Fant moren bevisstløs på gulvet

Daglig leder ved Gran frivillighetssenter fant moren til de to bortførte jentene bevisstløs på gulvet etter kidnappingen.

Les også

To menn pågrepet for kidnapping - barna er ikke funnet

Det var ved 10.30 tiden at to barn ble kidnappet, og tatt med bort fra sin irakiske mor som hadde samvær med barna under tilsyn fra barnevernet i lokalene til Gran frivillighetssenter på Brandbu. To maskerte menn med tåregass og elektrosjokkvåpen stormet inn i lokalet og kidnappet de to barnene.

Leder ved frivillighetssentralen, Irene Thorsen, satt i et møte i naborommet da dramatikken utfoldet seg. Men samværet mellom mor og barn, under tilsyn av barnevernet, startet alt annet enn dramatisk.

Fant mor bevisstløs

— Jeg hørte at ungene og moren pratet og lo, sier Thorsen til Aftenposten.no.

Etter hvert ble ble den hyggelig stemningen brutt av at den tre år gamle jenta begynte å skrike.

— Men vi tenkte ikke noe mer på det. Det er jo ikke så uvanlig at unger skriker, forteller Thorsen.

Det var først da møtedeltakerne hørte at også moren begynte å skrike at de reagerte. Thorsen forteller at de først tenkte at de måtte være forsiktige med å buse ut, men etter hvert våget de å gå til naborommet.

- Da lå mor bevisstløs på gulvet, forteller Thorsen.

Ble utsatt for gass og strøm

Det var to personer fra barnevernet til stede sammen med mor og barn. Da Thorsen kom til satt den ene sammen med mora, mens den andre skal ha løpt utendørs for å søke dekning da kidnapperne slo til.

- Vi skjønte at det var noe alvorlig galt som hadde skjedd, slår Thorsen fast.

Den ene barnevernsansatte fikk varslet poltiet.

Det ble etter hvert klart at moren hadde blitt bedøvet med gass og strøm. Den ene barnevernsansatte hadde blitt lagt i gulvet og også han hadde blitt utsatt for elektrisitet.

- Hvordan reagerer dere på dette?

— Vi prøver å reagerer rasjonelt, og å være raske og gjøre de rette tingene, sier Thorsen, og legger til:

- Vi blir veldig berørt av dette.

Rolige og blide unger

Ungene bor i et beredskapshjem og skal ha hatt samvær med mora tre ganger i uka ved frivillighetssentralen. Thorsen oppfattet de to ungene som blide og rolige unger som lekte godt sammen.

— Jeg har hatt inntrykk av at de har hatt det veldig bra, berettet Thorsen, som også gir uttrykk for at hun tenker veldig på beredskapsforeldrene.

— De var veldig knyttet til ungene, sier hun.

To menn pågrepet

Politiet etterlyste raskt en blå svenskregistrert Saab etter kidnapping. Den ble stoppet i Østfold og to menn er pågrepet og siktet. De to barna befant seg ikke i bilen.

— Vi vil starte avhør av de pågrepne så fort Vestoppland poliitidistrikt ber om det, sier Arne Haraldstad i Østfold politidistrikt.

— Vi fortsetter nå å lete etter barna. Vi har ikke funnet dem, sier påtaleleder Linn Hilde Fosso ved Vestoppland politidistrikt til Aftenposten.no.

Politiet i Vestoppland er nå i nær kontakt med politiet i Østfold. Ifølge den svenske avisen Expressen samarbeider norsk og svensk politi i saken. De skriver også at politiet nå mistenker at barna befinner seg i en annen bil.

— Vi spaner nå etter en svart Volvo Cross Country, sier Johan Strömberg ved kommunikasjonssentralen i det svenske politiet til avisen.