Norge

PST: Kineser reiste fra Norge og vervet seg til to ekstremistgrupper

En kinesisk mann bosatt i Norge reiste til Syria og vervet seg til to forskjellige ekstremistgrupper, mener Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

En kinesisk mann bosatt i Norge reiste til Syria og vervet seg til to forskjellige ekstremistgrupper, mener PST. Ifølge tiltalen skal mannen senere ha vervet seg til IS, noe som ifølge statsadvokat Frederik G. Ranke (bildet) kan være straffeskjerpende. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

 • NTB

PST har tiltalt den kinesiske statsborgeren for deltagelse og terrorforbund i ekstremistgruppene ETIP (Øst-Turkestans islamske parti) og IS. Det at mannen etter hvert skal ha vervet seg til IS er noe som statsadvokat Frederik G. Ranke mener kan være straffeskjerpende.

PST tror kineseren fikk våpenopplæring og deltok i kamphandlinger i Syria for de to ekstremistgruppene. ETIP består av muslimske uigurer fra Xinjiang-regionen i Kina, også kalt Øst-Turkestan. Organisasjonen regnes som en del av Al-Qaida. IS regnes som en av verdens farligste organisasjoner.

– Vi ser alvorlig på saken, sier Ranke til NRK.

Fikk fri, reiste til IS

Ifølge tiltalen skal mannen ha fått tillatelse av ETIP til å forlate Syria for å besøke familien i perioden august og september 2014. Men i stedet for å returnere til Norge, reiste han tilbake til Syria og vervet seg til IS, skriver NRK.

Han mener det er alvorlig at en person ikke bare slutter seg til én gruppe, men etter å ha hatt tid til å tenke seg om, drar til Syria og slutter seg til IS. Ranke påpeker at mannen sluttet seg til verdens verste organisasjon på det verst mulige tidspunkt, i september 2014, da jesidiene ble utsatt for folkemord og journalister ble halshugget.

Kort gjenforening med familien

Familiefaren i 30-årene kom til Norge på familiegjenforening, men ifølge påtalemyndigheten oppholdt han seg i landet bare i kort tid før han reiste til Syria som fremmedkriger, melder NRK.

Mannens kone og barn bor fortsatt i Norge, mens mannen er utvist. NRK har vært i kontakt med mannens forsvarer, som opplyser at klienten hans ikke ønsker at han uttaler seg til pressen nå.

 1. Les også

  FN krever tilgang til kinesiske omskoleringsleirer for uigurer

 2. Les også

  Hun ble sperret inne og utsatt for elektrosjokk. Målet er å gjøre uigurene til «vanlige folk», hevder kineserne.

 3. Les også

  Han flyktet fra Kina, men myndighetene fant ham i Norge

Les mer om

 1. Den islamske staten (IS)
 2. uigurer
 3. Fremmedkrigere
 4. Syria
 5. Radikalisering

Flere artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Mann tiltalt for deltakelse i to terrororganisasjoner

 2. NORGE
  Publisert:

  Kvinne nektet skyld for deltagelse i IS

 3. NORGE
  Publisert:

  Kvinne bosatt på Vestlandet tiltalt for IS-deltakelse

 4. NORGE
  Publisert:

  PST: – Ikke grunn til å si at kvinner i IS er underordnet menn

 5. NORGE
  Publisert:

  Aktor: En ekstraordinær sak med mange trusler

 6. NORGE
  Publisert:

  Kvinne som ble hentet ut av Al-Hol-leiren, er tiltalt for IS-deltagelse