Norge

Bli din egen valgforsker

Hva mener kvinner om oljeboring i Lofoten? De rikeste om formuesskatt? Ungdommen om pelsdyr? Let selv i de 475 000 svarerne i Aftenpostens valgomat.

resultater_valgomat_forside-sHwu2NOJaW.jpg

 • Hilde Lundgaard
 • Per Byhring (multimedia)
 • Fredrik Hager-Thoresen

Bli en valgomat-detektiv, du også! I tabellen under er svarene gjort søkbare, og du kan selv sjonglere mellom kjønn, alder, bosted og inntekt for å finne ut hvem som mener hva.


 • Kvinner i de største byene er mest positive til fedrekvoten.
 • Menn på bygda vender i størst grad tommelen ned for den omstridte ordningen.
 • Seks av ti unge kvinner under 18 sier nei til utredning av oljeboring i Lofoten.
 • Bare tre av ti menn som tjener over 800 000, gjør det samme.
  Dette kommer frem ved å lete i svarene til de 475 000 som i løpet av valgkampen har tatt stilling til en rekke aktuelle spørsmål i Aftenpostens valgomat.

Flere menn enn kvinner

Det er viktig å understreke at de nesten 500 000 som har brukt valgomaten ikke er representative for befolkningen. For eksempel er det flere menn enn kvinner som har svart, og folk på større steder og med inntekt over gjennomsnittet er overrepresentert.

Likevel er det mulig å finne mange interessante variasjoner mellom gammel og ung, by og land, fattig og rik, og ikke minst mellom kjønnene — blant de svært mange valgomatenbrukerne.

Kvinner mot pels

Ser vi for eksempel på støtten til formueskatten, er den, lite overraskende, betydelig større blant dem som tjener under 250 000 enn blant dem med inntekt over 800 000. Mindre opplagt er det kanskje at kvinner er langt mere positive til skatten enn menn.

Les også

Vet du hvilket parti som vil verne mer skog og hvem som vil ha færre rovdyr?

Også i synet på pelsdyrnæringens videre skjebne, finner vi et solid kjønnsgap: Mens halvparten av mennene vil avvikle næringen, gir hele syv av ti kvinner næringen på pelsen. Også unge under 18 utmerker seg med pelsmotstand på linje med kvinnenes, mens velviljen selv på bygdene er laber: Et hårfint flertall også der sier ja til avvikling.

Kjønnsgap i olje

Vender vi tilbake til et av valgkampens hete temaer, oljeboring i Lofoten og Vesterålen, står kvinner og menn nok en gang steilt mot hverandre:

52,8 prosent av kvinnene er helt eller delvis uenige i at områdene bør utredes for boring. Bare 38,8 prosent av mennene mener det samme.

Aller størst er altså oljemotstanden blant kvinner under 18 år ( 60,1 prosent), mens menn som tjener over 800 000 kroner er de mest oljesugne. Blant dem sier bare tre av ti nei til utredning.

Pappa sier nei

Fedrekvoten er en annen sak som har skapt skarpe fronter i valgkampen. Blant dem som har tatt Aftenpostens valgomat, går hverken kvinne og mann eller by og land hand i hand i synet på om kvoten skal beholdes: Kvinner er generelt med positive enn menn.

Les også

Slik følger du Stortingsvalget på Aftenposten.no

Aller høyest jubler de urbane kvinnene i de største byene (74,2 prosent helt eller delvis enig). I motsatt ende vegrer menn i bygder og utkant seg: Færre enn seks av ti ønsker å opprettholde kvoten.Aller mest negative mot å skulle være hjemme er til gjengjeld mennene som tjener mest, altså over 800 000 kroner. I denne gruppen ønsker bare fem av ti en egen pappakvote. Ser vi på aldersgruppen med størst sannsynlighet for å benytte permisjonen, de mellom 18 — og 29 år, er de mer positive til ordningen enn resten av befolkningen. Men kvinnene ligger stadig nesten ti prosentpoeng foran gutta.

Gjør det selv

Og slik kunne vi fortsatt: Menn mener i langt større grad enn kvinner at norsk innvandringspolitikk er preget av naive og dumsnille holdninger. Menn er betydelig mer positive til tvangssammenslåing av kommuner enn kvinner. Og de støtter i nesten dobbelt så stor grad som kvinner forbud mot sel- og hvalfangst.

Men prøv heller selv! I tabellen øverst i saken er svarene gjort søkbare, og du kan selv sjonglere mellom kjønn, alder, bosted og inntekt for å finne ut hvem som mener hva.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. KRONIKK

  Norge trenger digital spisskompetanse, og den sitter i hovedsak i mannlige hoder.

 2. SID

  Med verdens største kaldtvannskorallrev og torskebestand, er havområdet utenfor Lofoten helt unikt | Einar André Friis-Olsen

 3. POLITIKK

  Er du en typisk velger for ditt parti? Sjekk vår gjennomgang av alle partienes tilhengere.

 4. DEBATT

  Er du villig til å avstå 762 kroner for å verne Lofoten? | Klaus Mohn

 5. POLITIKK

  MDG kaller Aps oljekompromiss-forslag «hjelpeløst» - Høyre anklager partiet for å snu ryggen til bransjen

 6. KARRIERE

  Velger du utdanning etter inntekt? Her er yrkene med høyest lønn