Norge

IKT-Norge reagerer på utspill fra finansminister Siv Jensen

Administrerende direktør Heidi Austlid i IKT-Norge er misfornøyd med Siv Jensens’ oppfordring om ikke å hente arbeidskraft fra utlandet.

– Kompetanse må være jobb nummer én for Regjeringen, skriver administrerende direktør i IKT-Norge, Heidi Austli, i en e-post til Aftenposten. Foto: Ingar Storfjell

 • Mari Mjaaland

Tirsdag gikk Siv Jensen ut og sa at norske arbeidsplasser burde prioritere å ansette nordmenn. Utspillet kommer i forbindelse med Regjeringens budsjettkonferanse onsdag og torsdag denne uken.

Heidi Austlid i IKT-Norge, IT-næringens interesseorganisasjon, skriver i en e-post til Aftenposten at utspillet provoserer.

– Kompetanse må være jobb nummer én for Regjeringen. Digitale næringer er underbemannet og Norge nærmest støvsugd for teknologikompetanse. Vi lurer derfor på om dette er en partipolitisk markering fra vår finansminister, sier Austlid.

LES OGSÅ:

Nordmenn først i køen

I likhet med statsminister Erna Solberg ber Jensen bedrifter om å gi en sjanse til arbeidsledige, folk med hull i CV-en og arbeidstagere med innvandrerbakgrunn.

– Det går veldig bra i norsk økonomi. Stadig flere etterspør arbeidskraft. Nå er det viktig at bedriftene ansetter ledige eller folk som har falt utenfor arbeidsmarkedet i stedet for å gå til utlandet, sa finansministeren tirsdag.

– Det går veldig bra i norsk økonomi, sier finansminister Siv Jensen foran Regjeringens budsjettkonferanse. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Avhengig av utlandet

Austlid skriver til Aftenposten at Norge er avhengig av utenlandsk arbeidskraft på IT-feltet. Hun peker på statistikk fra Nav som viser at selv om arbeidsledigheten innen IT er lavere enn total arbeidsledighet i Norge (3 prosent mot 2,2 prosent), så mangler kompetansen.

– IKT-Norge ser en kraftig og stadig økende vekst i behovet for folk med IT-utdannelse. Tall fra Nav viser at det i 2015 var 400 ledige IT-stillinger mens i 2018 var tallet steget til 3500. Dette er en eksplosiv vekst og antas langt høyere, da dette kun omfatter stillinger registrert i Nav-systemet.

Austlid sier det ikke er annet å gjøre en å hente folk fra utlandet.

– For å bøte på den akutte kompetansemangelen må vi på kort sikte hente arbeidskapasitet fra utlandet, da Norge alene ikke klarer å imøtekomme behovet for teknologisk kompetanse.

Store forventninger til Regjeringen

– På lang sikt må vi helt klart utdanne flere IT-spesialister og gjøre et digitalt etter- og videreutdanningsløft for alle som i dag står i eller utenfor arbeidslivet, skriver Austlid.

– Vi har store forventninger til at Regjeringen nå trapper opp antallet IT-studieplasser med minimum 5000 flere plasser i inneværende stortingsperiode. Etterspørselen etter teknologisk spisskompetanse i IT-næringen, offentlig sektor og næringslivet er stor i dag og vil øke, skriver hun.

Les mer om

 1. IKT Norge
 2. Siv Jensen
 3. Arbeidsliv

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  Bedriftene har ikke vært mer optimistiske på åtte år: mange varsler nye ansettelser.

 2. POLITIKK

  Jensen: Ikke hent folk fra utlandet, ansett nordmenn

 3. NORGE

  Norske «edtech»-selskaper har over 300 millioner brukere. – Norske lærere er for dårlig til å bruke dem.

 4. ØKONOMI

  NHO er imponert over jobbveksten. Det er ikke LO.

 5. ØKONOMI

  Tror fastlandsøkonomien vil ta seg opp med fire til syv prosent neste år

 6. KOMMENTAR

  Bedriftene mangler arbeidskraft. Det skal vi være glade for.