Mann tiltalt for nettovergrep mot over 250 barn

En mann i 40-årene er i Romerike tingrett tiltalt for nettovergrep mot over 250 barn og unge i alderen ni til 15 år fra ulike deler av landet.

En mann i 40-årene er tiltalt for overgrep mot 256 barn over hele landet, samt Sverige og Finland. Rettssaken begynner Nedre Romerike tingrett i oktober. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
  • NTB

48 av ofrene er bosatt i Sverige, én er finsk, mens de øvrige er bosatt i Norge. De fornærmede er i hovedsak gutter. Til sammen er det 256 fornærmede i saken.

Mannen har erkjent alle de faktiske forholdene og erkjente også straffskyld etter siktelsen.

– Formelt har han ikke tatt stilling til tiltalen, men jeg kan ikke se for meg at han vil komme til å nekte straffskyld for den heller, sier hans forsvarer, advokat Gunhild Lærum til TV 2.

Pågrepet i 2018

Ifølge tiltalen har forholdene pågått fra februar 2014 til januar 2018. Statsadvokat Carl Graff Hartmann sier saken ble kjent for politiet da ett av ofrene anmeldte mannen høsten 2017.

Mannen ble pågrepet i januar 2018 og har sittet varetektsfengslet siden.

Han skal ha forledet de fornærmede til å utføre seksuelle handlinger med seg selv. Overfor unge gutter skal han ha utgitt seg for å være en eldre jente, mens han har gjort det motsatte overfor kvinnelige fornærmede.

Overgrep på nett

Alle overgrep er begått via internett, og det er ikke avdekket fysiske møter, opplyser Øst politidistrikt i en pressemelding.

Mannen, som er bosatt på Romerike, skal begått overgrepene via kommunikasjonstjenestene Omegle og Skype.

Øst politidistrikt har etterforsket mannen siden november 2017, og alle landets politidistrikter har vært involvert.

Saken starter i Nedre Romerike tingrett 7. oktober.

Likhetstrekk

Dette er den andre store overgrepssaken i Romerike på kort tid. I januar startet rettssaken mot en 26 år gammel mann som i Nedre Romerike tingrett var tiltalt for overgrep mot nærmere 500 unge gutter. Dette omtales som norgeshistoriens største overgrepssak.

De to sakene har flere likhetstrekk. I begge sakene foregikk overgrepene på nett, og den tiltalte skal ha lurt de fornærmede til å utføre seksuelle handlinger med seg selv. Guttene trodde de chattet med jevnaldrende «Sandra» og «Henriette», tiltaltes falske profiler på nettet.

Mannen, som tidligere var fotballdommer, har erkjent så å si alle de faktiske forhold i tiltalen. Dom i denne saken er ventet i september.