Sylvi Listhaug svarer: – Ingenting av det jeg har sagt, er feil

Stortingsrepresentant Sylvi Listhaug (Frp) slår tilbake mot helgens kritikk, i form av e-post-kommentar.

Mandag formiddag svarte stortingsrepresentant Sylvi Listhaug på kritikken av hennes Facebook-innlegg om St. Hallvard-hjemmet i Oslo.

– Dette er ikke første gang anklager og merkelige påstander kommer i min retning fra norske medier, kommentatorer og andre forståsegpåere. Taus er jeg ikke, og det kommer jeg heller ikke til å bli, skriver Listhaug i en e-post til NTB og flere andre medier.

Stortingsrepresentanten fra FrP har foreløpig ikke stilt opp til intervjuer om saken.

Aftenposten på lederplass, samt VG, Dagsavisen, Nationen og Stavanger Aftenblad, tok lørdag et kraftfullt oppgjør med Sylvi Listhaug.

Les også

Les Harald Stanghelle: Forfører Listhaugs metode

«Kastet ut de eldre»

Bakgrunnen er et innlegg som Listhaug publiserte på Facebook, etter at 60 beboere ved St. Halvardshjemmet i Oslo i forrige uke flyttet til et mer moderne sykehjem. Der er det enkeltrom og private bad.

«Ap og byrådet i Oslo kastet ut de eldre på St. Halvardshjemmet. Beboere og pårørende gråt. Nå bruker de sykehjemmet til overnattingstilbud til romfolk. Eier dere ingen skam!?», skrev Listhaug.

– Tatt med buksene nede

I e-posten mandag formiddag melder den tidligere statsråden blant annet:

– Ingenting av det jeg har sagt eller lagt ut, er feil. Jeg ser at også VG erkjenner såpass i sin leder, fremholder stortingsrepresentanten, som retter skytset mot det rødgrønne flertallet i Oslo.

– Byrådet med Ap og SV i spissen blir tatt med buksene nede, og man forsøker å få saken til å handle om meg istedenfor det den handler om, nemlig at de har kastet ut eldre fra St. Halvardshjemmet og deretter brukt millionbeløp på å huse tilreisende romfolk som kommer til Norge for å tigge og drive kriminalitet, skriver hun.

I helgen gjorde kritikerne et poeng av at det er Justisdepartementet – der Listhaug var statsråd frem til hun mistet stortingsflertallets tillit for knappe tre måneder siden – som har ansvaret for akuttovernattingsplasser til romfolk.

Les også

Les også: «Da Sylvi Listhaug trakk klassekortet»

– Rent tull og tøys

Listhaug avviser også kritikken om at krav om bad på alle sykehjemsrom ble innført da hun var eldrebyråd i hovedstaden.

I juni 2008, da dette bildet ble tatt, var FrP-politikeren byråd for velferd og sosiale tjenester i hovedstaden.

– Det er rent tull og tøys at dette handler om et gammelt vedtak. Det gjøres unntak fra regelen om bad på rommet. Hele 550 rom på kommunale sykehjem i Oslo har ikke bad på rommet, og det er ingen planer om å legge ned disse sykehjemmene, skriver hun.

Les også

Les også: «Listhaug har lært retorikk av venstresiden»

Ifølge Sylvi Listhaug handler kritikken om «Arbeiderpartiets og SVs kampanje mot private og ideelle aktører som ønsker å gi et godt tilbud».

– Traumatisk og brutalt

– De setter ideologi foran de eldres behov. Det gjør vondt å se på, skriver hun i e-posten.

– Det er et faktum at det er blitt 283 færre sykehjemsplasser i Oslo siden Ap, SV og MDG overtok med støtte fra Rødt. St. Halvardshjemmet ble vedtatt nedlagt i mars 2017. Vi vet det er traumatisk og brutalt for mange eldre å bli flyttet på denne måten, fremholder den tidligere innvandrings- og integreringsministeren.

«Listhaug lyver»

Dagsavisen mener at Listhaug med viten og vilje lyver i sin fremstilling på Facebook. Avisen skriver at det er Listhaug som ikke eier skam, og at hun «fyrer oppunder et allerede glødende hat».

Nationen mener at Listhaug «dikter og forvrenger» og anklager den tidligere justisministeren for å komme med et populistisk utspill.

VG skrev på lederplass at hver setning i Listhaugs innlegg «i og for seg er riktig». Avisen mener likevel at Listhaug formulerer seg «mot bedre vitende», og at det hun skriver er «grovt misvisende».