Denne isbjørnen drepte 17-åring og skadet fire

LONGYEARBYEN (Aftenposten.no): Den 250 kilo tunge isbjørnen angrep uten varsel.

Sysselmannens feltinspektører Tom Olav Trydal (tv) og Vidar Arnesen undersøkte isbjørnen fredag, som en del av politietterforskningen.
  • Ole Magnus Ole Magnus Rapp

Les også:

— Vi kan forvente flere konfrontasjoner mellom isbjørn og mennesker i årene som kommer, sier isbjørnforsker Jon Aars ved Norsk Polarinstitutt. Stadig flere isbjørn oppholder seg på Svalbards vestkyst, der også de fleste turistene ferdes.

I fjor ble en kajakkpadler bitt i hodet av isbjørn, og dratt 40 meter. Han overlevde siden kameraten handlet resolutt og skjøt bamsen. Tidligere i år har isbjørn oppført seg truende eller angrepet flere ganger. Senest i forrige uke måtte det løsnes skremmeskudd for å stanse en sulten isbjørn, for en måned siden måtte polske forskere løsne mange skudd for å skremme. De siste årene har det i gjennomsnitt blitt drept tre isbjørn hvert år på Svalbard i selvforsvar.

Angrep teltleir

Fredag skjedde det igjen. Den 250 kilo tunge hannbjørnen angrep teltleiren til de britiske studentene tidlig om morgenen. 13 ungdommer lå i telt ved Hampusfjellet på Von Postbreen i Tempelfjorden, cirka 40 kilometer fra Longyearbyen.

De 13 tilhørte en gruppe studenter fra British Schools Exploring Society, BSES, en organisasjon som tar med seg ungdom på ekspedisjon til villmark over hele verden. BSES er hvert år på Svalbard på slike studieturer, der de bor i naturen i flere uker.

Isbjørnen angrep uten varsel, og så ikke ut til å bry seg om snubleblusset som ungdommene hadde montert rundt teltet. Dette er en innretning med snorer og knallskudd som smeller når noen nærmer seg.

Bamsen har rukket å bite og slå fem unge menn, og det skal ha hersket mye panikk i leiren før dyret ble skutt med flere skudd.

Bjørnen er i ferd med på etablere seg på mange steder. Derfor kan vi forvente flere konfrontasjoner
Jon Aars, isbjørnforsker

Fire skadet

- Politiet etterforsker hva som har skjedd. Det som er på det rene er at bjørnen drepte en 17 år gammel ung mann, mens den skadet fire unge menn i alderen 16 til 29 år, sier rådgiver Liv Ødegaard hos Sysselmannen, øygruppens politimyndighet.

Alle de fire skadde har bittskader i hodet. Også den omkomne hadde omfattende hodeskader.

Sysselmannen ble varslet om isbjørnangrepet fredag morgen klokken 07.35, og var på ulykkesstedet med helikopter, bevæpnet personell og lege 49 minutter senere. Da hadde noen i det britiske følget skutt isbjørnen, og man kunne konstatere at en av ungdommene var omkommet av bittskader.

To ambulansefly ble rekvirert fra Universitetssykehuset Nord-Norge. Disse hadde med seg spesialsykepleiere og kirurger, og de fire skadede ble tatt med til Tromsø. Flere av de skadede har omfattende hodeskader, de ble fredag operert og skal være utenfor livsfare.

Alle som ferdes på Svalbard er pålagt å ha med seg skytevåpen, signalpistol og andre sikringstiltak for å stanse isbjørnangrep. Stadig flere ekspedisjoner leier inn profesjonelle isbjørnvakter.

Frykter flere konfrontasjoner

- Isbjørn er livsfarlig. Man må alltid ha sikringstiltak, og ferdes med aktsomhet, sier assisterende sysselmann Lars Erik Alfheim.

Isbjørnforsker Jon Aars har fulgt den polare bamse i mange år, og har registrert endringer i adferd.

- Vi ser mer isbjørn på Svalbards vestkyst, og stadig flere oppholder seg her om sommeren. Slik var det ikke for 10-15 år siden. Bjørnen er i ferd med på etablere seg på mange steder. Derfor kan vi forvente flere konfrontasjoner, sier han.

Den siste tiden har det kommet mye drivis til Isfjorden, og dermed kommer isbjørnen fra isen og inn på land.

Også direktør Jan-Gunnar Winther ved Norsk Polarinstitutt oppfordrer til stor forsiktighet når en ferdes i isbjørnland.

- Både mennesker og isbjørn bør kunne være i samme området. Man skal ikke oppsøke isbjørn, og de fleste av dem vil holde seg unna.

— Det som skjedde fredag var fryktelig tragisk. Jeg kjenner ikke til enkeltheter, men anbefaler generelt alle som ferdes til å ha beskyttelse. Om natten må en ha snublebluss rundt leiren, aller best er våken vakt, sier Winther.