Mohyeldeen Mohammad tiltalt for trusler mot Abid Raja

Islamisten Mohyeldeen Mohammad (32) er tiltalt for trusler mot Abid Raja (V), etter blant annet å ha kalt Raja et «skittent svin» som burde brenne i helvete.

Mohammads forsvarer John Christian Elden har tidligere sagt at hans klient ikke erkjenner straffskyld.

Statsadvokat Frederik G. Ranke ved Det nasjonale statsadvokatembetet sier til NRK at det ikke er tvil om at Mohammad truet Raja, og at stortingsrepresentanten fra Venstre ble skremt av trusselen. Ranke karakteriserer truslene som et angrep på det norske demokratiet.

– Jeg finner meg ikke i å bli forsøkt truet til taushet. Det var derfor jeg anmeldte saken, sier Raja til Aftenposten.

Raja viser til at Mohammad har posert med våpen, har vært i Syria og er en del av et radikalt miljø. Det var derfor han tok truslene alvorlig.

– Fornøyd

– Jeg er fornøyd med at Riksadvokaten har gitt ordre om å ta ut tiltale og jeg ser frem å forklare meg i retten.

Det var i september 2016 at Raja fikk tilsendt en rekke meldinger fra den 32 år gamle norskirakeren. Få dager senere publiserte Mohammad en YouTube-video der han forsvarte SMS-ene.

Venstre-profilen offentliggjorde selv meldingene via Twitter. «Din skitne svin, må Allah brenne deg i Jahannam, din uoppdratte kafir hund. Du er en skam for pakkiser og muslimer, ikke kall deg muslim, for Wallahi du har INGENTING med islam å gjøre, skitne forræder!!!», lød det i en av dem.

Mohyeldeen Mohammad fotografert i februar 2012 under en demonstrasjon mot Dagbladets trykking av karikaturtegninger av profeten Muhammed.

Mohammad skrev videre at han håpet Allah vil gi stortingspolitikeren «uhelbredelig sykdom, engstelighet, trengsel, fattigdom, et smertefullt og ynkelig liv før døden». Meldingene kom etter at Raja uttalte seg i VG om burka og nikab.

Nekter seg skyldig

«Mohammad nekter fortsatt skyld etter tiltalen og mener at han er innenfor ytringsfriheten, som særlig gjelder opp mot statens myndigheter etter grunnloven», skriver forsvareren hans, advokat John Christian Elden, i en SMS til Aftenposten.

Mohammad kom til Norge som treåring og bodde i mange år i Larvik i Vestfold. Han regnes som en av de mest innflytelsesrike skikkelsene i det radikale norske islamistmiljøet.

Han gjorde seg første gang bemerket i offentligheten da han i 2010 advarte mot «et 11. september på norsk jord» under en appell mot Muhammed-karikaturer på Universitetsplassen i Oslo. Demonstrasjonen var arrangert av blant andre Arfan Bhatti, og samlet over 3.000 mennesker.

– Jeg representerer det liberale partiet Venstre. Det liberalerne alltid har stått for er ytringsfriheten. Den henger høyest og det er kanskje den aller viktigste verdien vi har i Norge. Det denne radikale ismalisten prøver å gjøre, er å kneble min ytringsfrihet og å true meg til taushet, sier Raja til Aftenposten.

Raja viser til at politikere ofte sier at trusler er noe man må leve med, noe han ikke er enig i.

– Jeg har stilt meg til disposisjon for velgerne, slik at de kan velge meg til å gjøre en jobb for dem. Jeg har ikke stukket hodet mitt frem for at jeg skal motta grove trusler og begrense min måte å leve på.