Politiet ville selge båten som stanset på vei til Utøya

Nordre Buskerud politidistrikt selger båten som fullastet med tjenestemenn fra politiets beredskapstropp stanset på vei over til Utøya 22. juli. Men båtsalget skaper sterke reaksjoner.

Se videoen av politiets ferd mot Utøya:

Les også

- Jeg var vitne til en spesiell hendelse i verdenshistorien

Båten ble i helgen lagt ut til salgs til høystbydende på annonsemarkedet Finn.no.

– Vi har over lengre tid ønsket å skifte ut gummibåten på grunn av at den var gammel og velbrukt, sier stabssjef Magne Rustad i Nordre Buskerud politidistrikt til VG.

Motorstopp

Båten fikk motorstopp da den skulle frakte beredskapstroppen over til Utøya der Anders Behring Breivik gjennomførte massakren på AUFs sommerleir. Båten har blitt symbolet på kritikken av politiets responstid.

Faksimile: Finn.no

På en pressekonferanse få dager etter hendelsen sa imidlertid politiet i Nordre Buskerud at motorstoppen sparte dem for opp mot ti minutter fordi de kom over i raskere båter med større lastekapasitet.Rustad sier at de bestemte seg for å kjøpe to nye båter umiddelbart etter massakren på Utøya.

Båten, en 16 fots rød Zodiac II 550 ble lagt ut med en minstepris på 5.000 kroner. Onsdag var høyeste bud oppe i 17.500 kroner. Med på kjøpet følger også en båthenger. Motoren er imidlertid ikke til salgs.

Ekstremt klønete

Båtsalget får imidlertid kraftig kritikk fra flere hold.

– Det virker ikke som de har tenkt i det hele tatt, sier bistandsadvokat Arne Seland til avisa.

Han venter fortsatt på dokumentene i saken, blant annet alle avhør og rapporter om hva som skjedde med båten.

– Det virker som utrolig dårlig dømmekraft å selge den nå, sier han.

Kriserådgiver Gunnar Angeltveit i kommunikasjonsfirmaet Angeltveit og Gangdal reagerer med vantro på båtsalget.

– La meg si det sånn, at å legge denne båten ut for salg nå virker på meg svært uklokt. Mange vil oppfatte dette som ekstremt klønete, og det kan bidra til å forsterke bildet av en etat som ikke forstår den kommunikasjonssituasjonen de er i, sier Angeltveit.

Symbolverdi

Han forstår godt reaksjonen fra Seland og mener båtsalget virker både uklokt og fullstendig blottet for «fingerspitzgefühl i den settingen vi nå står i».

– Denne båten har så minimal verdi for Nordre Buskerud politidistrikt at var jeg dem, ville jeg heller senket, brent eller gravd den ned. Omsetningen av denne båten kan lett bli oppfattet som en hån mot dem som mener at bruken av denne forsinket politiets innsats. Jeg synes dette er så klønete at det er helt ille, sier Angeltveit.

Rektor Trond Blindheim på Markedshøgskolen er enig. Han mener båten har altfor stor symbolverdi til at politiet kan kvitte seg med den.

– Den må ikke bli noen suvenir, sier Blindheim.

Finn.no er i samme Schibsted-konsern som Media Norge-avisene .