Norge

Britisk høyreekstrem innrømmer nettkontakt med Breivik

 • Stine Barstad

Den britiske høyreekstreme bloggeren Paul Ray innrømmet torsdag å ha hatt kontakt med Breivik på nettet. Foto: AP/ WBS.TV

 • Jeg er lei meg hvis jeg var en inspirasjon for ham, sier den britiske bloggeren Paul Ray - alias Lionheart.

Den britiske høyreekstreme bloggeren «Lionheart» innrømmet torsdag overfor flere britiske medier at han har vært i direkte kontakt med terrorsiktede Anders Behring Breivik på nettet.

Før han utførte terrorangrepene i Oslo på Utøya, skrev Anders Behring Breivik i sitt såkalte manifest om sin forbindelse til Knights Templar (Tempelridderne, red.anm), og hevder han var med på gruppens stiftelsesmøte i London i 2002.

Han navngir også sin «mentor» — Richard - som han sier han fikk god kontakt med.

Flere medlemmer i English Defence League, som Breivik skal ha hatt kontakt med, peker ut en av grunnleggerne av EDL, Paul Ray, som mentoren.

Ray driver en blogg under navnet «Lionheart» - etter den britiske kongen Richard the Lionheart (Rikard Løvehjerte) - der han fronter antimuslimske synspunkter og tar til orde for å gjenopprette Tempelridderordenen.

Avslo Facebook-invitasjon

Ray har den siste uken skrevet flere blogginnlegg der han avviser at han har hatt noe med Breivik å gjøre - noe han også gjentok i et intervju med nyhetsbyrået AP senest onsdag.

Men torsdag innrømmet Ray overfor avisene Times og Telegraph å ha hatt direkte kontakt med Breivik på nettet.

Hva denne kontakten gikk ut på, eller hvor omfattende den var, går ikke klart frem.

Han hevder han avslo en invitasjon fra Breivik til å være venner på Facebook - «fordi jeg ikke likte oppsynet hans».

Avviser ikke vold

Han sier han er lei seg dersom han var en inspirasjon for den norske massemorderen.

— Det kan jeg definitivt ha vært. Det er en fare for det.

— Men hva han gjorde var ondt. Jeg kunne aldri gjøre det han har gjort for å fremme mine egne overbevisninger, sier han til Times.

Han avviser imidlertid ikke at han i fremtiden vil bruke vold for å fremme sine synspunkter, og sier flere voldelige sammenstøt mellom muslimer og kristne i fremover er «uungåelig».

(Artikkelen fortsetter under bildet)

I en video tatt i forbindelse med et intervju med magasinet Vice tidligere i år opptrer Paul Ray sammen med den tyske nynazisten Nick Greger - iført gensere med tempelridderkors. FOTO: AP/ VBS.TV

Venn med tysk nynazist

De to avisene kobler også Ray til flere høyreekstreme og nynazister som er villige til å bruke vold for å beskytte Europa mot islamisering.

Times har funnet et bilde av Paul Ray i Palestina, der han poserer med en AK47-rifle. Tidligere i år hadde han besøk av Johnny Adair, en tidligere leder av den irske paramilitære gruppen Ulster Freedom Fighters med klare lenker til høyreekstreme miljøer.

På Malta har Ray også kontakt med den tyske nynazisten Nick Greger, som beskriver seg selv som «tidligere nynazistleder, dømt terrorist, militsmann, kunstner, forfatter og predikant». Greger er utvist fra Storbritannia, og bor på Malta. Greger satt fengslet i to år fra 2002 etter å ha fortalt tyske myndigheter at han aktet å sprenge biler tilhørende venstreorienterte.

I et videointervju med magasinet Vice i forbindelse med det kongelige bryllupet i England, opptrer de to sammen på Malta iført hettegensere med korset middelalderens tempelriddere brukte som symbol, og påskriften AOKT — The Ancient Order of the Knights Tempar.

Vil til Norge

Ray hevder Greger - også kjent som «Nazi-Nick», også er medlem i Knights Templar. Selv opplyser han å ha blitt medlem etter invitasjon fra en amerikaner han ikke vil oppgi navnet på.

Nick Greger er en uttalt tilhenger av Liberias tidligere diktator Charles Taylor, og har reist mye i Afrika, deriblant til Elfenbenskysten.

I sitt såkalte manifest oppgir Breivik at han først kom i kontakt med ordenen da han møtte en anklaget serbisk krigsforbryter i Liberia. Kort etter hevder Breivik at han deltok på et møte gruppen hadde i London.

Nå sier Ray at han vil samarbeide med politiet.

- Jeg ønsker politiet ville komme å snakke med meg, for jeg har ingen ting å skjule. Men jeg vil heller dra til Norge. Knights Templar er blitt svertet, og jeg taler dets forsvar, sier han.

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Ekspert om terroristens manifest: Mange likheter med Behring Breivik

 2. KOMMENTAR
  Publisert:

  Behring Breiviks spøkelse forsvinner ikke | Andreas Slettholm

 3. KRONIKK
  Publisert:

  Kronikk: Derfor er dagens høyreekstreme terror farligere enn på lenge

 4. VERDEN
  Publisert:

  – Australsk høyreekstrem terrorist bak angrep i moské på New Zealand

 5. VERDEN
  Publisert:

  Dette fant FBI hjemme hos en ivrig leser av Anders Behring Breivik. Terrorister inspirerer hverandre, mener eksperter

 6. VERDEN
  Publisert:

  De er fiender. Men høyreekstreme og islamistiske terrorister tenker likere enn de tror.