Norge

Stortingsrepresentant sier hun ble bedt om å ta av seg kritisk T-skjorte da kinesisk toppolitiker besøkte Stortinget

– Vaktene ville ikke at den kinesiske delegasjonen skulle se meg, sier Venstres Guri Melby.

Her står Venstres Guri Melby (til høyre) sammen med SVs Petter Eide. På seg har de T-skjorter med påskriften «frihet». Melby forteller at hun fikk beskjed om å ta av seg T-skjorten da hun skulle inn i nasjonalforsamlingen hun er valgt inn i.
 • NTB
 • Henning Carr Ekroll
  Nyhetssjef

Med stort sikkerhetsoppbud ankom Kinas tredje mektigste mann, Li Zhanshu, Stortinget. Lederen av den kinesiske Folkekongressen ble møtt av taktfaste rop fra menneskerettighetsaktivister i lydkrig med støttespillere.

Demonstrantene ropte «skam over Kina» og «menneskerettigheter nå», og jobbet hardt med å overdøve den mektige kineserens støttespillere i den ukjente kinesiske handelsorganisasjonen «Norway-Wenzhou Chamber of Commerce».

Organisasjonen sto nærmest Stortingets inngang med trommer og store flagg som skjermet for demonstrantene.

Presidenten for Kinas Folkekongress, Li Zhanshu, i møte med stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen under besøket på Stortinget.

Måtte ta av seg t-skjorte

På Løvebakken ble Li møtt av stortingspresident Tone W. Trøen (H). Like ved sto stortingsrepresentantene Petter Eide (SV) og Guri Melby ikledd gule T-skjorter med påskriften «frihet» på norsk og mandarin.

NRKs video viser at det som skal ha vært representanter fra Kinas ambassade stilte seg foran de to stortingsrepresentantene da Zhanshu passerte, slik at de tilsynelatende ikke kunne ses av den mektige politikeren.

Da Melby skulle inn på Stortinget igjen, ble hun bedt om å ta av seg T-skjorten.

Les også

Kritiske demonstranter måtte stå i bakgrunnen under besøk fra Kina

– Jeg måtte ta av meg T-skjorten for å få komme inn på Løvebakken igjen. Vaktene ville ikke at den kinesiske delegasjonen skulle se meg. Hadde jeg ikke hatt dårlig tid fordi jeg skulle hente i barnehagen, hadde jeg ikke akseptert det, sier Melby, som vil ta episoden opp med Stortinget.

Presidenten for Kinas Folkekongress, Li Zhanshu, i møte med stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen under besøket på Stortinget. Kinas støttedemonstranter fikk stå nærmest Stortinget, mens kritikerne ble henvist til plenen i bakgrunnen.

– Vi kan ikke la kinesiske myndigheter diktere hvem som skal demonstrere utenfor Stortinget, og i hvert fall ikke hvilke klær norske folkevalgte får gå med inne på Stortinget. Det er veldig spesielt, og noe jeg kommer til å ta opp med Stortinget, fortsetter Melby.

Partifelle Abid Raja, som også sitter i Stortingets presidentskap, reagerer sterkt.

«Uhørt at Guri Melby ble nektet adgang til Stortinget fordi hun hadde på seg en t-skjorte med «frihet» på. Aldri hørt tilsvarende før! Hun er en norsk folkevalgt politiker og skal behandles deretter. Jeg skal ta dette opp i presidentskapsmøte i morgen!», skriver Raja på Twitter.

– Det er fantastisk at en stortingsrepresentant stiller seg ved siden av Amnesty for å demonstrere mot menneskerettighetsbrudd i verdens største land. Når da stortingsrepresentanten ikke slipper inn på arbeidsplassen hun er folkevalgt til, er ikke det akseptabelt, sier Raja til NRK.

Trøen: – Kjenner ikke til hendelse

Kina blir kritisert av verdenssamfunnet for en rekke menneskerettighetsbrudd, blant annet for hvordan de behandler den muslimske minoriteten uigurene.

Aftenposten har tidligere skrevet om hvordan hundretusenvis er plasserte i kinesiske interneringsleire uten at de er tiltalt eller dømt.

Presidenten for Kinas Folkekongress, Li Zhanshu, i møte med stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen under besøket på Stortinget.

Stortingspresident Tone Trøen beskriver samtalene med formann Li som konstruktive. Besøket sammenfaller med 17. mai, og stortingspresidenten forteller at i den anledning var det naturlig å snakke om den norske Grunnloven og viktige demokratiske prinsipper.

– Vi hadde en åpen diskusjon om menneskerettigheter. Jeg var tydelig om at det er en debatt i Norge om menneskerettighetsspørsmål i Kina, sier Trøen til NTB.

Les også

Kina begynte å overvåke og fengsle uigurer. Da startet Oljefondet å investere i kinesisk overvåking.

Stortingspresidenten mener at Norge har mye å vinne på et bredt og langsiktig samarbeid med Kina, og at besøk og møter bidrar til bedre kontakt og forståelse.

Lederen og representanter fra den kinesiske Folkekongressen besøker Norge. Utenfor Stortinget ble de møtt av menneskerettighetsorganisasjoner. Det var en slik gul T-skjorte, med påskriften «frihet», som Melby sier hun ble bedt om å ta av seg.

– Guri Melby sier hun ble bedt om å ta av seg T-skjorta før hun gikk inn på Stortinget. Er Norges forhold til Kina viktigere enn ytringsfriheten?

– Jeg kjenner ikke til den spesielle hendelsen. Jeg mener at vi i dag har lagt til rette for at ulike stemmer og meninger skal kunne synliggjøres og høres også i forbindelse med dette besøket.

– Ville stanse kritikk

Før besøket har Amnesty, Venstre og SV protestert mot det de mener var et kupp av Eidsvolls plass under statsbesøket, ettersom de som fikk stå aller fremst er en handelsforening som er positiv til Kina. Ifølge NRK søkte foreningen om plassen to uker før det ble kjent at Li skulle komme til Norge.

Stortingsrepresentant Petter Eide (SV) mener at Stortinget har føyd seg etter kinesiske myndigheters ønske, og at Kinas ambassade må hatt en finger med i spillet.

Amnesty, Den norske Tibet-komité og Den norske Uigurkomiteen demonstrerte da den kinesiske toppolitikeren, som er leder av Folkekongressen og regnes for å være nummer tre på rangstigen i Kina, ankom den norske parlamentsbygningen.

– Den ukjente kinesiske organisasjonen fikk godkjent sin demonstrasjonstillatelse to uker før besøket var offentlig kjent i Norge. Det leser jeg som at norske myndigheter, presidentskapet, har blitt med på et opplegg for å forhindre kritikk, sier Eide til NTB.

Dette avviser stortingspresidenten.

– I denne saken har vi fulgt det regelverket som vi alltid har. Den første som søker om å få bruke Eidsvoll plass til en markering, får det. Stortinget gjør ingen siling, skjønnsvurdering eller vurdering av politisk budskap, sier Trøen.

Les også

 1. Under Xi er Kina blitt stadig mer en partistat | Harald Bøckman

 2. Kina hevder å ha fengslet 13.000 terrorister i Xinjiang

 3. Aftenposten mener: Rettssak bekrefter mørk utvikling i Kina

 4. Varsler demonstrasjoner utenfor Stortinget under Kina-besøk

Les mer om

 1. Stortinget
 2. Venstre (V)
 3. Kina