Thina M. Saltvedt for 40 år siden. Barnehageplass hadde hun ikke, men to- åringen lekte i barneparker og på lekeplasser.
Privat

Sommerbrun, på høye hæler og i en tettsittende hvit kjole med blomster, gjør hun en grasiøs entré til lunsj på Bølgen & Moi på Briskeby i Oslo.Skulle bare mangle kanskje.Det var ballettdanser hun ville bli.

Men en sommerdag i 1994 tar Thina M. Saltvedt et valg som gjør nesten like vondt for henne som det er å presse føttene inn i tåspisskoene. Hun gir opp drømmen om å bli prima ballerina. Hun er blitt 23 år og må få seg en utdannelse.

-Jeg er 174 centimeter over bakken, det er i høyeste laget for en danser.

Nå ruver hun på en annen arena. Thina Margrethe Saltvedt er makroøkonom, oljeanalytiker og Nordeas ansikt utad. Hun snakker om oljemarkedet på en så enkelt og pedagogisk måte at de fleste forstår. Hun forklarer hva Putins handlinger og krigføringen Irak har å si for oljepris— og produksjon. Hun har mye av æren for at Bloomberg nylig kåret oljeteamet i Nordea Markets til nummer én av 43 analytikere fra banker og analysehus i hele verden med sine oljeprognoser. I morgen reiser hun til Stavanger for å delta på oljemessen 2014.

-Hva skal du snakke om?

-Mmm, altså jeg skulle egentlig være en av deltagerne i den såkalte Centre Court, hovedsalen. Så ble jeg tatt av programmet fordi DNB er hovedsponsor. De ønsket visst nok en annen.

-Å...?

-Ja, jeg ble ganske irritert og skuffet. Men, men. Oljemessen er uansett viktig og morsom å være med på.

Ut med Nordea-Saltvedt, inn med to mannlige DnB-topper isteden.

Hun liker det ikke, hun er en hissigpropp som ikke nøler med å melde fra når hun er sint, men temaet er ferdigsnakket. Punktum.

Oppvåkningen

Oljemessen i Stavanger er verdens nest største, og årets tema er forandring.

-Et tema du lenge har vært opptatt av?

-Ja, jeg kaller det en nødvendig oppvåkning. Oljeindustrien må nå ta innover seg at ferden mot et mer klimavennlig samfunn har startet, og at det kun går i en retning.

-Hva betyr det for oljepriser og oljeproduksjon?

-I USA har de foreslått kraftig kutt i CO2–utslippene fra de nasjonale kraftverkene, mens Kina vurderer å sette et absolutt tak på utslippene i landets energiplan for perioden 2016- 2020. Dette er enormt viktige signaler og tegn på politiske holdninger som kan være avgjørende for utfallet av FNs klimatoppmøte i Paris neste år.

Saltvedt sier det er på tide å våkne opp. Innse at skarpere fokus på klima og klimaendring også vil påvirke oss her i Norge.

— Det vil bli store omstillinger som vil påvirke oljeproduksjon på norsk sokkel og inntektsstrømmene som vi bygger vårt velferdssamfunn på. Hvor fort det vil gå, avhenger av flere faktorer, men det vil skje: En endring fra kull og olje til naturgass vind og solenergi. Karbonskatt kan være et av virkemidlene for å få dette til.

-Så du vil ha mindre oljeproduksjon og mer skatt, og vi må vinke farvel til rikdommen?

-Ja- og nei! Norge har forvaltet oljeformuen på en fantastisk måte, det er folks effektivitet, skaperevne og kreativitet som har gjort oss til den nasjonen vi er. Vi skal fortsette med det på veien mot et konkurransedyktig lavkarbonsamfunn.

Trening er viktig i Thina M. Saltvedts liv. Her er hun på løpetur i marka med venninnen Franciska Perger.
Privat

Det internasjonale energibyrået (IEA) anslår at to tredjedeler av verdens fossile ressurser må bli liggende i bakken om man skal unngå farlige klimaendringer. Og Ap-leder Jonas Gahr Støre åpnet denne uken opp for en debatt om en mer miljøvennlig petroleumspolitikk. Signalene har igjen fått noen til å utpeke ham som oljebransjens nye trussel. -Har Støre hørt på deg, eller er du inspirert av ham?

-Jeg håper han leser mine kronikker og innlegg, men Støre har et politisk motiv, det har ikke jeg. Jeg gir en analyse ut fra hvilke trender jeg ser og hvilke faktorer jeg mener påvirker markedet på kort og lang sikt. Mine analyser bygger ikke på hvordan jeg mener verden burde være, de bygger på hvordan jeg oppfatter verden er og hva som vil påvirke utviklingen fremover uavhengig av personlige motiv.

Thina Saltvedt tar en slurk vann, pirker i salaten. Det er morsommere å snakke enn å spise.

-Hvorfor er olje så morsomt?

-Energi påvirker alle, og vi trenger den i hverdagen. Det er fascinerende at det går an å skape energi av olje. Så er olje knyttet opp til politikk, økonomi, historie og makt. Olje er spennende og uforutsigbart.

Iherdig

Thina M. Saltvedt kom til verden i Tønsberg i oljeåret 1971, samme år som det for første gang ble hentet opp olje fra Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Produksjonen av det svarte gullet skulle komme til å skape generasjoner av privilegerte nordmenn. Men Thina lærte seg tidlig at ingenting kommer gratis. Hennes første sommerjobb var å plukke jordbær. Og hun var iherdig allerede da.

Å jobbe hardt er senere blitt Saltvedts mantra.-Hardt arbeid er det eneste som gjelder for å bli god, og det betaler seg i det lange løp. Det hørte jeg foreldrene mine si, og det er karrièrerådet jeg i dag gir unge folk.

Møtt med motstand

Et steinkast unna Briskeby ligger Nordeas hovedkontor på Majorstuen. Et åpent landskap, pulter tett i tett, tre dataskjermer på hver av dem, og en grønn plante her og der. Store klokker på veggene som viser tidssonen i London, Tokyo og New York. Det er her hun trives og sier hun har så mye moro.

Det var litt annerledes for ti år siden. En dag arrangeres en stor konferanse i hovedstaden. Saltvedt er nyansatt og urutinert. Hun kan masse om økonomi, langt mindre om olje. men hun har forberedt seg godt på sitt innlegg, og hun inntar scenen i konferanserommet og gjennomfører bra. Salen er fylt opp av menn, de gir henne applaus. En av dem klapper ikke bare i hendene. Han klapper Thina på hodet, sier hun er veldig søt – og tøff— som tør stå oppe på et podium og snakke til en så stor forsamling.

-Jeg var jo bare en søt, mørk blond kvinne.

Thina, du vil aldri klare å jobbe i et meglerhus, det vil bli i tøffeste laget for deg, var blant kommentarer hun senere ble møtt med.

Motstanden vekket også viljen hennes til å lykkes.

-Jeg bestemte meg for å bli best. Jeg visste jeg kunne. Jeg hadde bedre utdannelse enn gutta, hvorfor kunne de og ikke jeg? Jeg ville vise dem at de tok feil.

Mange tok feil, og i dag er det få som betviler Saltvedts faglige dyktighet.

-Men selv om jeg alltid er her på kontoret med menn, blir jeg aldri én av dem.

-Hva mener du?

-At jeg ikke er en kvinne som tilpasser meg et mannsdominert miljø. Det ville fungert svært dårlig. Jeg må få være den jeg er, feminin, glad i klær, smykker og sko. Jeg blir aldri en sånn bankdame i sort eller marine, jeg gjemmer meg ikke bort eller prøver å opptre eller snakke som en mann.

Det har kostet også for henne å synes og høres som kvinne. Hun er blitt trakassert på sms og på telefon. Nettaviser må av og til stenge kommentarfeltet der hun er intervjuet. En gang ble forholdet en politisak. En person ble senere domfelt etter å ha sendt grove, sjikanerende meldinger fra en stjålet mobiltelefon.

Prosecco og Prince

Saltvedts normale dager starter på kontoret rundt åtte, ofte tidligere. Da har hun allerede oppdatert seg på Asia-markedet ved å sjekke BBC og Bloomberg. Arbeidsuken teller mellom 60–80 timer, og kapasiteten og ærgjerrigheten har hun fra sin far, sies det. Men når vennene ringer og vil ha henne med på fest eller en middag, sier hun ofte ja. Hun beskrives som sosial og omgjengelig, og når hun først havner utpå, senker hun skuldrene og er gjerne sistemann i seng.

Jan Petter Saltvedt er Thinas storebror og beste venn. Her er de to helt til venstre sammen med barndomsvenner på langrennstur i Tønsberg i begynnelsen av 80-tallet.
Privat

Gode venner, prosecco og hun blir litt dancing queen. Ikke som den dyktige danseren hun var på scenen og ikke nødvendigvis ute på by’n. Men rett som det er, hjemme på kjøkkenet, i stuen, på badet eller på bussholdeplassen, danser hun for seg selv. Spesielt når hun hører på favorittlåten Beat it, eller noe fra Prince.Thina Saltvedt beskrives ofte med egenskaper som moderne næringslivsledere kaller rocka: Visjonær, engasjerende og optimistisk.

-Du er en optimist?

-Absolutt. Jeg ser lyst på det meste.

-Påvirker det også analysene dine?

-Analysene mine skal være objektive, i noen grad påvirker nok personlige tolkninger og egne vurderinger noe. Kanskje ligger det der i underbevisstheten. Men min oppgave er å gi kundene mine trygge svar basert på en gitt argumentasjonsrekke.

Oljeprisen er også litt rocka, forklarer hun: Den svinger mye mer enn rente— og valutamarkedet, og gjør det vanskelig å spå eksakt.

-Er det flaks når du klarer det, gang etter gang?

-Nei, ikke flaks. Hardt arbeid …

Tålmodighetsprøve

Da Saltvedt endelig legger opp som danser, er hun 23 år, og det er på tide å tenke utdannelse. Hun tar ett år på BI, og trives såpass godt at hun vil lese mer økonomi. Foreldrene er glade, de hadde innerst inne fryktet at hun ville ende opp som en middelmådig cabaretdanser på Moulin Rouge i Paris.

Så ble det utenlandsstudier. Ikke i London, men Manchester.

-Passet ikke London bedre for deg med din interesse for mote?

-Nå var det ikke fashion eller design jeg skulle studere ... Dessuten hadde vi som familie vært mye i London på ferier i min oppvekst. Jeg ønsket å gjøre noe annerledes.

Hun blir der i syv år. Tar først en master i business før hun fortsetter med en doktorgrad om hvordan norske fiskeeksportbedrifter skal sikre seg mot valutasvigninger.

-Smalt?

-Ja, absolutt, og det var egentlig ikke så morsomt heller. Men når jeg starter på noe, ønsker jeg å fullføre, og som regel når jeg målene jeg setter meg. Doktorgradsforskningen var en ren tålmodighetsprøve, og jeg besto, mye takket være disiplinen jeg hadde fått med meg hjemmefra og gjennom dansen.

Irriterende

Det er ikke bare dans Saltvedt har holdt på med. Hun konkurrerte i lagrenn, og bevisene på suksess, de store og flotte pokalene, står fremdeles på familiens peishylle hjemme på Nøtterøy. For storebroren Jan Petter, profilert sportsjournalist i NRK, kan det fortsatt være vanskelig å fordøye. De to er bestevenner, men han synes fremdeles hun er irriterende. Irriterende flink, irriterende populær, irriterende arbeidsom, irriterende sporty. Hun har alltid treningsbagen med og løper fortsatt mye og langt.

Ruser seg på rosen

Thina M. Saltvedts utseende er beskrevet som en million dollar fatet.

— Pen, jeg …? Nei, men så er det med min feminine side igjen. Det har jeg fra mamma: Det var ikke snakk om at jeg fikk gå i hullete jeans av henne …

599899454643-T1OjONeTFr.jpg
Tor G. Stenersen

Mange synes hun fremstår perfekt, uten lyter, mangler eller feil.-Alle har sitt, jeg også. Å bli fremstilt som "Frøken perfekt" kjeder meg ikke. Jeg lever i rusen av folks hyggelige ord. Sånn er jeg!

Hun smiler lurt, vet de kommer. Spørsmålene på notatblokken. Om privatlivet

— Jeg er singel, og ja, mange vil vite hvorfor. Kanskje drømmeprinsen bare ikke har dukket opp enda.

-Hvordan er han?

-Han må ikke være makroøkonom, og han må ikke rykke i dansefoten. Men generelt liker jeg engasjerte mennesker, de som brenner for noe, som ler, har det gøy og er humoristiske. Som liker å trene ….

Hun er uten mann og egne barn. Og uten egen leilighet og bil.

-Jeg går, tar T-bane eller buss og taxi om jeg må. Bil er unødvendig for meg. Jeg leier bolig, noe som selvfølgelig er litt flaut fordi det ikke er særlig økonomisk. Men å gå på visninger..! Jeg tar meg ikke tid til det. Men boliginvestering er alltid ett av mine nyttårsforsetter, og det er noen måneder igjen av dette året.

Dette året har ikke Thina M. Saltvedt bare fått spørsmål om investeringslyst og etterspørselsprognoser. Nå får hun stadig oftere også henvendelser om å mene noe om moter, trening og mer generelle spørsmål i samfunnsdebatten. Hun er blitt et forbilde for mange.

-Hvilke har du selv?

-Jeg lar meg inspirere av tøffe og flinke damer som får det til. Jurist og politiker Eva Joly, Christine Lagarde, leder av det internasjonale pengefondet, IMF … Å, det er mange dyktige mennesker der ute.

-Du får vel selv mange jobbtilbud?

-Ja, men jeg stortrives med livet mitt og jobben. Hvor jeg er om noen år, vet jeg ikke.

-Hva er din ambisjon, ditt faglige mål?

-Tja..?

Hun drar på det, har ikke noe svar, i alle fall ikke ett hun vil dele.

-Hadde ikke du passet til å bli Norge første kvinnelig sentralbanksjef?

-Hva …?

-Ja. Listen over menn i dress er lang, fra Karl Gether Bomhoff i 1893 til dagens Øystein Olsen!

-Hihi. Kanskje det, du …Om noen år, Olsen sitter jo på åremål.


Oljemessens kommunikasjonsmedarbeider Line Grønhaug bekrefter at Saltvedt ble kontaktet på et tidlig tidspunkt med spørsmål om hun kunne tenke seg å ha innlegg, men etter hvert som programmet ble ferdigutviklet ble ikke dette noe av. Årsaken, er ifølge henne, at hovedsponsor DNB har tilgang på et visst antall innlegg i Centre Court, og den aktuelle bolken hadde de i utgangspunktet vært lovet, og valgte derfor å bruke den selv. Dette var bare ikke fastlagt da Saltvedt ble forespurt.