– Drøyt å forlange dette av noen

Tre måneder etter Utøya-massakren, er historien om hva som skjedde med fergen ett av de ubesvarte spørsmålene.

Politiets beredskapstropp på vei ut til Utøya i politibåten passerte forbi «MS Thorbjørn» kl. 18.20.
  1. juli, kl. 17.44: På Storøya står hytteeier Helge Wettre og ser fergen «MS Thorbjørn» fra Utøya.

-  Vi har feriert her i 20 år, og dette var første gang vi så fergen kjøre forbi hytta. Det var da jeg skjønte at noe var galt, sier Wettre.

Selv dro han ut i hyttebåten sammen med kona, og reddet fem ungdommer fra Utøya.

Hva skjedde med fergen?

«MS Thorbjørn» er fergen som terrorsiktede Anders Behring Breivik tok over til Utøya. En av personene som var på landsiden da den terrorsiktede 32-­åringen gikk ombord i båten, har forklart til politiet at han så båten bakke ut fra Utøya 10–15 minutter etter at den la til land på Utøya. Den satte da kursen mot Hønefoss.

VG skriver i dag at fergen grunnstøtte under flukten, og at dette forsinket dem da de skulle bistå politiet.

AUF-leder Eskil Pedersen, som var om bord i båten sammen med åtte andre, har ikke ønsket å svare på spørsmål eller kommentere saken. I går henviste de til en pressemelding.

Tirsdag sa 22. juli-kommisjonens leder Alexandra Bech Gjørv til NRK og VG Nett at kommisjonen ville undersøke hva som skjedde med fergen.

- Jeg har ventet på debatten om fergen. Mange synes det er rart at bare ni personer ble med. Selv synes jeg det er drøyt å forlange at noen skulle reise tilbake til Utøya når massakren pågikk. Du kan ikke kreve at en leder går inn og lar seg skyte. Så mye kan du ikke forvente av noen, sier Helge Wettre.

- Samtidig som fergen forsvant dro dere selv ut i en liten båt Utøya og reddet fem ungdommer?

— Det kan du si. Men de som var om bord i fergen visste mer om hva som skjedde på øya. Selv forsto vi ikke alvoret før etterpå. Men fergen ville vært til veldig god hjelp i redningsarbeidet. Derfor vil jeg gjerne vite hva som skjedde med den, sier han.

Flukten med fergen

Tidligere har AUF-leder Eskil Pedersen fortalt om sjokket etter de første skuddene og handlingslammelsen om bord etter at fergen forlot Utøya cirka klokken 17.25.

Kapteinen på fergen hadde nettopp vært vitne til at hans kone ble skutt. Hun var trolig den første som ble drept av gjerningsmannen. I tillegg hadde han to barn på øya.

Fergen kjørte først mot fergeleiet ved Utvika. AUF-ere fryktet imidlertid det kunne stå flere gjerningsmenn der og snudde derfor fergen nordover. «MS Thorbjørn» kjørte i land ved en strand ca. 2,5 kilometer nord for fergeleiet, ved siden av huset til en nær venn av kapteinen.

Bistandsadvokaten til kapteinen på «MS Thorbjørn», Christian Lundin, sier hans klient ikke vil gå i noen diskusjon om de valgene han gjorde 22. juli.

— I og med at kommisjonen sier de skal se på alle sider ved det som skjedde på Utøya, så er det ikke unaturlig at de også ser på «MS Thorbjørn», sier Lundin, som mener man ikke må glemme at situasjonen var kaotisk og ekstraordinær.

- Et sårt tema

De fleste AUF-erne fra Utøya ønsker ikke å si noe om fergen, men skjønner at spørsmål rundt fergen dukker opp.

- Sannheten må frem selv om den kan være ubehagelig, også for oss i AUF, sier JoridHolstad Nordmelan (20), som overlevde terroren ved å gjemme seg i skolestua.

Hun synes det var overraskende at kommisjonens leder tirsdag gikk ut i mediene og kommenterte spørsmål rundt fergen.

- Uansett er dette temaer som har vært vanskelig og ubehagelige for AUF å snakke om. Vi har ikke orket det, sier hun.

Lars Vidar Brendeland (21), som også overlevde i skolestua, betegner dette som et sårt tema.

-  Media har stilt Eskil og de andre i et dårlig lys. I AUF ønsker vi ikke dette. Vi forstår hvorfor de gjorde som de gjorde. Selv om man er leder av en organisasjon så skal man først og fremst tenke på egen sikkerhet, noe alle ble tvunget til å gjøre i denne situasjonen, sier Brendeland.