«Raymond Johansen på vei over i Oslo-politikken»

Kilder tett på Ap-leder Jonas Gahr Støre sier partisekretær Raymond Johansen er på vei over i Oslo-politikken,skriver Dagsavisen. I så fall må Støre ha to nye inn i ledertrioen.

Dagsavisen mener å vite at Aps partisekretær Raymond Johansen er på vei over i Oslo-politikkeen. I så fall er veien trolig klar for Hadia Tajik som nestleder i moderpartiet.

Mye tyder på at Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre må skaffe seg to nye personer i partiets toppledelse under landsmøtet i april 2015., skriver Dagsavisen.

I går slapp Helga Pedersen nyheten om at hun ikke tar gjenvalg som nestleder i partiet. Dette skjer på samme tid som partisekretær Raymond Johansen er sterkt ønsket som byrådslederkandidat av de største partilagene i Oslo Ap.

LES OGSÅ:

Les også

Støre kan ikke beholde begge to

Nominasjonskomiteen i Oslo Arbeiderparti begynte denne uka sitt arbeid med å finne en ny kandidat til byrådsledervervet.

Varaordfører Libe Rieber-Mohn har frist i dag på å svare om hun ønsker gjenvalg. Johansen selv har ikke svart på hvorvidt han ønsker å stille, men flere kilder tett på partilederen sier til Dagsavisen at Johansen er på vei over i oslopolitikken. Uavhengig av om Rieber-Mohn ønsker å fortsette. Kilder Dagsavisen har snakket med understreker at Pedersens avgjørelse om å ikke ta gjenvalg og Johansens ønske om å bli byrådsleder, ikke henger sammen.

Det skal være parallelle løp som har pågått en stund. Jonas Gahr Støre har et Osloproblem: Det er ikke plass til både partisekretær Raymond Johansen og nestlederyndlingen Hadia Tajik i toppledelsen, skrev Aftenposten torsdag.

Tajik favoritt

Stortingsrepresentant og tidligere statsråd Hadia Tajik blir av mange regnet som en klar favoritt til nestlederjobben. Men selv om Pedersen går ut, kan hun ikke automatisk erstattes av Tajik, dersom Raymond Johansen blir sittende.

Det er nemlig umulig for Arbeiderpartiet å velge en ledelse der både leder, nestleder og partisekretær er fra Oslo. Dermed har Støre to valg: enten å finne en annen kvinne som nestleder. Eller å finne en ny jobb til partisekretæren Johansen. Johansen inn som Oslo-topp?

Det siste året har Johansen blitt nevnt av stadig flere som en mulig byrådslederkandidat for Arbeiderpartiet før kommunevalget i 2015.

Valget av toppkandidat for Ap i hovedstaden gjøres på et nominasjonsmøte 21. og 22. november i år. Før dette skal Oslo Arbeiderparti gjennomføre en uravstemning der alle medlemmene får sagt sitt. Johansen må derfor avklare forholdsvis raskt om han er kandidat til jobben som byrådsleder eller ikke.

Johansen ligger lavt

— Som partisekretær har jeg stor respekt for at nominasjonskomiteene rundt om i landet nå må få rom til å gjøre jobben sin, uten at alt må avklares i pressen før det, sier Raymond Johansen i en SMS til Aftenposten.

En sentral kilde sier til Dagsavisen at det ikke er optimalt for den ferske partilederen å måtte bytte ut også resten av topplaget på neste landsmøte, men når situasjonen er som den er, så gir det en anledning til å bygge et «framtidsslag» for Støre inn mot 2017.