Norge

Hotellstreiken trappes opp

Hotellstreiken ble trappet opp lørdag ved at ytterligere 925 medlemmer i Fellesforbundet ble tatt ut i streik. Ny opptrapping neste uke gjør at 7700 hotellansatte da vil være omfattet av streiken.

OPT__OL12366copy_doc6pfjyzb0g1t106ua0zy_doc6pfk3pc1qr6zxo9d0d-_o6m0H46aQ.jpg
  • Håkon Letvik
    Håkon Letvik

Opptrappingen lørdag omfatter syv nye fylker; Aust-Agder, Vest-Agder, Telemark, Sogn og Fjordane, Hedmark, Oppland og Østfold.

Det betyr at streikevakter heretter også vil være å se utenfor de mest kjente hotellene i byer som Arendal, Kristiansand, Porsgrunn, Skien, Farsund, Mandal, Fredrikstad, Moss, Sarpsborg, Gjøvik, Lillehammer og Hamar.

Ansatte ved hoteller på turiststeder som Loen og Jølster er også tatt ut i streik. Også 13 ansatte ved det populære og kjente serveringsstedet Elgstua ved riksvei 3 i Elverum ble tatt ut i streik lørdag.

Her kan du se hvilke bedrifter som omfattes av opptrappingen lørdag: Nye streikende

— God stemning blant de streikende

— Opptrappingen av streiken har skjedd på en ryddig måte, og det er god stemning blant de streikende, sier kommunikasjonsansvarlig Vidar Grønli i Fellesforbundet.

Streikevakter stoppet hotellgjester:

Forbundet planlegger nok en opptrapping mandag med 105 medlemmer som arbeidet ved Hotell Norge i Bergen, og 13. maivil 269 medlemmer som har meldt seg inn siden streiken startet også bli tatt ut i streik.

I neste uke vil dermed 7700 av Fellesforbundets medlemmer i 700 bedrifter være i streik på et tidspunkt hvor det vanligvis blir mer og mer aktivitet i hoteller og restauranter, blant annet på grunn av 17. mai, konfirmasjoner og ulike arrangementer som vanligvis finner sted i mai.

For andre dag blokkerte streikende og støttespillere inngangen på Radisson Blu Scandinavia i Oslo:

Les også

Barnefamilie ble sperret ute fra beleiret hotell

Streikekasse på 1,9 mrd.

Fellesforbundet har gjort det klart at streiken vil fortsette inntil arbeidsgiverne kommer dem i møte, og med en streikekasse på 1,9 milliarder kroner vil en streik kunne pågå lenge.

— Vi ønsker å finne en god løsning og vi er åpne for kontakt. Men så langt har det ikke vært formell kontakt mellom partene, sier Grønli.

Går ut over arbeidsplassene

Direktør Jostein Hansen er forhandlingsleder for NHO reiseliv.

— At streiken trappes opp, er som forventet, det er gjerne det som skjer under en streik. Konsekvensene av streiken vil variere mye – noen bedrifter har stengt helt, andre har redusert drift, mens andre ikke er berørt i det hele tatt fordi det er få fagorganiserte. Men streiken kan gå ut over arbeidsplassene, det vil den jo gjøre før eller senere, sier forhandlingsleder Jostein Hansen i NHO.

Arbeider intenst for å få slutt på streiken

Han sier at begge parter arbeider intenst for å få slutt på streiken.

— Men begge parter må jo nærme seg hverandre, sier Hansen, som ikke har noen oppfatning o hvor lenge streiken vil pågå. Han er også bekymret over at streikende har blokkert gjesters adgang til hotellet og hindret lovlig virksomhet, slik det skjedde ved Radisson Blue på Holbergs plass i Oslo fredag.

Men busspassasjerene kan puste lettet ut:

Les også

  1. Busstreiken avverget – sjåførene sikret dopauser