Norge

Slik blir uværet på Østlandet - og ekstremværet på Vestlandet.

Ekstremværet Vidar rammer Vestlandet med høy vannstand torsdag formiddag. Langs Oslofjorden blir vannstanden svært høy gjennom torsdag. På fredag roer været seg.

Slik så det ut fra redningsskøyten Horn Rescue da den var på tur i Oslofjorden onsdag. Både fergen mellom Horten og Moss og Color Line Sandefjord-Strømstad er innstilt inntil videre. Foto: Horn Rescue/Redningsselskapet

  • Øystein Aldridge
  • NTB
  • Sveinung Berg Bentzrød
    Journalist

Et ekstremvarsel er sendt ut og gjelder for Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane. Spesielt Rogaland, Sunnhordland og områder ved Bergen vil merke følgene av ekstremværet som bærer navnet Vidar.

Vannstanden torsdag formiddag er enkelte steder ventet å være 70–110 centimeter over vanlige verdier, ifølge Meteorologisk institutt. Dette gjelder også på Østlandet, for fylkene Vest-Agder, Aust-Agder, Telemark, Vestfold, Østfold, Oslo og Akershus og Buskerud.

– Det er flo torsdag formiddag som vil gi størst utslag, som for Bergen, sier vakthavende meteorolog Frode Hassel ved Meteorologisk institutt til Aftenposten ved 17-tiden onsdag.

– Bølger ut mot havet ventes å være på 6–8 meter, mens enkeltbølger kan bli høyere enn dette, sier Hassel.

Det frykter den høye vannstanden kan føre til store materielle skader.

– Det blir en ny flo på Vestlandet på kvelden. Men da med langt lavere vannstand enn på formiddagen, sier Hassel.

Ferger i rute Moss-Horten onsdag ettermiddag og kveld

På Østlandet førte sterk vind onsdag til at flere ferger på strekningen Moss-Horten ble innstilt. Men fra ca. kl. 13.00. var fergene igjen i vanlig rute, opplyser presseansvarlig Øyvind Lund til Aftenposten.

– Hvordan ser det ut det neste halve døgnet?

– Vinden har løyet, så det ser bra ut nå, sier Lund.

I Grenland sank en 150 tonn tung lekter til 30 meters dyp, melder Telemarksavisa og Varden.

  • Det er ikke mer enn to uker siden ekstremværet Urd herjet: To tonn tungt skilt blåste ned da ekstremværet traff Oslo og Østlandet i natt

Slik kan det se ut på Bryggen i Bergen torsdag formiddag klokken 10.36. Da er det ventet springflo. Foto: Jan M. Lillebø/Arkiv

Lavtrykk fra Island og fullmåne torsdag

Det er et lavtrykk øst for Island som er årsaken til ekstremvarselet, i tillegg til at det er fullmåne torsdag. Lavtrykket går etter hvert sørøstover og er ventet utenfor kysten av Møre og Romsdal torsdag formiddag.

Det er først og fremst høy vannstand som vil sørge for problemene. Mens det onsdag blåser full storm både på Østlandet og langs kysten i Rogaland, vil vinden dempe seg noe i Hordaland torsdag. I Rogaland er det derimot meldt sterk kuling, noe som er med på å gi høy vannstand.

– Fredag vil været roe seg både på Vestlandet og for Oslofjord-fylkene, sier meteorolog Frode Hassel.

– Det kommer et nytt lavtrykk, men lenger sør, ned mot Danmark, sier han.

Bryggen i Bergen vil oversvømmes

Ifølge meteorolog Geir Ottar Fagerlid ved Vervarslinga på Vestlandet vil erfaringsmessig Bryggen i Bergen oversvømmes ved rundt 205 centimeters vannstand, skriver Bergens Tidende. Vannstanden er ventet å bli opp mot 20 centimenter høyere enn dette.

Både Bergen Havn og Hordaland Sivilforsvarsdistrikt er i beredskap og klar til å rykke ut på kort varsel.

– Vi har ikke iverksatt ekstraordinære tiltak ennå, men kan kalle inn folk på kort varsel. Vår oppgave blir å støtte brannvesenet dersom det blir behov for å lense eller flytte på vann, sier distriktssjef Anne-Margrete Bollmann i Hordaland Sivilforsvarsdistrikt.

Sendte ut OBS-varsel for Østlandet

Meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varsel langs Østfoldkysten fra torsdag.

– Det er sterk kuling enkelte steder innover Oslofjorden. Da rusker det godt, og det er også friskt og vått godt innover land. Det vil også fortsette med nedbør og vind utover dagen, men vinden er nok sterkest på formiddagen, sier statsmeteorolog John Smits til NRK.

Meteorologisk institutt melder også om lokalt vanskelige kjøreforhold onsdag ettermiddag på fjellovergangene i Agder, Telemark og Buskerud. Dette skyldes sterk vind og snøfokk.

Mann fikk gren hodet

Telemark-politiet skriver på Twitter at de har fått inn flere meldinger om trær som velter i Grenland og Bamble.

Østfold-politiet meldte onsdag om løse plater som holder på å blåse ned i Storgata i Fredrikstad. En person i distriktet er skadd etter å ha fått en gren over seg.

– Ulykken skjedde i Skogbrynet i Moss da en gren blåste ned og traff en mann i hodet. Han har fått et stort sår i hodet, og ble fraktet til Sykehuset Østfold Kalnes med det som beskrives som større personskader, opplyste operasjonsleder Runar Eriksen til Moss Avis.

Ved 11-tiden meldte Bane NOR at togstrekningen mellom Spikkestad og Asker er stengt etter at et tre falt over sporet.

Noe togtrøbbel på Østlandet

NSB varsler på sine nettsider at strekningen Oslo S-Skøyen er rammet av forsinkelser. Strekningen Skien-Nordagutu var ved 16.45-tiden stengt som følge av mangel på strøm.

Trær og skilt i veibanen

Politiet i Asker og Bærum ber båteiere om å sjekke fortøyningene sine. Det er unormalt høyt vann og høye bølger i fjorden, skriver de på Twitter.

Moum, Skjærviken og Hunn er rammet av strømstans onsdag morgen og formiddag på grunn av uværet, skriver Fredriksstad Blad.

I Vestfold har politiet fått inn flere meldinger om trær som har blåst ned og skilter som ligger i veibanen. I Branlanesveien i Larvik lå et nedblåst tre delvis ut i veibanen onsdag morgen.

Tønsbergs Blad skriver at viden skaper trøbbel og at flere trær har blåst over ende i morgentimene onsdag. Det er ikke meldt om alvorlige hendelser.

Politiet i Søndre Buskerud melder om en flygende trampoline på Hurumlandet. I samme område har et tre blåst over veien på fylkesvei 11 mellom Sætre og Røyken.

På E18 i Østfold sto rundt 30 utenlandske vogntog fast i nærmere én time på formiddagen, melder Smaalenenes Avis. Flere av vogntogene hadde ikke kjettinger på og måtte sette på disse før de fikk kjørt videre.

Les mer om

  1. Vær
  2. Ekstremvær