Norge

Aktor: Hussain må ha forstått at ytringene ville bli lest av mange

Statsadvokat Carl Fredrik Fari la ned påstand om ti måneders fengsel for Ubaydullah Hussain.

Statsadvokat Carl Fredrik Fari mener Ubaydullah Hussein har oppfordret til terrorhandlinger gjenom sine budskap på sosiale medier. Foto: Frode Sætran

  • Frode Sætran

— Ubaydullah Hussain bør dømmes til ti måneders fengsel for å ha oppfordret til terrorhandlinger, mener aktor Carl Fredrik Fari.

Fari begynte torsdag morgen på aktoratets prosedyre i straffesaken mot Ubaydullah Hussain.

Les også:

Ubaydullah Hussain er talsmann for islamistorganisasjonen Profetens Ummah, en organisasjon han selv var med å etablere. Tiltalen er basert på flere uttalelser Hussain la ut på Facebook i fjor, der han hyllet terroristene bak flere terrorangrep.

Forberedelse er straffbart

Statsadvokat Fari representerer Det nasjonale statsadvokatembetet. Han har tiltalt Hussain etter den nye terrorloven som ble innført i 2008.

Han påpekte at loven sier at også forberedelsene er straffbare ved enkelte alvorlige lovbrudd.

— Vi har sett flere eksempler på at folk har gjennomgått en rask radikaliseringsprosess, særlig konvertitter, påpekte Fari. Han sa at Ubaydullah Hussain var klar over at de store mediene hadde fattet interesse for ham og Profetens Ummah. Slik at han måtte forstå at hans ytringer ville bli lest av mange.

Les også:

Les også

Hussain erkjenner ikke straffskyld

— At han ønsker sharia i Norge, er et lovlig ønske. Selv om det er snakk om brutale avstraffelsesmetoder, dødsstraff og forbud mot homofili med steining som følge, blant annet, sa Fari.

Men han sa også at Ubaydullah Hussain hyller terror.

— Etter min mening må uttalelsene i tiltalen til sammen oppfattes som en oppfordring til å utføre terror, sa Fari.

Ubaydullah Hussain er tiltalt i saken. Foto: Dan P. Neegaard

— Muslim eller vantro

Han mener at Ubaydullah Hussain tydelig har vist sine politiske meninger.

Les også:

Les også

Hussain (29) oppfattes gjerne som en plage, men skal han straffes?

— Hussain sier at det er to grupper i verden i dag, det er muslimene og de vantro. Han støtter IS, en terrororganisasjon som selv al-Qaida tar avstand fra på grunn av IS' brutale fremferd, sa Fari.

— Dette er et bevis på hans holdning. Det mest sentrale er hvilke virkemidler han er villig til å bruke. I hvilken grad aksepterer han vold og terror som virkemiddel? Etter min oppfatning er det ikke tvil om at han aksepterer det. Vi har sett en klar voldsretorikk, sa Fari.

Dette er hans ytringer som er tatt med i tiltalen:

Etter terrorangrepet på kjøpesenteret i Westgate i Nairobi 21. september, der norsk-somaliske Hassan Abdi Dhuhulow (23) deltok, der 67 ble drept og minst 175 personer ble skadet, hadde ABC Nyheter et oppslag med tittelen: «Terror-enke står bak terroraksjonen i Nairobi»

«Måtte Allah SWT gi henne høy rang i Jannah!»

I mai i fjor la han ut en lenke til en artikkel om drapet på den britiske soldaten Lee Rigby, som ble hugget ned på åpen gate i London av to terrorister.

«Gledelige nyheter fra England. En terrorist svin fra det britiske militæret slaktet av våre modige brødre mens de ropte Allahu Akbar. Måtte Allah SWT akseptere deres handling og intensjon, og ydmyke fiender av Islam på verst mulig måte. Amiin.»

Hyllet Boston-bomberne

Etter bombeangrepet mot Boston Marathon i april i fjor, der tre personer ble drept og minst 144 personer ble skadet, la han ut sine meninger på nytt:

«To hell with Boston and may Allah destroy america!! Our prayers and tears go to our loved ones in Afghanistan, Mali, Syria, Iraq, Myanmar, Yemen, Pakistan, Chechnya, Somaliam Bosnia and to all the Muslim Ummah!»

I tillegg la han ut bilder av de to terroristene, og skrev:

«EKTE LØVER!!! Måtte Allah SWT belønne dem! Amiin!»

Da islamistiske terrorister i januar i fjorslo til mot Statoil-anlegget i In Amenas i Algerie og drepte 40 gisler, deriblant fem Statoil-ansatte, la Ubaydullah Hussain ut denne erklæringen:

«Måtte Allah swt belønne våres brødre med det største og beste Paradiset og drive fiender av Islam ut av våres lang og utslette dem. Amiin.»

Les også:

Les også

  1. FN vedtok sanksjoner mot terrorsiktet nordmann (35)