Turøy-ulykken henlagt

Statsadvokaten har henlagt etterforskningen av Turøy-ulykken og konkluderer med intet straffbart forhold bevist. 13 personer mistet livet i helikopterstyrten.

Helikopteret med 13 personer var på vei fra oljeplattformen Gullfaks B til Bergen da det styrtet ved Turøy i Hordaland.

Politiet har ventet på rapporten fra Havarikommisjonen, før de selv trakk noen endelig konklusjon på ulykken.

Tolv menn og én kvinne omkom da et Super Puma-helikopter styrtet etter at rotoren løsnet ved Turøy nordvest for Sotra i Hordaland 29. april 2016.

Nå har politiet avsluttet etterforskningen, og statsadvokaten har konkludert med å henlegge saken.

– Statsadvokaten i Hordaland og Sogn og Fjordane har den 16. oktober 2018 besluttet å henlegge saken som intet straffbart forhold bevist, skriver politiet i en pressemelding tirsdag.

I juli kom Havarikommisjonen med sin endelige rapport for ulykken. Her ble det rettet sterk kritikk både mot helikopterprodusenten Airbus og Det europeiske flysikkerhetsbyrået (EASA).

Skuffet

Anny Britt Telle mistet ektemannen Lyder Martin Telle i ulykken. Hun var forberedt på at politiets etterforskning kunne ende med henleggelse, selv om hun hadde håpet at noen kunne bli stilt til ansvar for det som skjedde.

– Jeg hadde forventet dette utfallet, men jeg er likevel skuffet, sier Telle til Bergens Tidende.

Telle understreker likevel at hun har stor tillit til at Havarikommisjonen og politiet har gjort en grundig jobb.

– Jeg har full respekt for arbeidet som er gjort av alle parter. Saken er grundig gjennomgått, og de har ikke funnet noe straffbart. Det forholder vi oss til, sier hun.

Ingen siktet

– Ingen personer eller foretak har hatt status som mistenkt eller siktet under politiets etterforskning, skriver politiet i sin kunngjøring.

I politiets etterforskning har de avhørt vitner til ulykken, tidligere passasjerer og ansatte i CHC Helikopter Service.

– Selskapets økonomi er også undersøkt med tanke på om økonomi har påvirket service og vedlikehold. Det er ikke funnet noen slik sammenheng, skriver politiet.