Norge

Baasland: - Det største sviket var mot min mann

Bodhild Baasland sier 2007 og 2008 var som en svart boks hun hadde mistet nøkkelen til.

Politiadvokat Knut Horn (t.v.) og forsvarer Harald Stabell er enige om at Bodhild Baasland trolig har fått den strengeste staffen utenfor rettssystemet.
  • Per Annar Holm
    Per Annar Holm

Det var en tydelig preget Bodhild Baasland som i morges inntok vitneboksen i rettsal 328 i Oslo tingrett.

Retten måtte begynne med å ta en halv times pause slik at de fikk rigget til et bord slik at 67-åringen kunne få sitte mens hun avga sin rettslige forklaring:

— Jeg er blitt så dårlig til bens, sa hun, før hun la til at dette var en svært tung dag.

Flere ganger blir forhandlingene avbrutt fordi bygningsarbeidere borer i veggene slik at det ikke er ørens lyd å få.

Tinghuset bygges om til rettssaken mot Anders Behring Breivik som starter om tre uker.

- Jeg har aldri trodd at jeg skulle bli stilt for retten, men det er godt å komme de fornærmede i møte. Likevel er det som har skjedd på mange måter uforståelig, sa Bodhild Baasland.

Fattet mistanke

I juni 2008 hadde Ernst Baasland fått nyss om at kona hadde lånt millionbeløp av slekt, venner og arbeidskolleger.

Biskopen kontaktet den norske ambassadøren i Praha, og ba om hjelp til å få oversatt en rekke kontrakter og brev.

— Ambassadøren ga oss også en orientering om næringslivet i Tsjekkia. Vi fryktet også at noen sto bak og presset Bjarte. Vi møtte også vår sønn, og det var en sjokkartet opplevelse. Etter dette var det han som overtok all kontakten med Bjarte, sa Baasland.

- Ingen kontakt

Forsvarer Harald Stabell ville vite hvordan hennes forhold til Bjarte Baasland var nå:

— Da jeg i månedskiftet august/ september 2008 fikk vite at mesteparten av pengene vær gått til spill ble jeg sjokkert og reagerte med vanntro. Det gjorde at jeg ikke orket å treffe ham. Men da han sommeren 2010 tok kontakt med min mann og fortalte at han hadde fått en diagnose, ble jeg utrolig lei og ble bitter. Jeg har fortsatt ikke orket å møte ham, men min mann og våre to andre sønner har kontakt, så jeg har fått vite noe, sa en gråtkvalt mor.

Hun sa i retten at hun vil prøve å få kontakt med sønnen igjen, men vet ikke om og når hun eventuelt skulle orke dette.

- En bjørnetjeneste

Baasland sa det var hennes mann og tre sønner som var hardest rammet, men at de fire også har vært hennes viktigste støtter gjennom disse traumatiserende årene:

- Det største sviket var overfor min mann. Han har stolt på meg gjennom mer enn 30 år. Og når det gjelder vår sønn Bjarte skjønner jeg at i stedet for å hjelpe, har jeg gjort ham en bjørnetjeneste, sa Baasland.

Les også

Bodhild Baasland erkjenner uaktsomt bedrageri

Sønnen Bjarte Baasland ble i september 2009 dømt til tre år og tre måneders fengsel for grovt bedrageri av 26,6 millioner kroner.

Han mente selv han hadde spilt bort minst 60 millioner kroner på en tøylesløs spillegalskap.

— Satset egne millioner

Kona til Stavangers tidligere biskop Ernst Baasland hadde i flere år lånt penger av slekt og venner for å finansiere sønnens ekstreme pengeforbruk.

— Da vi flyttet fra Oslo til Stavanger i 1998 hadde vi en enebolig på Ris i Oslo og en terrasseleilighet på Ullern. I tillegg hadde vi en hytte på Flekkerøya som det aldri hadde vært lån på. Disse millionene var de første jeg lånte til sønnen vår, sa Baasland, som sa at hun alltid hadde hatt en grunnleggende tillit til alle sine sønner.

Da bankene sa stopp til å låne henne mer penger, begynte hun å låne av slekt og venner.

Tilstår

I dag klokken 09 møtte hun i Oslo tingrett hvor hun sa seg skyldig etter siktelsen om uaktsomt bedrageri av 5,55 millioner kroner.

Totalt 28 långivere la inn krav på til sammen 41 millioner kroner da det ble åpnet konkurs i boet etter Bodhild Baasland i kjølvannet av dommen mot sønnen.

Politiet hadde først siktet henne for forsettlig, grovt bedrageri, men hennes nye forsvarer Harald Stabell har etter dialog med politiet fått endret dette til uaktsomt grovt bedrageri.

Politiadvokat Knut Horn har i sin påtegning til Oslo tingrett foreslått at Baasland skal få en såkalt deldom - at noe av straffen skal sones, mens resten blir gjort betinget med en prøvetid.

- Private detaljer

Baasland forklarte også i detalj om eldstesønnens helseproblemer helt fra fødselen, og om den diagnosen han nå har fått i tillegg til å være spillavhengig.

Både tingrettsdommer Vigdis Berg og forsvarer Harald Stabell ba pressen om ikke å gå i detaljer om disse opplysningene.

Får rabatt

Mens den første siktelsen har en strafferamme på inntil seks års fengsel, har den nye «bare» to år som øvre strafferamme.

I stedet for full vitneførsel og én uke i retten, vil det bare bli et par vitner som skal forklare seg om hvordan den tidligere biskopfruen kunne rote det slik til for seg og sin mann.

Tilståelsen innebærer at den tiltalte har krav på et betydelig fratrekk i straffen. Grunnen er at tilståelsen sparer retten for arbeid, samt at adgangen til å anke blir innskrenket.

- Ble lovet gevinst

Det var Finn Finsnes, Baaslands fetter, lege og investor, som sammen med sin kone startet den såkalte Baasland-saken da de begjærte daværende Stavanger-biskop Ernst Baasland konkurs høsten 2008.

De hadde lånt 3,8 millioner kroner til fru Baasland, og hadde flere ganger snakket med sønnen om prosjekter i Praha.

Etter noen få uker var de lovet å få tilbake 6,9 millioner kroner.

— Det var ikke lett å låne disse pengene. Jeg tenkte at det kanskje kunne bli et mindre tap, men jeg trodde jo aldri at det skulle gå galt, sa Baasland.

Tapte mot DnBNOR

Fra Selvaag-arvingen Cecilie Nustad lånte Baasland et 20-talls millioner.

Nustad gikk til sak mot DnBNOR og krevde banken for 26 millioner i erstatning fordi hun mente banken burde rapportert svindeldømte Bjarte Baaslands pengebruk til politiet.

Cecilie Nustad var nær venn og tidligere nabo av familien Baasland, og lånte en rekke store summer til eldstesønnen Bjarte - etter at hans mor spurte - fra 2006 og utover.

I desember 2009 tapte hun saken mot banken, og måtte derfor også dekke deres saksomkostninger.

- Politilekasjer

Bodhild Baasland anklaget også politiet for å ha lekket opplysninger til pressen, og sa at dette hadde ødelagt helsen hennes:

— Vi ble lovet konfidensialitet, men bare én time etter at jeg hadde vært hos politiet i Oslo ringte Stavanger Aftenblad for å få en kommentar, sa 67-åringen.

- Godtar påleggstrekk

I dag sitter familien ribbet tilbake. Tidligere Stavanger-biskop Ernst Baasland ble tvunget til å akseptere lønnstrekk for at ekteparet Ingrid og Dag Welgaard fra Kristiansand skal få tilbake én million kroner som han lånte fra dem.

Baasland skrev under et gjeldsbrev seks måneder etter at lånet var gitt, og tre måneder før han gikk konkurs.

Han nektet først å godta et trekk på 26.500 kroner pr. måned i lønn eller pensjon, men kort tid før Oslo byfogdembede skulle behandle klagen fra Ernst Baasland, trakk han saken.

Advokat Harald Stabell har sikret seg at Bodhild Baasland får en solid strafferabatt.