Ikke bekreftet at amerikansk hangarskip er fri for atomvåpen

USA vil ikke svare på om det er atomvåpen om bord hangarskipet USS Harry S. Truman, som er i norsk farvann. Forsvarsdepartementet har heller ikke spurt.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg ser på mens et F-18 Super Hornet-fly lander på det amerikanske hangarskipet USS Harry S. Truman, som skal delta i NATO-øvelsen Trident Juncture.
  • og NTB

Det atomdrevne hangarskipet med 5.400 soldater om bord skal blant annet delta under NATO-øvelsen Trident Juncture.

På spørsmål fra Klassekampen om skipet har atomvåpen om bord, svarer orlogskaptein og nyhetsoffiser Ryan de Vera i Pentagon, at amerikanske myndigheter «har som politikk ikke å utstyre den amerikanske marinens overflateskip, angrepsubåter eller fly med atomvåpen».

– Vi diskuterer imidlertid ikke tilstedeværelsen eller fraværet av atomvåpen, skriver han videre. At USA hverken vil avkrefte eller bekrefte dette, får blant annet SVs Lars Haltbrekken til å reagere.

Les også

– Trident Juncture øker risikoen for at Norge blir en krigsskueplass

Viser til stortingsmeldingen fra 1962

– Forsvarsministeren må gå ut og forsikre det norske folk om at det ikke er atomvåpen om bord, og dette er noe han bør gjøre umiddelbart, sier han til avisen. Han får støtte av Rødt, Nei til Atomvåpen og Changemaker.

Når Forsvarsdepartementet blir spurt om saken, svarer pressevakt Lars Gjemble ved å vise til stortingsmeldingen fra 1962. Den sier at det ikke skal lagres eller stasjoneres atomvåpen på norsk territorium i fredstid.

– Norge legger videre til grunn at allierte land så vel som andre atommakter, hvis marinefartøyer anløper norsk territorium, er kjent med og respekterer denne politikken og ikke medbringer atomvåpen, sier han.