Norge

Blir avhengige av rollespill

Antall henvendelser til Spillavhengighet-Norge doblet seg i fjor. Og det skyldes ikke pengespill, men rollespill.

11 millioner mennesker spiller World of Warcraft. INA FASSBENDER/Reuters

 • Stein Erik Kirkebøen

Spillavhengighet handler ikke bare om å spille seg fra gård og grunn, det kan også handle om å miste et liv.

Etter at spilleautomatene ble forbudt, har antall henvendelser til Spillavhengighet-Norge ligget ganske stabilt i flere år. Helt til i fjor. Da ble de doblet, de spratt opp fra 119 til 232.

Les også

Hevder Norsk Tipping har brutt kasinoløfte

 1. november i fjor sto Magnus Østland (21) frem på NRK Dagsrevyen. Der fortalte han om sitt liv. Det besto av å spille World of Warcraft på PC-en. Han er en av 11 millioner mennesker som spiller dette spillet.For de fleste er det et krydder i hverdagen som de har glede av og kontroll på. Sånn var det ikke for Magnus. For ham ble det livet. 16 timer hver dag satt han foran skjermen. Han hadde ikke tid til noe annet, ikke til venner, ikke til skole ikke til fritidsaktiviteter.

Han fikk alvorlige depresjoner.

Selvmordstanker

- Jeg hadde selvmordstanker nesten hver eneste dag. Til slutt sto valget mellom å drepe meg selv eller å slutte å spille, sa han til Dagsrevyen.

Det viste seg at han ikke var alene.

Mens Spillavhengighet-Norge (S-N) får 10–20 henvendelser i måneden, fikk de over 90 i måneden etter at Magnus sto frem.

— De fleste kom fra bekymrede foreldre. Sannsynligvis er de uttrykk for at disse spillene er et stort problem. Jeg antar at henvendelsene til oss bare er toppen av et isfjell, sier Lill-Tove Bergmo, leder i S-N.

- Vi har ikke grunnlag for å si noe om omfanget, men vi ser at noen får store problemer. Et fellestrekk blant dem som henvender seg til oss, er at foreldrene ikke vet hvor de kan få hjelp. Etter å ha gått hele runden med helsesøster, Nav, barnevern og kanskje familievernkontor, tar noen kontakt med oss, sier Bergmo, som ikke er opptatt av om de unge spillerne er avhengige, misbrukere eller overforbrukere.

- Poenget er at de må få hjelp.

Mangler diagnose

Men det er ikke så lett når de ikke har noen diagnose.

-  Noen har fått psykologer til å gi dem en depresjonsdiagnose, da kan de få behandling. Men når det kommer så langt som til behov for behandling, så er det gått for langt, sier Bergmo.

Hun mener forbudet mot spilleautomater vært en suksess, men tror ikke – om det skulle være mulig – at forbud er veien å gå når det gjelder rollespill på nett.

- Her handler det om forebygging. Vi bør få undervisning i spill og konsekvenser av overdreven spilling inn i skolen. Hele behandlingstilbudet må bli bevisst på at dette er et problem. For disse spillerne handler det ikke om store penger, men det handler om liv, sier Bergmo.

Relevante artikler

 1. SPORT

  Stadig flere spiller bort millioner og blir gjeldsslaver: – Økningen er brutal

 2. SPORT

  Spillavhengighet kostet eks-samboeren livet. Nå ønsker Anne Bolsø å være åpen for å hjelpe andre.

 3. SPORT

  110.000 nordmenn i risikosonen for spilleavhengighet

 4. SPORT

  Spillkjede oppfordrer folk til å spille for å «redde liv»: – Det er alvorlig

 5. SPORT

  Mange sliter med avhengighet: Krever full stans av all reklame for pengespill

 6. SPORT

  Fem råd for å komme ut av spillavhengigheten