Norge

Vil du lese noe ekstremt positivt?

For fem år siden ville de fleste ledd hvis jeg hadde sagt at det følgende skulle skje i løpet av én knapp uke i april 2016.

oleklode-mal-vignette.jpg
 • Ole Mathismoen
  Ole Mathismoen
 1. Folk over halve verden står i kø for å kjøpe en luksuriøs amerikansk Tesla-elbil som kan kjøre nærmere 40 mil uten å lade. 250 000 biler solgt på to dager!
Elon Musk har med Tesla forandt verden
 1. Første elektriske Oslo-buss presentert. Om ti år skal minst en tredjedel av Oslos busser være elektriske. Ingen skal bruke fossil diesel!
Ruter vil forandre Oslo med elbusser
 1. Sarpsborg-selskapet Paxter mangedobler produksjonen av elektriske postbiler til minst 1000 i året. Verden står i kø for å kjøpe!
Paxter vil forandre verden med el-postbiler

Og ikke nok med det:

For fjerde år på rad ble det i fjor investert mer i fornybar energi i verden enn i kull-, olje og gass-sektoren til sammen.

Fossil-alderen er på ingen måte over, men sol og vind tar store jafs av energiveksten. Ikke minst i Kina og Afrika. Mange u-land ser at sol og vind er både billigere og gir raskere energivekst enn kull og olje. Verdens største solanlegg ble nylig åpnet i Marokko.

Da fornybar så vidt passerte fossile energi-investeringer i 2013 trodde nok mange det var et blaff. Årene etterpå har vist at det tvert i mot er den nye virkeligheten.

Store dimmensjoner når Afrika satser på sol. Nylig åpnet et nytt enormt anlegg i Lamberts Bay i Sør-Afrika.

Investeringene i fornybar energi i 2015 var seks ganger så store som i 2004. Totalt ble det bygget sol— og vindfarmer, biomasse-anlegg og søppelforbrenning for 199 milliarder dollar. Legger man til vannkraft ble summen nesten 329 milliarder dollar – 2750 milliarder norske kroner.

Det er veldig mye penger.

I Norge investeres det fortsatt mange ganger så mye i fossil energi som i fornybar. Og det er langt frem til en fossilfri verden. Fortsatt bygges drøssevis store forurensende kullkraftverk, ikke minst i India. De skal spy ut CO2 i mange tiår fremover.

Tilbake til det positive:

Kina bygger mer vindkraft og solenergi enn noen andre.

Selv om 2015 ble det varmeste året som er målt i moderne tid, og klimaendringer dokumenteres i alle hav og alle kontinenter, er foreløpige CO2-tall for i fjor oppløftende lesning:

 • 1) Redusert kullbruk i Kina gjør at Kinas klimagassutslipp i fjor ble redusert med neste fire prosent – etter er tiår med opptil syv prosents årlig økning.
 • 2) Under klimatoppmøtet i Paris i desember lovet Kina å nå utslippstoppen innen 2030. Kanskje har de ”lurt oss” og har allerede nådd toppen?
 • 3) Fordi Kina er verdens desidert største utslippsland fører dette til at de globale utslippene ikke økte i fjor. Kanskje vil det vise seg at de gikk litt ned.
  Summen av disse nyhetene er at det er slutt på grønne justeringer, verden blir faktisk reelt grønnere hver eneste dag.

Det er altså fullt mulig å glede seg!

Les mer om

 1. Olesklode