Norge

Kastet roser på havet for å minnes sine kjære

Michele Vimercati (44) var pilot for det italienske forsvaret i Irak. Men det var på jobb for norsk oljenæring at han mistet livet.

OPT_baat_doc6pj4q4anbqwagl71zy_doc6pj4qy3na4k198itezy-mlqKkz10WI.jpg
  • Hans O. Torgersen
    Journalist

Søndag ble det også klart at briten Iain Stuart (44) var blant ofrene for tragedien i Turøy.

Søndag ble de etterlatte etter ulykken fraktet ut til ulykkesstedet med hurtigbåten «Fjordkatt». På stedet der 13 mennesker mistet livet fredag kastet de roser i sjøen for å minne sine kjære.

Det var 12 menn og én kvinne i alderen 32 til 60 år som omkom i styrten ved Turøy i Hordaland. De fleste av dem var bosatt i området rundt Bergen, men også personer bosatt i Rogaland og Storbritannia er på listen over omkomne.

- Imøtekommende

Identiteten til de to med utenlandsk statsborgerskap ble offentlig kjent i går ettermiddag. Én av dem er 44 år gamle Michele Vimercati, som har bodd i Bergen i mange år. Han etterlater seg en svensk samboer han møtte i Bergen, og som etter hvert flyttet inn i huset hans på Nesttun.

Naboene til 44-åringen er sterkt preget av det som har skjedd.

- Vi hadde et godt inntrykk av han, spesielt hans imøtekommenhet og gode humør, sier Jannicke Eilertsen.

- Det mest populære huset

Hun og mannen Ørjan bodde rett over gaten for Michele Vimercati. De flyttet inn i nabolaget i idylliske Hatlestad rett før Vimercati, for syv år siden.

- Vi som naboer er spesielt opptatt av hans etterlatte samboers ve og vel etter denne tragiske ulykken, sier Ørjan Eilertsen.

Flere naboer beskriver han som «eksepsjonelt hjelpsom» og en mann som tok ansvar uten at det var forventet av ham.

- Ifølge barna i gaten var det huset deres som var den mest populære adressen på nyttårsaften, da ble det alltid mye godteri.

Han var også svært glad i naturen, og elsket den fantastiske utsikten fra terrassen, forteller naboer til Aftenposten.

Deltok i Irak som pilot

Vimercati var en svært erfaren pilot. I Norge hadde han gått igjennom Luftfartsverkets kurs for å bli kontrollant. I det italienske forsvaret deltok han blant annet i Irak-krigen som krigspilot, ifølge den italienske avisen La Prealpina.

- Han hadde krigserfaring, men det var ikke akkurat et slikt inntrykk han fikk av ham. Han var alltid blid og hjelpsom. Det er viktig å få frem hvor hyggelig han var, sier Jannicke Eilertsen.

Hans familie fra Italia dro til Norge søndag. Vimercati er fra byen Varese i Nord-Italia, opplyser det italienske konsulatet til Aftenposten

Også skotske Iain Stuart (41) omkom i helikopterstyrten ved Turøy fredag.

- Vi som familie er knust over tapet av Iain, sier familien i en uttalelse som har blitt delt av North East Police Division i Skottland på Facebook.

Tobarnsfar omkom

41-åringen er fra Laurencekirk i Kincardineshire i Skottland. Han jobbet for Halliburton som har sitt britiske hovedkvarter i Aberdeen.

Mannen etterlater seg kone og to barn — en gutt og en jente.

- Det er en skjønn familie. Dette er en tragedie, sier familievennen Charles Aitken (75) til britiske medier.

Stuart var en aktiv golfspiller, og lørdag ble det flagget på halv stang på den lokale golfklubben Brechin.

Fransk og engelsk bistand

Det er også kjent at to som bodde i nærheten er på listen over omkomne. En 54-årig mann bosatt i Øygarden styrtet i døden like ved sitt barndomshjem, mens en 57-årig mann kommer fra nabokommunen Sund.

Søndag fortsatte personell fra Havarikommisjonen å gjøre undersøkelser og samle inn mindre vrakdeler på ulykkesstedet. Både den franske og den engelske havarikommisjonen bistår i arbeidet på åstedet.

Vil ta lang tid å finne årsaken

Selv om både skrog og rotoren nå er sikret, vil det ta lang tid før politiet kan fastslå årsak og hendelsesforløp.

- Kriminalteknikere i samarbeid med Havarikommisjonen går nå gjennom funnene og gjør sine undersøkelser. I tillegg fortsetter vi finsøk både i vannet og til lands på ulykkesstedet, sier stabssjef Gunnar Landro i Vest politidistrikt.

Det er Havarikommisjonen som formelt vil avgi rapport om årsak til helikopterstyrten som krevde 13 menneskeliv fredag.

- Dette er et komplekst arbeid, og det er mange biter av informasjon som skal samles. Det kan ta lang tid å få svar, og da snakker vi om uker, sier Landro.

Norsk politi har foreløpig ikke kunne bekrefte sikker identitet til de 11 nordmennene som omkom i ulykken.

Michele Vimercati ble 41 år gammel, og hadde erfaring fra det italienske forsvaret. Han har bodd mange år i Bergen.
Iain Stuart (44) var tobarnsfar fra Laurencekirk i Skottland. Fredagomkom den Haliburton-ansatte på vei til Flesland fra Gullfaks B.