres eller ikke, etter at det har gått gjennom rettssystemet. Det er ikke noe som PST har noe med å gjøre, sa Hugubakken til Aftenposten mandag.

Opp til italienerne om han blir utlevert

Mads Andenes, professor ved Det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo, sa tidligere til Aftenposten at det er opp til italienerne om anken vil ha noen betydning eller ikke:

– Det er italienerne som bestemmer hva som skjer videre i utleveringsprosessen, forklarer Andenes.

– Hvis det nå kommer en ny utleveringsbegjæring vil den behandles på vanlig måte. Det er opp til italienerne om det at han har anket dommen har noen betydning eller ikke. Det er de som bestemmer hvorvidt de vil ha ham.

På terrorliste

Siden 2003 har mulla Krekar stått oppført på FNs terrorliste. Der er han utpekt som grunnlegger av den islamistiske gruppen Ansar-al-Islam som sto i kontakt med Al-Qaida og med Osama bin Laden.

Rettssaken mot Krekar og de medtiltalte skulle opprinnelig starte i Bolzano i Italia 13. mars 2017, men har siden blitt utsatt en rekke ganger. Krekar ville ikke reise til Italia for å delta i rettssaken.