Norge

Endelig kommer regnet

Etter en rekke skogbranner og den verste tørkesommeren siden 1947 i store deler av Sør-Norge kommer nå det etterlengtede regnet, ifølge meteorologene.

Været de kommende dagene blir betydelig våtere enn det har vært hittil i sommer. Et lavtrykk fra sør gir regn over hele landet. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

 • NTB

Natt til fredag kommer nemlig det statsmeteorolog Gunnar Livik beskriver som et «litt intenst» lavtrykk fra Danmark og sprer seg over landet. Første del av fredag blir det derfor nedbør over mesteparten av Sør-Norge. Temperaturene faller.

– Det blir et markant skille i temperaturene. Fra fredag er det få steder som får temperaturer over 20 grader, sier Livik til NTB.

Tidvis vått på Øyafestivalen

For festivalgjengere som har planlagt å tilbringe helgen på Øyafestivalen, kan det være lurt å forberede seg på noe regn, selv om hovedstaden stort sett vil by på opphold.

Festivalen startet onsdag, til skyet vær og regnbyger. Torsdag vil det stort sett bli opphold i hovedstaden, og temperaturer på rundt 25. Det vil sannsynligvis komme litt regn, men det er ikke snakk om særlig store mengder.

I fjor måtte festivaldeltagerne på Øyafestivalen på med regntøyet. Slik blir det også i år. Foto: Monica Strømdahl

Dagen med mest regn blir fredag på grunn av lavtrykket sørfra. Fredag ettermiddag beveger lavtrykket seg nordover og letter regnværet i Sør-Norge.

Da kan det imidlertid bli kraftig vind på kysten av Agder, Telemark og innover Oslofjorden.

– Det blir sørvest sterk kuling. Det har ikke vært så mye av den styrken i disse områdene i sommer, sier statsmeteorolog Gunnar Livik til NTB.

På Twitter advarer meteorologene båtfolk på sørøstkysten mot å dra ut på havet fredag. Vinden kan komme opp i liten storm i Skagerrak, skriver de.

Både lørdag, festivalens siste dag, og søndag vil det stort sett bli oppholdsvær på Sør- og Østlandet, og temperaturer opp mot 20 grader.

Regnværet fortsetter

Etter helgen fortsetter nedbørsværet. Søndag kveld kommer nemlig et nytt lavtrykk innover landet, denne gangen fra Storbritannia. Natt til mandag blir det derfor regn flere steder sør for Stad og Dovre.

– Det er ingen lange perioder uten nedbør. Det kan komme en og annen dag med lite nedbør innimellom, men ingen klare finværsperioder, sier Livik.

Regnværet holder stand i alle fall til midten av neste uke, etter det er været veldig usikkert.

Etter en sommer med et stort antall skogbranner, ser det nå ut til at risikoen for nye branner vil reduseres. Her fra en brann i Nes kommune 14. juli. Foto: Paal Audestad

Skogbrannfare, tørke og vannstand

Skogbrannfaren som har vært spesielt stor i Sør-Norge, men ser nå ut til å gå mot slutten.

– Det har kommet litt regn onsdag, og søndag og mandag ser det ut til å bli bra med regn. Det er jevnt fordelt, så det er ikke noen plasser som slipper unna denne gangen, sier Livik.

Grunnvannstilstanden har imidlertid forverret seg noe på Østlandet og i Aust-Agder, ifølge varsom.no. Vannstilstanden er svært lav over store deler av landet på grunn av lite nedbør i sommer, spesielt i Trøndelag, deler av Nordland og deler av Østlandet.

Det har også vært en lav økning i fyllingsgraden i kraftverkenes vannmagasiner. Ved utgangen av uke 31 var fyllingsgraden i norske magasiner 60,9 prosent. Det er opp 0,9 prosentpoeng, mot en nedgang på 0,4 prosent uken før. Sørøst-Norge hadde en fyllingsgrad på 62,5 prosent.

Til sammenligning hadde Vest-Norge 66,0 prosent, mens Midt- og Nord-Norge kom dårligst ut med 54,3 prosent fylling.

 1. Les også

  Ekstremvær kommer til å bli normalen

 2. Les også

  Disse grafene viser hvor ekstrem Oslo-sommeren har vært

 3. Les også

  Nye febervarme dager i Europa

 4. Les også

  Britiske meteorologer: Det varme været kan vare helt til oktober

Les mer om

 1. Vær

Relevante artikler

 1. NORGE

  Trodde du dette skulle vare? Da har meteorologene en dårlig beskjed.

 2. NORGE

  Finn frem paraply og regntøy: I helgen blir det vått

 3. NORGE

  Nå kommer sommeren til Nord-Norge

 4. NORGE

  Sommertemperaturene kommer på snarvisitt til Østlandet

 5. NORGE

  Slik blir været under årets Øyafestival

 6. OSLOBY

  Til helgen vil trolig himmelens sluser åpne seg: – Deilig at det kommer regn nå