Tidligere smittevernoverlege ved Ullevål: – Kritikkverdig at legen ikke ble sendt hjem

Bjørg Marit Andersen reagerer på det hun mener er manglende rutiner ved sykehuset.

Bjørg Marit Andersen (t.h.) fotografert i forbindelse med utbruddet av sars i 2003. Her sammen med hygienesykepleier Mette Rasch (t.v.).

Denne artikkelen er oppdatert siden første publisering. Aftenposten har presisert at legen fikk symptomer tirsdag. Andersens kritikk mot legen er derfor tatt bort.

Fredag kveld ble det kjent at en lege ved øyeavdelingen ved Ullevål sykehus er smittet av koronaviruset. Vedkommende hadde vært på ferie i Italia. Lørdag kom det beskjed om at ytterligere en ansatt er smittet.

Den smittede legen spurte tirsdag morgen om det var nødvendig å teste seg, skriver VG.

– Vedkommende fikk beskjed da om at det ikke var nødvendig. Det kan bero på at vedkommende hadde veldig lette symptomer, sier medisinsk direktør ved sykehuset, Hilde Myhren.

– Rutinene er ikke fulgt

Bjørg Marit Andersen, tidligere smittevernoverlege ved Ullevål universitetssykehus, reagerer på det hun mener er manglende rutiner ved sykehuset.

– Her er ikke rutinene fulgt. Det er kritikkverdig at legen ikke ble sendt hjem. Dette er helt nødvendig for å unngå smitte, sier hun.

Bjørg Marit Andersen hadde det overordnede ansvaret for smittevern under blant annet sars-epidemien.

Den smittede legen fikk symptomer tirsdag og var på jobb både mandag og tirsdag.

– Må holde seg hjemme

– Man kan diskutere om for mange testes for viruset og at det kan ta lang tid å teste seg. Men uansett: Det viktigste hvis man har vært i et slikt område, er å holde seg hjemme i 14 dager, noen opp til tre uker. Så enkelt er det.

Denne rutinen er særlig viktig for helsepersonell, fordi de er i kontakt med mange, ofte syke, personer i løpet av en dag.

Mener hele avdelingen bør stenges

Bjørg Marit Andersen var smittevernoverlege på sykehuset frem til 2012. Hun hadde det overordnede ansvaret for smittevern under blant annet sars-epidemien i 2002–2003.

Lørdag ble deler av øyeavdelingen ved Ullevål sykehus stengt. Delen som er stengt, er poliklinikken, som er åpen for akutt hjelp i helgene.

Tomme ganger på øyeavdelingen på Ullvål lørdag.

Andersen mener dette ikke er nok.

– Hvis jeg fortsatt hadde vært sjef, ville vi stengt hele avdelingen for å få ro over situasjonen. Pasienter som kommer dit nå, er redde for smitte. Jeg ville henvist pasienter til andre øyeleger eller andre øyeavdelinger i Oslo.

– Det ble tatt kontakt med infeksjonsmedisinsk bakvakt av den smittede på tirsdag. Da ble det gjort en vurdering av at symptomene ikke ga mistanke om smitte som gjorde at man skulle teste seg, sa medisinsk direktør Hilde Myhren ved Oslo universitetssykehus på en pressekonferanse lørdag.

– I ettertid er det lett å se at det var en uheldig avgjørelse, men det kan vi ikke gjøre noe med nå, sier hun.

Myhren legger til at den første smittede ikke kjente til at vedkommende hadde vært i nærkontakt med noen som var smittet.

Les også

Vi må ikke kjøpe munnbind på grunn av koronaviruset. Langt ifra. | Joacim Lund

Ringes ned av pasienter

Øyeavdelingen ved Ullevål sykehus er i et separat bygg. Avdelingen strekker seg over hele fire etasjer, og har også flere operasjonsstuer og en sengepost med 19 senger. Hele sykehusets 3. etasje var lørdag avstengt.

Da nyheten om at en lege er smittet av koronaviruset ble kjent fredag kveld, var telefonlinjene sprengt. Det var umulig å komme frem på telefonen, forteller en 83 år gammel pasient Aftenposten har vært i kontakt med.

– Vi er jo engstelige og veldig redde, sier hun.

Pasienter ved øyeavdelingen møtte stengte dører lørdag formiddag.

Hun og mannen har ringt alle numrene som etter hvert ble opprettet av Ullevål sykehus.

Aftenposten har fått flere henvendelser fra pasienter som sier de ikke kommer frem på telefonnumrene som nå er oppgitt.

Ber alle som har vært der, om å holde seg hjemme

Oslo universitetssykehus ber alle som har vært på øyeavdelingen på Ullevål sykehus i perioden mandag 24. februar til fredag 28. februar, om å holde seg hjemme og begrense sosial kontakt, skriver sykehuset på sin informasjonsnettside.