Norge

Tar en snarvei til arbeidslivet

Statsviter Mari Diesen Øvre (25) skriver masteroppgaven sin på oppdrag for Statens vegvesen og får dermed en fot innenfor arbeidsmarkedet på kjøpet.

Statsviter Mari Diesen Øvre og kommunikasjonsrådgiver Einar Søberg i Statens vegvesen får begge nytte av samarbeidet.
  • Morten Uglum
    Morten Uglum
    Fotograf

Les også:

Hvert år skriver flere studenter masteroppgave for en arbeidsgiver, og de har en stor fordel.

Mari Diesen Øvre fikk høre om muligheten for å skrive masteroppgave for en arbeidsgiver i vår, og klikket seg inn på vitenskapsbutikkens nettsider. Der fant hun en oppgave som Statens vegvesen søkte en student til å løse. Øvre skal se på forholdet mellom den offentlige debatten og veiplanleggingen av E6 nord for Lillehammer.

— Litt tørr

— Jeg så oppgaven og krysset fingrene for at ikke vennene mine på faget så den. Det er nok noen som synes oppgaven høres litt tørr ut, ler Øvre, men legger til:

— Jeg skal intervjue både lokale innbyggere som blir berørt av veiutbyggingen, og dem som jobber med prosjektet i Statens vegvesen. I tillegg skal jeg gjøre analyser av dokumenter og debattinnlegg. Det har jo vært en del debatt og reaksjoner rundt veiplanleggingen, så jeg tror dette blir spennende, sier hun.

Ekstra motivasjon

Øvre er i gang med å lage en skisse for prosjektet, og mener det er en fordel at hun både har en veileder i statsvitenskap og en kontaktperson hos Statens vegvesen som også skal veilede henne. Planen er at hun skal delta på møter i organisasjonen og presentere hva hun jobber med underveis. Hun synes det er motiverende at en oppdragsgiver skal lese oppgaven, og at de har en faktisk interesse av funnene hun gjør.

— Jeg tror det kan være litt ensomt å sitte og skrive en masteroppgave, spesielt hvis man vet at det bare er du selv, veilederen og en sensor som skal lese den. Å skrive for en oppdragsgiver, gir meg ekstra motivasjon og legger litt ekstra press på meg for å gjøre den så bra som mulig og bli ferdig i tide, sier Øvre.

Flere får jobb

Statens vegvesen samarbeider med 16 utdanningsinstitusjoner i Norge som tilbyr utdanning på bachelor og masternivå, og hvert år skrives det rundt 100 bachelor- og masteroppgaver for organisasjonen. Kommunikasjonsrådgiver Einar Søberg i Statens vegvesen er Øvres kontaktperson og mener Øvre har gjort et lurt valg i forhold til arbeidsmuligheter senere.

— Vi er en stor organisasjon med mange prosjekter, og jobber aktivt med å skaffe den kompetansen vi trenger nå og i fremtiden. Denne måten å samarbeide med studenter på gir oss muligheten til å bli kjent med studentene, og de blir kjent med oss. Det finnes flere eksempler på studenter som har fått jobb etter å ha skrevet oppgave for oss. Så det er ingen tvil om at de har et konkurransefortrinn, forteller Søberg.

Les også

  1. Flere prosjekter enn studenter

  2. Klar for take off

  3. Farlig å være vekter